Προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου
"Φουσκωμένους" λογαριασμούς τηλεφώνου, ακόμη και κατά δεκάδες χιλιάδες ευρώ, για κλήσεις προς χώρες της Ασίας και της Αφρικής, που... ποτέ δεν έγιναν, λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, πέφτοντας θύματα επιτηδείων. Οι κακόβουλες κλήσεις πραγματοποιούνται με παραβίαση των συστημάτων των ψηφιακών τηλεφωνικών κέντρων, που είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο, όπως επισημαίνει το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), προτρέποντας τα μέλη του ν΄ανατρέχουν στην ιστοσελίδα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (www.eett.gr), προκειμένου να ενημερώνονται για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευτούν.
Η "επέμβαση των επιτηδείων πραγματοποιείται ως επί το πλείστον ημέρες και ώρες, κατά τις οποίες οι επιχειρήσεις είναι κλειστές και για μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να μην είναι δυνατός ο εντοπισμός τους.
Τελικά, οι επιχειρήσεις που ποτέ δεν πραγματοποίησαν τις συγκεκριμένες κλήσεις προς... εξωτικούς προορισμούς του εξωτερικού επιβαρύνονται με υπέρογκες χρεώσεις.
"Χαρακτηριστικά παραδείγματα ηλεκτρονικής απάτης είναι οι περιπτώσεις τουλάχιστον τριών εταιρειών με έδρα τη Θεσσαλονίκη όπου διενεργήθηκε παραβίαση μέσω internet των δικτύων τους κατά τη διάρκεια Σαββατοκύριακου και χρησιμοποιήθηκε το σύνολο των ISDN γραμμών τους (πολλά κανάλια φωνής ταυτόχρονα) για τη διενέργεια εκατοντάδων παράλληλων κλήσεων προς το εξωτερικό.
Αποτέλεσμα η χρέωση δεκάδων χιλιάδων ευρώ στους τηλεφωνικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων", εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο σύμβουλος Τεχνολογιών Πληροφορικής και Μηχανοργάνωσης του ΕΒΕΘ, Χαράλαμπος Τριανταφυλλίδης.
Διαφορετική περίπτωση ηλεκτρονικής απάτης καταγράφηκε σε επιχείρηση του νομού Θεσσαλονίκης με την υποκλοπή της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της επιχείρησης με προμηθευτή από το εξωτερικό, η οποία μάλιστα διενεργήθηκε από κακόβουλο λογισμικό που εγκαταστάθηκε στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της αλλοδαπής εταιρείας (προμηθευτής).
Στη συνέχεια, με τη χρήση κάποιου κενού ασφαλείας στο πρωτόκολλο ηλεκτρονικής αλληλογραφίας απεστάλη email στην ελληνική επιχείρηση - πελάτη, το οποίο εμφανιζόταν ότι προέρχεται από τον προμηθευτή (email spoofing), ενώ στην πράξη είχε σταλεί από εγκληματική ομάδα, με περιεχόμενο την (υποτιθέμενη) αλλαγή των τραπεζικών λογαριασμών του προμηθευτή.
Αποτέλεσμα η κατάθεση των σχετικών εμβασμάτων που αφορούσαν πραγματικές εμπορικές συναλλαγές στον τραπεζικό λογαριασμό της εγκληματικής οργάνωσης.
"Το σύνολο των περιστατικών έχουν καταγγελθεί με την υποβολή μηνύσεων στην αρμόδια υπηρεσία ηλεκτρονικού εγκλήματος της ασφάλειας και αναμένεται η διερεύνησή τους", σύμφωνα πάντα με τον κ. Τριανταφυλλίδη.
Mέσα σε 24 ή 48 ώρες, υπέρογκα ποσά (δεκάδων χιλιάδων ευρώ) χρεώνονται, όπως προαναφέρθηκε, στους τηλεφωνικούς λογαριασμούς των εταιρειών, που αντιστοιχούν στα τέλη των διεθνών κλήσεων.
Στη συνέχεια οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών απαιτούν την εξόφληση των παρανόμως διενεργηθεισών κλήσεων - λογαριασμών, παρακρατούν ένα μέρος του ποσού και αποδίδουν το υπόλοιπο στον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της τρίτης χώρας, ο οποίος με τη σειρά του παρακρατά ένα μέρος του ποσού ως τέλη τερματισμού των κλήσεων και το υπόλοιπο το αποδίδει στον κάτοχο του τηλεφώνου (εγκληματική οργάνωση) το οποίο εκλήθη από την Ελλάδα.
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί πως η εγκληματική οργάνωση είναι ο νόμιμος κάτοχος των τηλεφωνικών αριθμών του εξωτερικού που καλούνται και έχουν σχετικές συμβάσεις με τον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της τρίτης χώρας
Για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από ηλεκτρονικές απάτες, που διενεργούνται με τη χρήση του δημόσιου τηλεφωνικού δικτύου και έχουν ως αποτέλεσμα ακούσιες υψηλές χρεώσεις σε διεθνείς προορισμούς, το ΕΒΕΘ απέστειλε σειρά προτάσεων προς τα υπουργεία Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.
Ειδικότερα, προτείνει τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου που θα διασφαλίζει μεταξύ άλλων τα εξής:
-Την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της κίνησης των συνδρομητών. Όπως επισημαίνει το ΕΒΕΘ, στην περίπτωση που παρατηρείται απόκλιση από τα συνήθη δεδομένα κίνησης, πρέπει να γίνεται άμεση επικοινωνία με το συνδρομητή, ώστε αυτός να ενημερώνει αν η κλήση γίνεται εν αγνοία του. Θα πρέπει δε, να δίνεται η δυνατότητα, να τεθεί από το συνδρομητή ένα ανώτατο όριο χρέωσης, πάνω από το οποίο κάθε κίνηση θα φράσσεται αυτομάτως
-Την υποχρεωτική προσθήκη όρου στις συμβάσεις διασύνδεσης (εθνικές και διεθνείς), στον οποίο θα αναφέρεται ότι σε περιπτώσεις διαπίστωσης τεχνητά αυξημένης κίνησης, θα παρακρατούνται οι πληρωμές από τον πάροχο από όπου εκκινεί η εν λόγω κίνηση προς αυτόν που δρομολογείται,
-Την υλοποίηση και παροχή κατάλληλου μηχανισμού εκ μέρους των παρόχων, ο οποίος θα προσφέρει τη δυνατότητα στο συνδρομητή, να μην μπορεί να πραγματοποιεί από τον τερματικό του εξοπλισμό εξερχόμενες κλήσεις προς συγκεκριμένες χώρες (με δυνατότητα τοποθέτησης φραγής ανά χώρα και όχι συνολικά προς εξωτερικό), ή αριθμούς αυξημένης χρέωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται από το ΕΒΕΘ να προστεθούν και επιπλέον ρυθμίσεις, προκειμένου να προστατευτούν οι συνδρομητές (καταναλωτές και επιχειρήσεις) από αυξημένες χρεώσεις προς αριθμοδοτικούς πόρους του εξωτερικού ή αριθμούς αυξημένης χρέωσης, που προκαλούνται μέσω παράνομης εξωγενούς παρέμβασης στα συστήματα των τηλεφωνικών κέντρων ή συσκευών.
Το ΕΒΕΘ προτείνει τέλος, κατά το πρότυπο των ισχυόντων για τις πιστωτικές κάρτες, να τεθεί περιορισμένη ευθύνη του συνδρομητή, η οποία δεν θα υπερβαίνει π.χ. το ποσό των 150 ευρώ. "Ο κατά τα παραπάνω περιορισμός της ευθύνης δε θα ισχύει μόνο, αν ο συνδρομητής έχει ενεργήσει με δόλο", καταλήγει.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr