Κατηγορία : Βότανα Νο4
Η μαντζουράνα (origanum majorana ή majorana hortensis) είναι ένα φυτό της Μεσογείου. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες τόσο στη μαγειρική όσο και σαν γιατρικό.
Είναι ποώδες με πολλές παραφυάδες, με φύλλα μικρά και μυρωδάτα, συγγενικό της ρίγανης. Τα άνθη της είναι φαιά με λέπια. Στην Αρχαία Ελλάδα ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε σαν αντισηπτικό.
Περιέχει πτητικά έλαια τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά
Η μαντζουράνα βοηθά στη ρύθμιση του τυμπανισμού, τους κολικούς και τα αναπνευστικά προβλήματα. Θεωρείται ένα πολύ καλό τονωτικό, βοηθά στην απαλλαγή από άγχος, αϋπνίες και πονοκεφάλους. Καταπραΰνει το βήχα και τον πόνο των δοντιών και βοηθά σε πόνους ρευματισμών.
Θεωρείται επίσης ότι μειώνει ελαφρά τη γενετήσια ορμή.
Έχει υψηλή διατροφική αξία καθώς αποτελεί πηγή σιδήρου, φωσφόρου, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, μαγγανίου, βιταμίνης C, νιασίνης, βιταμίνης Β6, βιταμίνης Α, φολικού οξέως, βιταμίνης Κ και β - καροτίνης
Σε ποσοστό 40% αποτελείται από φυτικές ίνες. Οι περιεκτικότητες ιδίως στα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την περιοχή που αναπτύχθηκε το φυτό.
Χρησιμοποιείστε το στη μαγειρική και στα γλυκά σας ως αρωματικό ή ως αφέψημα.
Ως αφέψημα, βράζουμε λίγα λεπτά ένα κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα σε ένα μπρίκι νερό. Το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr