Κατηγορία : Παραδοσιακή κουζίνα Νο11
Ένα παραδοσιακό φαγητό των μαμάδων και των γιαγιάδων μας. Η γεύση του μας στέλνει κατευθείαν πίσω στην παιδική μας ηλικία. Ας το φτιάξουμε!
Υλικά
1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες (ελιά, σπάλα, κιλότο)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
4-5 ντομάτες αποφλοιωμένες και περασμένες στον τρίφτη
500γρ κριθαράκι χονδρό
1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
1 λίτρο ζωμό βοδινού
Ελαιόλαδο
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
2 ξυλάκια γαρίφαλο
1 πρέζα κανέλλα
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μεγάλη βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρέας μας με ελαιόλαδο (και αλατοπίπερο) να ροδίσει και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να μαλακώσουν ελαφρώς.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε το ζωμό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει (περίπου 1 ½ ώρα). Στα μισά περίπου του χρόνου ρίχνουμε και τις ντομάτες, ζάχαρη, κανέλλα και τα γαρίφαλα. (Αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι).
Σε άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφρά το κριθαράκι να λαδώσει και το ρίχνουμε σε ταψί φούρνου. Από πάνω προσθέτουμε το κρέας με το ζωμό του. Μπορεί να χρειαστεί να ρίξουμε και επιπλέον νερό γιατί τα υγρά θα πρέπει να είναι 2 δάχτυλα πάνω από το κριθαράκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 40 λεπτά ελέγχοντας τακτικά γιατί ο χρόνος μπορεί να διαφέρει.
Σερβίρουμε και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι.
Καλή απόλαυση!
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr