Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη TRAVEL WEST FORUM 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΟΙΚΙΠΑ: "Με τη ρόδα ως το κύμα"

ΟΙΚΙΠΑ: "Με τη ρόδα ως το κύμα"

"Ανεξέλεγκτη Κίνηση οχημάτων στο ευαίσθητο οικοσύστημα των θινων στο Γιανισκάρι"

Καθημερινό φαινόμενο αποτελεί η κίνηση τροχοφόρων οχημάτων (συνήθως μεγάλου κυβισμού) στην ευαίσθητη ζώνη των αμμοθινών στη γραφική παραλία  Γιανισκάρι του Δήμου Δυμαίων, αναφέρει η Οικολογική Κίνηση Πάτρας.

"Η έλλειψη χωροθέτησης, συγκεκριμένου χώρου στάθμευσης των αυτοκινήτων και ηπαντελής απουσία οποιασδήποτε ενημερωτικής πινακίδας για την οικολογική αξία του ευαίσθητου οικοσυστήματος των αμμοθινών, έχει σαν αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα των επισκεπτών της περιοχής (από άγνοια ή από αμέλεια) να κυκλοφορούν σε όλο το μήκος και το πλάτος της παραλίας φτάνοντας ακόμη και μέχρι το κύμα.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο τα Σαββατοκύριακα, όπου οι επισκέπτες της περιοχής αυξάνονται παρά την κακή κατάσταση του δρόμου που συνδέει το Γκέρμπεσι με την παραλία. Κατά καιρούς είχαν γίνει προσπάθειες από παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ασφαλτόστρωση του δρόμου, κάτι που απαγορεύει η ΚΥΑ, δεδομένου ότι η ευρύτερη περιοχή των Μαύρων Βουνών ανήκει στη Α΄ Ζώνη του Εθνικού Πάρκου ενώ η παραλία του Γιανισκαρίου ανήκει στην Α1ζώνη του Εθνικού Πάρκου  ως οικότοπος 2120 «λευκές θίνες». Εάν είχε κατασκευαστεί ο δρόμος η καταστροφή των αμμοθινών θα ήταν βέβαιη.

Η ΟΙΚΙΠΑ καλεί το Δήμο Δυμαίων σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης να προχωρήσουν άμεσα στην έστω και προσωρινή  δημιουργία χώρου στάθμευσης, αποτρέποντας την ανεξέλεγκτη κίνηση των οχημάτων στις αμμοθίνες, καθώς και στην τοποθέτηση σχετικής ενημερωτικής πινακίδας για την οικολογική αξία του ευαίσθητου οικοσυστήματος των αμμοθινών.

Για τη συνολικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τη διαχείριση των ακτών της προστατευόμενης περιοχής Κοτυχίου-Στροφυλιάς απαιτείται η εκπόνηση τουΔιαχειριστικού σχεδίου το οποίο καθυστερεί απαράδεκτα, με ευθύνη της αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ ειδικότερα για τις παραλίες Φάλαρη και Γιανισκάρι απαιτείται η εκπόνηση ειδικής μελέτης για τη φέρουσα ικανότητα των δύο αυτών περιοχών".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις