Κατηγορία : Παραδοσιακή κουζίνα Νο20
Το κατ’ εξοχήν καλοκαιρινό πιάτο της κουζίνας μας. Ας το απολαύουμε!
Υλικά
4 ώριμες και σφιχτές ντομάτες μεγάλες
2 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
2 πιπεριές πράσινες
4 κολοκυθάκια στρογγυλά
500 γραμμ. μοσχαρίσιος κιμάς
12 κουτ. σούπας ρύζι για γεμιστά (1 κουταλιά για κάθε λαχανικό)
2-3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
10-12 φυλλαράκια φρέσκο βασιλικό
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
10-12 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε το πάνω μέρος απ’ την κάθε ντομάτα και με κουτάλι ή παριζιέν αδειάζουμε την ψίχα της· προσέχοντας ν’ αφήσουμε λίγη σάρκα στη φλούδα ώστε να μην ανοίξουν μετά. Πασπαλίζουμε κάθε ντομάτα με λίγο αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη. Τις γυρνάμε ανάποδα σε δίσκο, ν’ αφήσουν τα υγρά τους.
Κόβουμε 1 φέτα απ’ το πάνω μέρος κάθε πιπεριάς και αφαιρούμε τα σποράκια και το λευκό μέρος τους. Κόβουμε 1 λεπτή φέτα απ’ το πίσω μέρος της μελιτζάνας ώστε να κάθονται καλά στο ταψί. Αφαιρούμε και μια φέτα απ’ το κοτσάνι και με κουτάλι ή παριζιέν αδειάζουμε την ψίχα της και την ψιλοκόβουμε.
Κόβουμε το πάνω μέρος από τα κολοκυθάκια και με κουτάλι ή παριζιέν αδειάζουμε την ψίχα τους.
Μόλις αδειάσουμε τα λαχανικά ξεκινάμε τη γέμιση. Πρώτα αλέθουμε στο μπλέντερ τη σάλτσα της ντομάτας. Κρατάμε το ½ της αλεσμένης ντομάτας για το τέλος της συν. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, την ψίχα από δύο κολοκύθια, την ψίχα της μελιτζάνας και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε με το ½ της αλεσμένης ντομάτας και προσθέτουμε και λίγο νερό.
Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε απ’ τη φωτιά τη γέμιση. Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά. Η γέμιση πρέπει να είναι αρκετά ζουμερή όταν θα γεμίσουμε τα λαχανικά.
Με ένα κουτάλι γεμίζουμε κάθε λαχανικό μέχρι τα ¾ γιατί θα φουσκώσει το ρύζι με το ψήσιμο. Βάζουμε τα καπάκια και τα αραδιάζουμε σε βαθύ ταψί, το ένα κοντά στο άλλο.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα την υπόλοιπη αλεσμένη ντομάτα με μπόλικο ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και μ’ ένα κουτάλι περιχύνουμε τα γεμιστά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για μισή ώρα με τα γεμιστά σκεπασμένα. Έπειτα αφαιρούμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου ακόμα 45 λεπτά, τα παρακολουθούμε γιατί κάθε φούρνος ψήνει διαφορετικά. Σερβίρονται ζεστά ή κρύα.
Tips : Μπορούμε στο ταψί κατά το ψήσιμο να προσθέσουμε και πατάτες σε κομμάτια. Θα ψηθούν μέσα στη σάλτσα ντομάτας και θα γίνουν ζουμερές και πεντανόστιμες!
Καλή απόλαυση!
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr