Κατηγορία : Γλυκά Νο48
Μια πολύ νόστιμη συνταγή για αφράτο γαλακτομπούρεκο. Τη βρήκαμε στο internet τη δοκιμάσαμε και την προτείνουμε (με μικρές δικές μας πινελιές). Μπορεί να σας φανεί περίπλοκο την πρώτη φορά αλλά αξίζει τον κόπο να αφιερώσετε χρόνο για να τη φτιάξετε.
Υλικά:
1 1/2 κιλό γάλα
1 φλυτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1 1/2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
3 βανίλιες
6 αυγά
ξύσμα από 1 λεμόνι (προαιρετικά)
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
1/2 φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο για τα φύλλα
Κανέλλα σε σκόνη
Για το σιρόπι :
2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 1/2 φλυτζάνια τσαγιού νερό
1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη
λίγο χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι λίγο λίγο και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο να μην είναι καυτή. Στη συνέχεια χτυπάμε τα αυγά ξεχωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια και τα ρίχνουμε σταδιακά στην κρέμα ανακατεύοντας για να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη το βούτυρο τις βανίλιες και το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά. Για να βγει αφράτο το γαλακτομπούρεκο πρέπει η κρέμα να είναι αραιή. Θα τη δούμε να αραιώνει όταν ρίχνουμε τη ζάχαρη.
Σε ένα πυρέξ βάζουμε τα μισά φύλλα αφού προηγουμένως τα έχουμε βουτυρώσει, ρίχνουμε την κρέμα και από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα.
Ραντίζουμε με λίγο νερό το χαράζουμε σε κομμάτια και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40-50 λεπτά να ροδίσει η επιφάνεια.
Ζεσταίνουμε το νερό σε κατσαρόλα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει (για να μη λασπώσει το φύλλο μας ) και το ρίχνουμε πάνω στο γαλακτομπούρεκο (να είναι χλιαρό). Πασπαλίζουμε με κανέλλα και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr