Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη TRAVEL WEST FORUM 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αυστριακά «εύσημα» για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Αυστριακά «εύσημα» για την ιδιωτικοποίησ...

Ύμνοι από την αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ»

Στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του τομέα ύδρευσης στην Ελλάδα, όπου η χώρα είναι «πρωτοπόρος στην ΕΕ», όπως σχολιάζεται ήδη στον τίτλο της, αναφέρεται η αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ» (εκδότης η Αυστριακή Δημοκρατία), με αφορμή την προχθεσινή απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση της ΕΥΑΘ.

Η πώληση της ΕΥΑΘ θα λειτουργήσει, λέει η εφημερίδα, ως πιλοτικό πρόγραμμα για την ιδιωτικοποίηση της πολύ μεγαλύτερης ΕΥΔΑΠ, μετά και την έκδοση, τέλη Ιανουαρίου, της σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο ύδρευσης και αποχέτευσης, που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών σε πολλές κοινοτικές χώρες, ενώ στην Αυστρία έχει τοποθετηθεί αντίθετα όλο το φάσμα των πολιτικών κομμάτων.

Επικριτές της αμφιλεγόμενης οδηγίας, για την οποία καλείται να ψηφίσει τέλη Μαρτίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την καταγγέλλουν ως προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ύδρευσης από την «πίσω πόρτα», κάτι που απορρίπτει ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, ενώ καθησυχαστικός εμφανίζεται και ο Αυστριακός πρώην Επίτροπος Γεωργίας, Φραντς Φίσλερ.

Σύμφωνα με τον Φίσλερ, δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση του νερού ή ξεπούλημά του σε κάποιον, αλλά για παραχωρήσεις, όπως ήδη γίνεται από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης για πολλούς τομείς, όπως τη διαχείριση απορριμμάτων, ωστόσο οι αντίπαλοι της ιδιωτικοποίησης συμφωνούν στο γεγονός πως ακριβώς στην κλονιζόμενη από την κρίση Ελλάδα επιχειρείται αυτό το πείραμα για ολόκληρη την ΕΕ.

Όμως τα σχέδια αυτά προκαλούν στην Ελλάδα έντονη αντίσταση κατά της ιδιωτικοποίησης του τομέα ύδρευσης, καθώς, όπως δηλώνει η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «το νερό δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό» και η ίδια καλεί τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης σε κινητοποίηση κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, προειδοποιώντας πως «η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων ύδρευσης, ακόμη και αν πραγματοποιηθεί προσεχώς από την κυβέρνηση, θα είναι εξαιρετικά βραχύβια».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις