του Μιχαήλ Στρατουδάκη
Μεγάλο το άγχος αλλά και η στενοχώρια όλων μας, για τα όσα σκληρά και δραματικά συνέβησαν στην Κύπρο. Οι «αδελφοί» κατ’ όνομα Ευρωπαίοι συμπεριεφέρθησαν κατά τον πλέον ανοίκειον τρόπον σ’ ένα Κράτος – Μέλος της Ευρωζώνης. Είναι χαρακτηριστική και με μεγάλο νόημα η έκφραση του πρώην Προέδρου του Γιουρομπρούκ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Είπε. «Συμπεριφερθήκαμε στους Κυπρίους σαν να ήταν όλοι συμμορίτες και γκάνγκστερ».
Αυτή η φράση δείχνει την απαράδεκτη και μάλλον εχθρική συμπεριφορά προς τους κατοίκους της Μεγαλονήσου, την οποίαν σκοτεινές δυνάμεις έχουν στο στόχαστρο, πολλώ δε μάλλον τώρα με τον πλούτον του φυσικού αερίου.
Ο νυν πρόεδρος του Γιουρομπρούκ μίλησε για αρχέτυπον αν τυχόν άλλα Κράτη του Νότου προβούν σε όμοιες πράξεις ή καλλίτερα για μοντέλο αφανισμού των πάσης μορφής καταθέσεων στις τράπεζες, αφού η φράση είναι εχθρική erga omnes. Γι’ αυτό επιχείρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαχωρίσει την θέση της για τον όρον, αλλά δεν μας πείθει! Άγονται και φέρονται με τις υποδείξεις ή καλλίτερα επιταγές της Γερμανίας περί δημοσιονομικής και τραπεζικής πειθαρχίας! Ανάλογες αποφάσεις λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση εν σώματι και όχι από τα επί μέρους όργανα.
Οι αποφάσεις περί των Τραπεζών της Κύπρου αποτελούν βαρύ πλήγμα στις πάσης μορφής κατάθεσες, ιδίως των φτωχών πολιτών, οι οποίοι εμπιστεύονται για φύλαξη κατά παντός επιβουλέως τα λίγα χρήματά τους στις Τράπεζες. Το ότι αναφέρθηκε πως τα ποσά μέχρι 100.000 Ευρώ είναι ασφαλισμένα δεν σημαίνει απολύτως τίποτε. Αύριο σε αδυναμία Κράτους να εξεύρει τα ποσά για τους σκληροτράχηλους δανειστές από άλλες πηγές, θα στραφεί ευθέως στην απομείωση των καταθέσεων. Άρα το τραπεζικό σύστημα ως «φρούριο» ασφαλίσεως των χρημάτων μας, υπέστη δεινόν ακρωτηριασμόν.
Δεν είναι επιτρεπτόν χωρίς την συγκατάθεση των ιδιοκτητών να αρπάζονται χρήματα κατατεθειμένα στις Τράπεζες. Ο χώρος είναι ιερός για τον οικονομικόν τομέα. Δεν είναι δε αρένα για εκδίκηση μεγαλοκαταθετών και επενδυτών στο νησί εν προκειμένω, αλλά και σε άλλο Κράτος.
Το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου υπέστη δεινόν πλήγμα και είναι άγνωστον αν θα συνέλθει.
Το τραπεζικό σύστημα των χωρών της Ευρωζώνης ποιός εγγυάται ότι είναι θωρακισμένο;;
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr
* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.