"Έκανε πρόοδο η Ελλάδα"
Η Ελλάδα κάνει πρόοδο στην επίλυση δομικών προβλημάτων εν μέσω μία σοβαρής και επίπονης κοινωνικά ύφεσης, επισημαίνει το ΔΝΤ στην έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, θέτει θέμα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους και ιδιωτικοποιήσεις των τραπεζών που θα περάσουν στο ΤΧΣ το συντομότερο δυνατό.
Συγκεκριμένα το ΔΝΤ αναφέρει:
Εντυπωσιακή είναι η πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή συγκρινόμενη με οποιοδήποτε διεθνές παράδειγμα, με σωρευτική βελτίωση κατά 10% του ΑΕΠ στο τέλος του 2013, εν μέσω συρρίκνωσης του ΑΕΠ πλέον του 20%.
Οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν βοηθήσει στην αναπροσαρμογή των ονομαστικών μισθών και παραγωγικότητας σε επίπεδο επιχείρησης. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι η ψαλίδα ανταγωνιστικότητας, όπως μετράται σε κόστος παραγωγής ανά μονάδα εργασίας, έχει κλείσει κατά περίπου 2/3 από το 2010, ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει υποχωρήσει σωρευτικά κατά περίπου 10% του ΑΕΠ.
Διατηρήθηκε η σταθερότητα του τραπεζικού τομέα παρά τις σημαντικές ζημιές που συνδέονται με την αναδιάρθρωση χρέους και την έντονη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της βαθιάς ύφεσης.
Τα "αγκάθια"
Ωστόσο, όπως τονίζει, οι ανεπαρκείς δομικές μεταρρυθμίσεις οδήγησαν την προσαρμογή που επιτεύχθηκε κυρίως μέσα από υφεσιακά κανάλια, με άνιση κατανομή του βάρους της προσαρμογής. Σύμφωνα με το ΔΝΤ υπάρχουν τρία βασικά προβλήματα:
Α) Η πολύ μικρή πρόοδος που επήλθε στην τεράστια φοροδιαφυγή. Οι πλούσιοι και οι αυταπασχολούμενοι δεν πληρώνουν το μερίδιο τους, που οδήγησε τελικά σε μεγάλη εξάρτηση του προγράμματος στις περικοπές δαπανών και σε υψηλότερη φορολογία των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Β) Αν και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν προκαλέσει μία σημαντική μείωση των ονομαστικών μισθών, δεν έχουν οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες, και αυτό λόγω της αποτυχίας να απελευθερωθούν τα κλειστά επαγγέλματα στον ανταγωνισμό. Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος γιατί το βάρος της προσαρμογής έχει πέσει περισσότερο στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Γ) Αν και η επανισορρόπηση της οικονομίας έχει οδηγήσει σε εκτίναξη της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως μεταξύ των νέων, ο υπερπλήρης δημόσιος τομέας δεν υπέστη κάτι, κυρίως λόγω του ταμπού των απολύσεων στο δημόσιο.
Όπως σημειώνει η έκθεση "πρέπει να υπάρξουν αποφασιστικές διορθωτικές κινήσεις σε κάθε τομέα ώστε να επιτευχθεί μία πιο ισορροπημένη διανομή του βάρους της προσαρμογής". Η αποστολή καλωσορίζει την αναγνώριση αυτών των προβλημάτων από την κυβέρνηση και την πρόθεση της να αντιμετωπιστούν.
Πηγή: Για πρώτη φορά εύσημα από το ΔΝΤ αλλά με κριτική και πολλές συστάσεις | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/10618/gia-proti-fora-eysima-apo-dnt-alla-me-kritiki-kai-polles-systaseis#ixzz2SaTs2efT
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr