Κεντρικοί Ομιλητές η Ada Yonath (Nobel Χημείας 2009) και ο Ακαδημαϊκός κ. Σταμάτης Κριμιζής, Πρόεδρος του ΕΣΕΤ
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πατρών, το 14ο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας σε συνδιοργάνωση με το 2ο FP7 Seedrug-Workshop. Κεντρικοί ομιλητές του Συνεδρίου ήταν η Καθηγήτρια Δομικής Βιολογίας Ada Yonath (Nobel Χημείας 2009) και ο Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), κ. Σταμάτης Κριμιζής.
Στην επίσημη τελετή έναρξης του Συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμό ο πρώην Πρύτανης κ. Χρήστος Χατζηθεοδώρου εκπροσωπώντας τις Πρυτανικές Αρχές, οι Πρόεδροι των Τμημάτων Χημείας, Φαρμακευτικής, Βιολογίας και Ιατρικής και εκ μέρους του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Πατρών ο Καθηγητής Χημείας κ. Θεόδωρος Χριστόπουλος, μέλος του Συμβουλίου.
Η ομιλία της Ada Yonath με τίτλο “Από τη Βασική Έρευνα στα Αντιβιοτικά Νέας Γενιάς” (From Basic Research to Advanced Antibiotics) ήταν μια περιγραφή της μεγάλης της συμβολής στην ανακάλυψη της δομής και λειτουργίας του ριβοσώματος στο κυτταρόπλασμα, όπου επιτελείται η πρωτεϊνική σύνθεση με RNA, μετά από κωδικοποιημένη εντολή του DNA. Το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας της Ada Yonath ήταν ότι μπορούν να παρασκευαστούν αντιβιοτικά νέας γενιάς, στη βάση της γνώσης της λειτουργίας του ριβοσώματος, τα οποία θα καταπολεμούν ιούς και βακτήρια, ακόμα και ανθεκτικά στελέχη ιώσεων, για τα οποία τα σημερινά αντιβιοτικά είναι ανεπαρκή.
Η Ada Yonath αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας των Τμημάτων Βιολογίας και Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Η παρουσίαση του ερευνητικού της έργου έγινε από τον Πρόεδρο του Τμήματος Βιολογίας κ. Γρηγόρη Ιατρού. Η Ada Yonath σε σύντομη ομιλία της πριν την αναγόρευση αναφέρθηκε στο συνολικό της έργο και τους στόχους για νέα και βελτιωμένα φαρμακευτικά προϊόντα.
Στην ομιλία του ο κ. Κριμιζής με τίτλο “Αριστεία και Καινοτομία στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα” αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον ΕΣΕΤ για την ανάδειξη, μέσω διεθνών κριτηρίων αξιολόγησης, των πολλών νησίδων Αριστείας που υπάρχουν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Για το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “Ιατρική Χημεία” των Τμημάτων Χημείας, Φαρμακευτικής, Ιατρικής εκφράστηκε με θερμά λόγια συγχαίροντας όλους τους συντελεστές του προγράμματος για το έργο που επιτελείται.
Τόνισε ότι: “Το Πρόγραμμα Ιατρική Χημεία στο Πανεπιστήμιο Πατρών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα της Χώρας. Είναι παράδειγμα ερευνητικού προγράμματος αιχμής, με εκτενείς δημοσιεύσεις, χρηματοδότηση των ερευνητών του από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εξωστρέφεια και με δυνατότητα να βοηθήσει όχι μόνο στη φήμη της Ελλάδας για έρευνα ποιότητας αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Έχει προσελκύσει κορυφαίους ερευνητές και παράγει καινοτομία. Θερμά συγχαρητήρια!”
Στη συνέχεια ο κ. Κριμιζής αναφέρθηκε στη διαστημική έρευνα με τίτλο ομιλίας του: “Η Οδύσσεια της 50χρονης Εξερεύνησης του Ηλιακού Συστήματος”. Η ομιλία του κ. Κριμιζή ήταν μια συναρπαστική περιγραφή των προσπαθειών του ανθρώπου για την έξοδό του από τον πλανήτη του και για την αναζήτηση οργανικής ύλης και πιθανότατα ζωής στους πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος.
Τον κ. Κριμιζή προσφώνησε ο Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής κ. Ευάγγελος Βιτωράτος, ενώ στο τέλος της ομιλίας του κ. Κριμιζή, ο πρώην Πρύτανης κ. Χρήστος Χατζηθεοδώρου εκπροσωπώντας τις Πρυτανικές Αρχές, τον ευχαρίστησε για το εξαιρετικό του έργο και για τη συμμετοχή του στο Συνέδριο του Πανεπιστημίου, απονέμοντας του τιμητική αναμνηστική διάκριση για τη μεγάλη του προσφορά στην Έρευνα και την Επιστήμη.
Ο Διευθυντής του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Ιατρική Χημεία”, Καθηγητής Χημείας κ. Γιάννης Ματσούκας αναφέρθηκε στη διαδρομή του Προγράμματος στα 16 χρόνια λειτουργίας του, στις ερευνητικές και εκπαιδευτικές του δραστηριότητες, στην καινοτομία που παράγουν οι ερευνητές του και στους στόχους για την αξιοποίηση της έρευνας και των προϊόντων, επ΄ωφελεία της Υγείας, Κοινωνίας και Εθνικής Οικονομίας. Αναφέρθηκε επίσης στην συμμετοχή κορυφαίων ερευνητών στα μέχρι σήμερα 14 Συνέδρια που έχουν πραγματοποιηθεί, μεταξύ των οποίων οι Νομπελίστες James Watson, Andrew Schally, Jean Marie Lehn και Ada Yonath.
Ο Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος FP7 Seedrug, Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακευτικής κ. Γεώργιος Σπυρούλιας αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αριστείας, πρωτοπόρο στην Έρευνα για τον Σχεδιασμό και Ανακάλυψη Νέων Φαρμακευτικών Μορίων με τη χρήση Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (NMR). Το Τμήμα Φαρμακευτικής διαθέτει από φέτος υπερσύγχρονο Φασματογράφο NMR 700 MHz, τον πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα, στην υπηρεσία των ερευνητών των Βιοεπιστημών και του Πανεπιστημίου.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν επίσης με ομιλίες τους διακεκριμένοι ερευνητές από Ελλάδα και εξωτερικό, μεταξύ των οποίων οι Καθηγητές Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ.κ. Κλεομένης Μπάρλος και Θεόδωρος Χριστόπουλος.
Το βράδυ της Δευτέρας 13 Μαΐου 2013, πραγματοποιήθηκε συναυλία της Χορωδίας του Πανεπιστημίου Πατρών στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου, υπό την διεύθυνση της Λίνας Γερονίκου, σε έργα του Μίμη Πλέσσα, ο οποίος παραβρέθηκε στο Συνέδριο.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr