Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη TRAVEL WEST FORUM 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Με το βλέμμα στη συνάντηση Παπούλια-Σαμαρά

Με το βλέμμα στη συνάντηση Παπούλια-Σαμαρά

Με την κυβέρνηση να τηρεί στάση αναμονής

Στη σημερινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια πέφτουν τώρα όλα τα φώτα, με την κυβέρνηση να τηρεί στάση αναμονής, επιχειρώντας να κρατήσει προς το παρόν χαμηλούς τόνους απέναντι στη ΝΔ. Συνεργάτες του πρωθυπουργού μάλιστα, διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους πως ο Γιώργος Παπανδρέου πιστεύει απολύτως στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, ακόμα και χωρίς εκείνον επικεφαλής.

Η παραίτησή του από την ηγεσία της κυβέρνησης πάντως, απαιτείται ευθέως και από μερίδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί η προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας.

Κρατώντας τα «θετικά στοιχεία» της χθεσινής δήλωσης Σαμαρά, όπως χαρακτήρισε με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος την αναγνώριση της σημασίας της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου μοντέλου συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη βιωσιμότητα του χρέους, αφήνει μόνο μία αιχμή για την προσπάθεια του κ. Σαμαρά «να μην μοιραστεί την ευθύνη για τις υποχρεώσεις της χώρας και τα μέτρα που συνεπάγονται», όπως είπε, διαχωρίζοντας «αυτά που μας δίνουν οι εταίροι μας από αυτά που ζητούν από εμάς ως προϋπόθεση για τη δική τους στήριξη» και επαναλαμβάνοντας πως η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου είναι «πακέτο».

Ως εκ τούτου, ο κ. Μόσιαλος σημείωσε τα βασικά βήματα που έχουμε μπροστά μας ως και την ολοκλήρωση του νέου PSI (εκταμίευση έκτης δόσης, προϋπολογισμός κ.τ.λ.), οπότε και θα ανοίξει ο δρόμος των εκλογών, σημειώνοντας σε δραματικό τόνο ότι «είναι ώρα εθνικής ευθύνης και συστράτευσης» και δηλώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να επιμείνει στη γραμμή της συναίνεσης.

Είχε άλλωστε με προηγούμενη δήλωσή του φροντίσει να διαμηνύσει στη ΝΔ -ελπίζοντας στην υπαναχώρησή της- ότι ο κ. Παπανδρέου προτίθεται να εγκαταλείψει την καρέκλα του, υπογραμμίζοντας πως είναι το τελευταίο που τον ενδιαφέρει και θυμίζοντας τη δική του αναφορά την Παρασκευή στη Βουλή, για «από κοινού αναζήτηση του επικεφαλής» της νέας κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει η όλη διαδικασία προσέγγισης των άλλων κομμάτων να γίνει αυτή τη φορά υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου η προσπάθεια να μην καταλήξει σε φιάσκο λόγω διαρροών, όπως η αντίστοιχη της 15ης Ιουνίου.

Στην πραγματικότητα, το κλίμα μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Συγγρού έχει γίνει περισσότερο από «ψυχρό», καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την επικοινωνία των δύο πολιτικών αρχηγών, ενώ ο πρωθυπουργός φέρεται να επιθυμεί συγχρόνως πραγματικά την πλήρη διαφάνεια που μπορεί να εγγυηθεί ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση πάντως, έχει στραμμένα τα βλέμματα στο σημερινό ραντεβού του κ. Σαμαρά με τον Κάρολο Παπούλια, ενώ μόνο τυχαία δεν είναι η αλλαγή της εξαγγελθείσας αρχικά συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής σε άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις έξι σήμερα το απόγευμα. Πρόκειται για ένα σαφώς διευρυμένο όργανο, χωρίς τη συμμετοχή υφυπουργών, αλλά με την παρουσία όλων των υπουργών και αναπληρωτών υπουργών, καθώς επίσης και εκπροσώπων της ΚΟ και του ΠΑΣΟΚ.

Επισήμως, οι συμμετέχοντες σε αυτή τη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου θα κληθούν να συζητήσουν ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup.

Στην πραγματικότητα, όμως, θα ακολουθήσει πολιτική συζήτηση σε βάθος, σε μία προσπάθεια ανάλυσης των νέων δεδομένων που θα έχουν προκύψει από την επίσκεψη Σαμαρά στο Προεδρικό Μέγαρο και σχεδιασμού των επόμενων κινήσεων, προς ευόδωση της προσπάθειας για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας άμεσα, δεδομένου ότι το τελεσίγραφο των εταίρων μας λήγει αύριο, ενώ ο υπουργός Οικονομικών που θα μετάσχει στο Eurogroup, θα γίνει αποδέκτης της χλεύης, πιθανώς και της οργής -σε περίπτωση που η κατάσταση στην πολιτική σκηνή της χώρας έχει επηρεάσει εκ νέου αρνητικά τα διεθνή χρηματιστήρια- των ομολόγων του.

Στο μεταξύ, το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου εξακολουθεί να «παίζει» για τη θέση του μεταβατικού πρωθυπουργού, ενώ άλλα σενάρια θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου να αποδέχεται στέλεχος της ΝΔ σε αυτήν τη θέση, στον βαθμό που θα έκανε έτσι τη Συγγρού να συμφωνήσει.

Μετά το όνομα του Σταύρου Δήμα, που φέρεται να απορρίφθηκε μέσα από την κοινή του εμφάνιση με τον Αντώνη Σαμαρά στις χθεσινές του δηλώσεις, ακούγεται ακόμα το όνομα του πρώην υπουργού Πέτρου Μολυβιάτη, ενώ «καλοί γνώστες» των ενδότερων στο Μέγαρο Μαξίμου, κάνουν λόγο και για άλλα ονόματα που φυλάσσονται ως «κόρες οφθαλμών» για να μην «καούν».

Την κατάλληλη προσωπικότητα που θα μπορούσε να αναλάβει το κρίσιμο πόστο, υποστήριξε ότι έχει βρει και θα προτείνει στον Κάρολο Παπούλια και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

Θέμα ηγεσίας

Την ίδια στιγμή, και ενώ στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται η διαμάχη για την «επόμενη μέρα», καθώς από την ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Πέμπτης έχει αρχίσει και επισήμως η μάχη της διαδοχής, βουλευτές και υπουργοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν καν στο αν υπάρχει θέμα ηγεσίας για την κυβέρνηση στον βαθμό που δεν καταστεί εφικτή η συγκρότηση νέου σχήματος εθνικής ενότητας.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να φύγει ο Γιώργος Παπανδρέου μετά και την ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή, με τους βουλευτές που είχαν ψηφίσει υπό την αίρεση του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας όμως, να προβληματίζονται.

«Το θέμα της ηγεσίας , είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει σε αυτή την περίπτωση (σ.σ. που δεν υπάρξει εθνική συνεννόηση) την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ (...)

Σε ότι με αφορά τουλάχιστον δε θεωρώ ότι είναι ένα θέμα που θα πρέπει να μας απασχολήσει αυτή την περίοδο, εάν τελικά δεν υπάρξει αυτή η συμφωνία την οποία επιδιώκει ο πρωθυπουργός.

Πρέπει να υπάρξει θέμα ηγεσίας την επόμενη περίοδο αν τελικά μόνοι μας δεν μπορούμε να σηκώσουμε αυτό το βάρος. Θα το σηκώσουμε με τη σημερινή σύνθεση που έχει η κυβέρνηση, βεβαίως και με τις όποιες αλλαγές ο πρωθυπουργός θελήσει να προχωρήσει», είπε μεταξύ άλλων χθες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ανοίγοντας τη συζήτηση και για πιθανό ανασχηματισμό.

Κάθετα αντίθετος στο να ανοίξουν οι ίδιοι θέμα ηγεσίας «αυτή τη στιγμή», εμφανίστηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας.

«Είναι δυνατόν; Δεν έχουμε πάρει τη δόση. Δεν έχουμε εξασφαλίσει τη δανειακή σύμβαση γιατί χρειάζεται διαπραγμάτευση περαιτέρω. Δεν την έχουμε ψηφίσει και αυτό που μας μάρανε είναι να σφαχτούμε μεταξύ μας...», είπε χαρακτηριστικά.

Σε μία πιο «καθησυχαστική» ανάμεσα στις γραμμές δήλωσή του για τους «διαφωνούντες» βουλευτές προέβη ο Γραμματέας της «πράσινης» ΚΟ Βασίλης Εξαρχος, σημειώνοντας ότι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στηρίζει «όλες τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση».

Ο Δημήτρης Λιντζέρης άλλωστε, είχε ήδη σπεύσει να προτείνει εμμέσως νέα σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για «να λάβει αποφάσεις», σε περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις