Τα κυκλώματα λαθρεμπορίας περνούν το χρυσάφι μέσω του λιμανιού στην Κεντρική Ευρώπη
Φλέβα λαθρεμπορίου χρυσού έχει χτυπήσει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Στην Πάτρα εντοπίσθηκε ΙΧ που μετέφερε 130 κιλά χρυσού αξίας περίπου 7 εκατ. ευρώ ο οποίος θα εξαγόταν μέσω Ιταλίας στη Γερμανία.
Για την αγορά του χρυσού δεν υπήρχε ούτε ένα παραστατικό με αποτέλεσμα στελέχη του ΣΔΟΕ να εκτιμούν ότι βρίσκονται ενώπιον ενός μεγάλου κυκλώματος λαθρεμπορίου του πολύτιμου μετάλλου.
Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα έχει γεμίσει με διαφημιστικές καταχωρήσεις ενεχυροδανειστηρίων, μικρών και μεγάλων, που καλούν τους χειμαζόμενους από την οικονομική κρίση καταναλωτές να πουλήσουν ή να βάλουν ενέχυρο τα χρυσαφικά τους προκειμένου να εξασφαλίσουν μετρητά.
Η συγκεκριμένη δουλειά φαίνεται ότι αποδίδει καθώς τα ενεχυροδανειστήρια φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.Ωστόσο, στελέχη του ΣΔΟΕ σημειώνουν ότι ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί μεγάλη εστία φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.
Από τους ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει το Σώμα προέκυψε ότι το ποσοστό φορολογικής παραβατικότητας ξεπερνά το 70% καθώς από τα περίπου 65 ενεχυροδανειστήρια που ελέγχθηκαν περίπου τα 50 εντοπίσθηκαν να έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις,
Συγκεκριμένα, εντοπίσθηκαν ποσότητες χρυσαφικών για τις οποίες δεν είχαν εκδοθεί παραστατικά αγοράς και πώλησης καθώς και εκατοντάδες παραβάσεις μη τήρησης των προβλεπόμενων από τη φορολογική νομοθεσία βιβλίων.
Το αποκορύφωμα ήταν η μεγάλη ποσότητα χρυσού σε ράβδους που εντοπίσθηκε στο λιμάνι της Πάτρας.
Πηγές του ΣΔΟΕ σημειώνουν με μεγάλη βεβαιότητα ότι ο χρυσός προέρχεται από τήξη χρυσαφικών που έχουν συγκεντρωθεί σε ενεχυροδανειστήρια σε όλη την Ελλάδα.
Για την αγορά του χρυσού δεν παρουσιάστηκαν παραστατικά, αλλά μόνο έγγραφα από τα οποία προέκυπτε ότι ο χρυσός είχε τελικό προορισμό τη Γερμανία.
Οι αρμόδιοι ελεγκτές του ΣΔΟΕ εξηγούν ότι η μεγαλύτερη ποσότητα χρυσού που συγκεντρώνεται από τα ενεχυροδανειστήρια προωθείται συνήθως με αδιαφανείς και παράνομες διαδικασίες στη διεθνή αγορά όπου στη συνέχεια χρησιμοποιείται για αποθήκευση πλούτου, για δημιουργία νέων χρυσαφικών και για ιατρικούς λόγους.
Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ στον κλάδο της διακίνησης χρυσού πρόκειται να συνεχιστούν και να ενταθούν τους επόμενους μήνες.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr