Απέχουν από την ψηφοφορία με άλλους τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - Δήλωση Τριανταφυλλόπουλου
21.20 Σε δήλωσή του ο Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος επισημαίνει ότι η απόφασή του να μη συμμετέχει στην ψηφοφορία για τη νέα δανειακή σύμβαση έγινε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, γιατί αυτή οδηγεί στην ύφεση, την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίση, ενώ σε άλλο σημείο τονίζει ότι "δεν είχα καμία λαϊκή εντολή και εξουσιοδότηση να ψηφίσω, να αποφασίσω και να καθορίσω το μέλλον της χώρας για τα επόμενα 40 χρόνια. Η συμμετοχή μου στην ψηφοφορία για το μεγάλο ναι ή για το μεγάλο όχι απαιτούσε τη δημοκρατική νομιμοποίηση νωπής λαϊκής ετυμηγορίας, είτε μέσω δημοψηφίσματος, είτε μέσω εκλογών".
Η δήλωση του βουλευτή Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:
«Αγαπητοί συμπολίτες,
με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε εσάς, την ιστορία της χώρας, την εθνική αξιοπρέπεια και τις δημοκρατικές καταβολές μου, αποφάσισα να μη συμμετέχω στην ψηφοφορία για τη νέα δανειακή σύμβαση για τους παρακάτω λόγους:
1) Οδηγεί τη χώρα και τους πολίτες στην ύφεση, την ανεργία , τη φτώχεια και την εξαθλίωση,
2) Τα τελεσίγραφα, οι εκβιασμοί και οι απειλές της Τρόικα και της συντηρητικής ηγεσίας της Ευρώπης προσβάλλουν την εθνική μας αξιοπρέπεια, ακυρώνουν την εθνική κυριαρχία και καταλύουν τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας
3) Καταπατά το ευρωπαϊκό κεντημένο που προωθεί την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή των κρατών μελών, την ισότητα, τη δικαιοσύνη, την προστασία των πολιτών και συμβάλλει στην πλήρη απασχόληση και την κοινωνική πρόοδο των λαών
4) Δεν είναι αποδεκτό κάθε τρεις μήνες οι κύριοι της Τρόικας να απαιτούν και εμείς να ψηφίζουμε επαχθή και αντικοινωνικά μέτρα για τον Ελληνικό Λαό. Τους επόμενους μήνες θα ζητήσουν κόψιμο του 13ου και 14ου μισθού, περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών, κατάργηση του κατώτατου αφορολόγητου ορίου, κατάργηση πολυτεκνικών και άλλων κοινωνικών επιδομάτων. Παράλληλα η ανεργία το 2012 θα εκτιναχτεί στο 25% και η ύφεση θα ξεπεράσει κατά πολύ το 5%. Κανένας δεν μας εξήγησε με πολιτικούς και οικονομικούς όρους πώς θα τελειώσει αυτός ο φαύλος κύκλος, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση και ο ελληνικός λαός να δει καλύτερες μέρες.
Πίστευα και πιστεύω ακράδαντα ότι η οποιαδήποτε δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να γίνει με κοινωνική δικαιοσύνη ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή, δημιουργώντας παράλληλα ένα δίκτυ κοινωνική προστασίας για τους ανέργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
Πρότεινα κατ’ επανάληψη και συνεχίζω ενεργά να διεκδικώ (στη Βουλή , στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, μέσα από δημόσιες παρεμβάσεις μου), τόσο εγώ όσο και άλλοι συνάδελφοι μου, αντί για οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ισοδύναμα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, τα οποία ουδέποτε εισακούστηκαν και αφορούσαν:
την είσπραξη από το Ελληνικό Δημόσιο ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 40 δις ευρώ, την πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου που θα μπορούσε να αποφέρει στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου περίπου 20δις το χρόνο.
Αναδρομική εφαρμογή του πόθεν έσχες από το 2000 μέχρι και σήμερα για όλους τους Έλληνες πολίτες, φορολόγηση των καταθέσεων που έχουν εξαχθεί στο εξωτερικό (Ελβετία, λοιπές χώρες, φορολογικούς παράδεισους), ειδικός φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, κλιμακούμενη μείωση των μισθών και των συντάξεων όλων των κρατικών αξιωματούχων και των δημοσίων λειτουργών.
Έλεγχο - μείωση των τιμών σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά, κατάργηση του ειδικού τέλους ακίνητης περιουσίας (χαράτσι) για την πρώτη κατοικία μέχρι 80τμ., με ταυτόχρονη αύξηση του τέλους σε προνομιούχες περιοχές (Εκάλη, Κηφισιά, Γλυφάδα, Κοσμοπολιτικά νησιά), έλεγχος όλων των offshore εταιριών και διασταύρωση της κινητής και της ακίνητης περιουσίας τους, «κούρεμα» των επιτοκίων των δανείων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και αναγκαστική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους.
Αυτά και πολλά άλλα ισοδύναμα μέτρα θα μπορούσαν να έχουν εφαρμοστεί στη θέση των άδικων αντιλαϊκών μέτρων που προτείνονται από τη νέα δανειακή σύμβαση.
Τέλος, δεν είχα καμία λαϊκή εντολή και εξουσιοδότηση να ψηφίσω, να αποφασίσω και να καθορίσω το μέλλον της χώρας για τα επόμενα 40 χρόνια. Η συμμετοχή μου στην ψηφοφορία για το μεγάλο ναι ή για το μεγάλο όχι απαιτούσε τη δημοκρατική νομιμοποίηση νωπής λαϊκής ετυμηγορίας, είτε μέσω δημοψηφίσματος, είτε μέσω εκλογών»
20.00 Την απόφαση τους για αποχή από την κρίσιμη ψηφοφορία ανακοίνωσαν έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα στους οποίους οι Αχαιοί βουλευτές Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος και Μαρία Κυριακοπούλου.΄Οι έξι βουλευτές είναι οι: Χάρης Καστανίδης, Λάμπρος Μίχος, Κυριακή Τεκτονίδου, Μαρία Κυριακοπούλου, Ηλίας Θεοδωρίδης και Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος.
Mε έγγραφή δήλωσή τους αναφέρουν ότι δεν θα πάρουν μέρος στην σημερινή ψηφοφορία στην Βουλή καθώς αυτή "επιβλήθηκε ως μόνη επιλογή στο πολιτικό σύστημα και αγνοεί τον ελληνικό λαό".
Mετά τις πολλές διαρροές που μετρά το ΠΑΣΟΚ έρχονται να προστεθούν και οι συγκεκριμένοι έξι βουλευτές, ενώ και η Λούκα Κατσέλη ενημέρωσε και επισήμως πλέον πως δεν προτίθεται να υπερψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση και τα μέτρα που τη συνοδεύουν.
Οι έξι υπογραμμίζουν ότι παρά τις απίστευτες θυσίες που απαιτούνται υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες αν το μνημόνιο μπορεί να οδηγήσει στη διάσωση της χώρας.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι "οι συμφωνίες χρηματοδότησης της Ελλάδας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) επιβάλλουν σοβαρή ανακατανομή πόρων υπέρ των τραπεζών και σε βάρος των πολιτών" και διερωτούνται: "Ποιος δικαιούται να πάρει ιστορικά κρίσιμες αποφάσεις ερήμην του ελληνικού λαού; Από πότε η μοίρα ενός ολόκληρου έθνους καθορίζεται και σφραγίζεται από τριακόσιους (300) αντιπροσώπους που δεν έχουν λάβει τη συγκεκριμένη εντολή από τους Έλληνες πολίτες;"
Κατά την άποψη του κ. Καστανίδη και των άλλων πέντε βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, η λύση είναι οι εκλογές αφού όπως δηλώνουν "το δημοκρατικό μας πολίτευμα παρέχει τα μέσα στους Έλληνες και τις Ελληνίδες για να αποφασίσουν και να προσδιορίσουν κυριαρχικά την πορεία της χώρας προς το μέλλον".
"Η άρνηση των αγορών, της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και των ισχυρών της Ευρώπης να δεχτούν την άμεση δημοκρατική έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή" επισημαίνουν στη δήλωσή τους οι έξι και εκφράζουν την πλήρη διαφωνία τους και με την ψήφιση του μνημονίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος επιδή "εξοστρακίζει το δικαίωμα των βουλευτών να εκφράσουν την άποψή τους για όσα αναγκαία πρέπει να συμβούν. Και το πιο αναγκαίο απ’ όλα είναι να τεθούν στην κρίση του ελληνικού λαού όλες οι κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν το μέλλον του".
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr