Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Συζήτηση στο "Πολύεδρο" με θέμα: Φιλοσοφία, Ο Ασκληπιός της κρίσης

Συζήτηση στο "Πολύεδρο" με θέμ...

Την Πέμπτη 8 Μαρτίου

Το Πολύεδρο, το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστ. της Πάτρας και οι εκδ. Εκκρεμές διοργανώνουν συζήτηση με θέμα: Φιλοσοφία, Ο Ασκληπιός της κρίσης.

Αφορμή το βιβλίο του Edmund Husserl «Η κρίση της ευρωπαϊκής ανθρωπότητας και η φιλοσοφία» την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012 στις 20:30 μ.μ.

Θα μιλήσουν οι:

Παύλος Κόντος, αναπλ. καθ., τμ. Φιλοσοφίας- Πανεπ. Πατρών

Φώτης Τερζάκης, συγγραφέας

Νίκος Χαραλαμπόπουλος, λέκτωρ, τμ. Φιλολογίας- Πανεπ. Πατρών

Η εκδήλωση «Φιλοσοφία, ο Ασκληπιός της κρίσης» σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει το κοινό στην ιδέα ότι, σε στιγμές κοινωνικής, πολιτικής, ηθικής και οποιασδήποτε άλλης κρίσης, δεν ξέρουμε ποιους να εμπιστευτούμε. Αντιμετωπίζουμε την κάθε κρίση σαν μια υπόθεση που μπορεί να επιλυθεί από όσους σκέπτονται με τον τρόπο της φυσικο-μαθηματικής ή στατιστικής επιστήμης και καθόλου δεν υποψιαζόμαστε ότι, ίσως, οι ανθρωπιστικές επιστήμες έχουν περισσότερα πράγματα να μας πουν.

Αφορμή για τον τίτλο αποτέλεσε ένα χωρίο  από την Πλατωνική Πολιτεία που κάνει λόγο για τον φιλόσοφο ως «πολιτικό Ασκληπιό».

Αφορμή για την εκδήλωση αποτέλεσε η έκδοση του βιβλίου του Χούσερλ, Η κρίση της ευρωπαϊκής ανθρωπότητας και η φιλοσοφία. Εκεί διαβάζουμε την εξής, εξαιρετικά επίκαιρη, σκέψη: «Τα ευρωπαϊκά έθνη είναι άρρωστα και η ίδια η Ευρώπη, έτσι λέμε, βρίσκεται σε κρίση. Βέβαια, ούτε εδώ λείπει κάτι σαν φυσική θεραπευτική. Πράγματι, θα κατακλυστούμε σύντομα από μια πλημμύρα απλοϊκών και υπέρμετρων προτάσεων για μεταρρύθμιση.

Αλλά γιατί οι επιστήμες του πνεύματος, με την  τόσο πλούσια ανάπτυξη, αποποιούνται την υπηρεσία εκείνη που οι φυσικές επιστήμες ευδόκιμα ασκούν στη δική τους σφαίρα;»

Οι τρεις ομιλητές θα συζητήσουν, φέρνοντας  ο καθένας στο προσκήνιο μια  επιμέρους όψη του: ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος, θα αναφερθεί στην πολιτική διάσταση της Πλατωνικής φιλοσοφίας, ο Φώτης Τερζάκης, θα αναφερθεί στην ‘κριτική θεωρία’ και τις ευρωπαϊκές κρίσεις του 20ου αιώνα, και ο Παύλος Κόντος, θα αναφερθεί στον τρόπο με το οποίο ο Χούσερλ κατανοεί την κρίση της ευρωπαϊκής ανθρωπότητας.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture