Ο Αχαιός στην καταγωγή συγγραφέας Γιάννης Παρασκευόπουλος μιλά στο thebest.gr με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του «Άγιος Άθεος» στην Πάτρα αυτό το Σάββατο
Του Τάκη Γ. Μαρτάτου
Μία αληθινή ιστορία που διαδραματίζεται τη δύσκολη περίοδο των αρχών της δεκαετίας του ’50 μετά τον Ελληνικό Εμφύλιο περιγράφει ο Γιάννης Παρασκευόπουλος στο πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Άγιος Άθεος» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τετράγωνο του Νίκου Μουρατίδη. Το ενδιαφέρον βιβλίο που έχει ήδη διανύσει μία αξιοπρόσεκτη πορεία εδώ και περίπου δύο χρόνια που κυκλοφορεί, πρόκειται να παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στο χώρο του Discover στην οδό Πατρέως 30 το ερχόμενο Σάββατο 10 Μαρτίου στη 1 το μεσημέρι με ομιλητές τους Παναγιώτη Βλαχάκη – διευθυντή του Ραδιοφωνικού σταθμού «Studio 20», Δήμητρα Γεωργίου – συγγραφέα, Ισίδωρο Σιδερόπουλο – δημοσιογράφο και τον ίδιο το συγγραφέα που θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.
Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος μπορεί να έχει γεννηθεί το 1951 στην Παλιά Κοκκινιά που είναι προσφυγική περιοχή του Πειραιά (τα τελευταία πέντε χρόνια ζει στο Περιστέρι), ωστόσο όπως ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr, η καταγωγή τόσο του πατέρα του Δημήτρη όσο και της μητέρας του Κατίνας είναι από το νομό Αχαΐας και εδώ μεγάλωσε και πέρασε τα ομορφότερα χρόνια του.
Συγκεκριμένα ο πατέρας του που αποτέλεσε και το βασικό πρόσωπο-πηγή έμπνευσης για το βιβλίο του «Άγιος Άθεος» καταγόταν από το Θεριανό και η μητέρα του από την Κάτω Αχαία ενώ είχε ρίζες και από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς (το πατρικό της όνομα είναι Μαντζουράτου).
Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος ασχολείται ως ραδιοφωνικός παραγωγός μουσικών και καλλιτεχνικών εκπομπών αλλά και ως επαγγελματίας στιχουργός. Η τελευταία δισκογραφική δουλειά στην οποία συμμετέχει ως στιχουργός είναι το cd «Δεσμώτης» του ροκ συγκροτήματος «Ωρίωνες» όπου έχει γράψει κομμάτια όπως τα «1000 κυβικά» και «Κι αν είσαι ροκ».
Η συζήτηση που κάναμε με αφορμή την Πατρινή παρουσίαση του βιβλίου έχει ως εξής.
-Κύριε Παρασκευόπουλε, το μυθιστόρημα με τίτλο «Άγιος Άθεος» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τετράγωνο του Νίκου Μουρατίδη πώς προέκυψε. Ποια εσωτερική ανάγκη σας ώθησε να γράψετε το συγκεκριμένο βιβλίο που είναι και το πρώτο σας.
«Καλησπέρα σας! Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία. Το βιβλίο μου είναι η εκπλήρωση μιας υπόσχεσης που είχα δώσει στον πατέρα μου λίγα χρόνια πριν το θάνατό του! Και ξέρετε δεν υπάρχει χειρότερη ερινύα από την ανεκπλήρωτη υπόσχεση και μάλιστα όταν ο «αποδέκτης» πλέον δεν ζει! Πέραν τούτου, ήταν η ανάγκη να τιμήσω τη μνήμη ενός ανθρώπου, που πάλεψε σκληρά για την επιβίωση της οικογένειας του αλλά και τη δική του. Και μαζί όλους αυτούς που στις γραμμές αυτού του βιβλίου θα αναγνωρίσουν τη δική τους πάλη!»
-Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε λοιπόν ο ίδιος ο πατέρας σας ενώ η περίοδος δράσης είναι μία ιδιαίτερα ταραγμένη και δύσκολη για την Ελλάδα περίοδος, αυτή του τέλους του Εμφυλίου και των αρχών του ’50.
«Πράγματι η ιστορία που θα διαβάσετε, διαδραματίζεται το 1953! Και δεν έχει στηριχτεί απλά, σε αληθινά γεγονότα, είναι πέρα για πέρα αληθινή! Ο χρόνος, ο τόπος, τα ονόματα των ηρώων, τα περιστατικά! Εκτός από το όνομα του κεντρικού αφηγητή και της συντρόφου του».
-Με δυο λόγια το βιβλίο σας τι πραγματεύεται και τι αποκομίζει ο σύγχρονος αναγνώστης.
«Ο βασικός ήρωας κάτω από τραγικές οικονομικές καταστάσεις, ασθένειες, ανεργία, φτώχεια και ανέχεια, αποφασίζει να «παρανομήσει» ή τουλάχιστον έτσι νομίζει! Παίζει λοιπόν τη ζωή του κορώνα γράμματα, κάποιο βράδυ, παραμονή της γιορτής του Αγίου Ελευθερίου, προκειμένου να εξασφαλίσει κυριολεκτικά ένα κομμάτι ψωμί για την οικογένειά του! Πιστεύω πως, δυστυχώς, είναι μια ιστορία όπου σήμερα στη δύσκολη εποχή μας, επιβεβαιώνει τον κανόνα: «Η ιστορία επαναλαμβάνεται». Ο σημερινός αναγνώστης σίγουρα θα βρει μέρος της δικής του ιστορίας στον «Άγιο Άθεο».
- Με το βιβλίο σας, εκπληρώνετε όπως είπατε την υπόσχεσή σας σε έναν άνθρωπο που ήταν στ’ αλήθεια ένας «άγιος άθεος».
«Άγιος Άθεος» ήταν ο μπάρμπα-Μήτσος! Ο πατέρας μου! Όντως ήταν ένας άγιος άνθρωπος κοινωνικά, μα άθεος ιδεολογικά! Αυτή η φοβερή αντίφαση διαπιστώνεται, επιβεβαιώνετε με την ανάγνωση του βιβλίου».
-Το βιβλίο σας έχει τεθεί και υπό την προστασία και αιγίδα του Ομίλου UNESCO, πως επιτεύχθηκε η επιλογή και διάκριση αυτή.
«Το βιβλίο έχει πράγματι τεθεί υπό την προστασία του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων και, του προέδρου της παγκόσμιας ένωσης Ομίλων UNESCO της δυτικής Ευρώπης και του Καναδά κυρίου Ιωάννη Μαρωνίτη! Ο οποίος διάβασε το βιβλίο και θεώρησε, πως τόσο η γραφή όσο και η ιστορία, άξιζαν την αιγίδα του μεγάλου αυτού πολιτιστικού οργανισμού!»
-Η σοβαρή οικονομική κρίση που βιώνουμε ως χώρα, πόσο έχει επηρεάσει και το βιβλίο.
«Προς το παρόν πράγματι δείχνει ότι η κρίση επηρεάζει το εμπορικό μέρος του βιβλίου. Από την άλλη, νομίζω πως τέτοιες εποχές δύσκολες, προσφέρονται για δημιουργία σε όλα τα επίπεδα τέχνης. Τα ερεθίσματα είναι πολλά και «προκλητικά». Οι δημιουργοί έχουν χρέος να τα καταγράφουν και να τα παραδίδουν εκεί απ’ όπου προέρχονται, για τις επόμενες γενιές!»
-Διατελείτε και επαγγελματίας στιχουργός, πόσο σας βοήθησε αυτή η ενασχόληση σας ώστε να περάσετε με επιτυχία και στον πιο απαιτητικό ρόλο της συγγραφής.
«Μάλλον θα έλεγα πως ο πεζός λόγος με βοήθησε να περάσω στο στίχο! Από μικρός έγραφα καλές εκθέσεις και μάλιστα, επειδή διάβαζα πολλά εξωσχολικά βιβλία επηρεαζόμουν από αυτά και ενίοτε επιχειρούσα να γράψω κι εγώ κάτι! Ο στίχος ωστόσο προέκυψε από την ιδιότητά μου ως μουσικός παραγωγός σε αρκετούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.
- Έχετε κάποια άλλη ιστορία στα σκαριά που θα αποτελέσει το επόμενο σας βιβλίο.
«Μάλιστα! Έχω αρκετά πράγματα στα συρτάρια του γραφείου μου έτοιμα! Όμως ήδη βρίσκομαι στη μέση μιας ακόμα αληθινής ιστορίας που έχει σχέση με το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων!»
-Αγαπημένους συγγραφείς και βιβλία έχετε.
«Όσο κι αν σας φανεί περίεργο είναι αλήθεια! Έχω διαβάσει πολλούς σημαντικούς ξένους συγγραφείς, όμως δεν συγκρίνω κανέναν με τους Έλληνες! Παπαδιαμάντης, Δροσίνης, Καρκαβίτσας, Παπαντωνίου, Τσίρκας, Λουντέμης, Τσιφόρος, Σαμαράκης κι άλλοι συνθέτουν το κέντρο του γαλαξία της παγκόσμιας λογοτεχνίας με εκλαμπρότατο αστέρι φυσικά τον Όμηρο!
- Τέλος να ρωτήσω για την Αχαία και την Πάτρα απ’ όπου έλκετε την καταγωγή σας. Τα συναισθήματα σας για την περιοχή και αν αναφέρεται στο βιβλίο σας.
«Αν και η ιστορία διαδραματίζεται στις περιοχές του Πειραιά, σαφώς αναφέρεται και το χωριό στο οποίο γεννήθηκε ο πατέρας μου, το Θεριανό, το οποίο επισκέπτομαι συχνά! Αν δεν έχετε πάει να πάτε! Θα δείτε τον Πατραϊκό όπως δεν τον έχετε ματαδεί που λέμε! Όσο για τα συναισθήματά μου, απερίγραπτα, όχι μόνο για την Πάτρα και την Κ. Αχαγιά όπου πέρασα τη μισή ζωή μου, αλλά και για ολόκληρη την Πελοπόννησο. Τη λατρεύω!»
-Κύριε Παρασκευόπουλε σας ευχαριστώ για τη συνομιλία.
«Εγώ σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε κι εύχομαι στο περιοδικό The Best και στο ενημερωτικό portal του επιτυχίες, αναγνωσιμότητα και μακροημέρευση!»
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr