Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ελένη Ζαβέρδα - Κίτρου:"Εξωτερικεύω το θυμό και την οργή μου"

Ελένη Ζαβέρδα - Κίτρου:"Εξωτερικεύω...

Η Πατρινή δημιουργός μιλά στο thebest.gr για την πρωτότυπη ,πρώτη ατομική της έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο στην Αθήνα

Το θυμό της για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας αλλά και το μήνυμα ότι έχουμε τα εργαλεία και μπορούμε να τα καταφέρουμε και να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας, θέλει να εκφράσει μέσα από την 1η της ατομική έκθεση με τίτλο «Αμφιθυμίες – επιθυμίες» η Πατρινή εικαστική δημιουργός Ελένη Ζαβέρδα – Κίτρου.

Η έκθεση που περιλαμβάνει 32 έργα κεραμικά ως επί το πλείστον, εγκαινιάζεται αυτή την Τρίτη 13 Μαρτίου στις 20.30 σε έναν όμορφο χώρο, το ίδρυμα «Η Άλλη Αρκαδία» του συλλέκτη Σωτήρη Φέλιου στην Φωκίωνος Νέγρη 16 στην Κυψέλη και θα διαρκέσει έως τις 20 Μαρτίου ενώ όπως μας είπε η ίδια η καλλιτέχνις μιλώντας στο thebest.gr, η έκθεση αυτή το πιθανότερο είναι να ταξιδέψει και στο Λουξεμβούργο στα μέσα Μαίου.

«Θύμωσα με όσα γίνονται γιατί πιστεύω ότι ως λαός έχουμε όλα τα εργαλεία, τη γνώση και τις καλύτερες βάσεις κι όμως τις χρησιμοποιούμε για να καταστρέψουμε τους εαυτούς μας. Σκοπός της έκθεσης μου είναι να δείξω ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο και ωραίο και επιτέλους να αλλάξουμε συνθήκες και τρόπο ζωής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως μας εξήγησε η έκθεση χωρίζεται ουσιαστικά σε τρία μέρη. Το πρώτο που το χαρακτηρίζει η ίδια ως «το υπέρτατο» περιλαμβάνει πήλινα κεφάλια με μέταλλα και ημιπολύτιμους λίθους, το δεύτερο που το ονομάζει το «δημιουργικό» αποτελείται από περιμεγέθη κοσμήματα και κεραμικά που στολίζονται από δέρμα φιδιού (πύθωνα) ενώ το τρίτο μέρος της έκθεσης  το λεγόμενο «καταστροφικό» έχει όπλα από υλικά όπως μέταλλα, ξύλα και φύλλα χρυσού. Πολλές από τις δημιουργίες της, ιδιαίτερα οι μορφές μοιάζουν όπως μας εξήγησε η κυρία Ελένη Ζαβέρδα-Κίτρου με ανασκαφικά κομμάτια, σαν να έχουν βγει από τη γη ενώ το ιδιαίτερο στοιχείο στην επεξεργασία τους είναι ότι τα έχει «ψήσει» σε αυτοσχέδια καμίνια με παραδοσιακή μέθοδο ενώ έχει χρησιμοποιήσει και οξύ για το κάψιμο των επιφανειών τους.

«Πολλά από τα υλικά που χρησιμοποίησα τα είχα βρει και μαζέψει στη διάρκεια ταξιδιών μου στην Αφρική ή στην Ασία σε περιοχές όπως το Βιετνάμ. Η κεραμική είναι πράγματι μία ιδιαίτερη τέχνη, δεν είναι μόνο μία τεχνική να φτιάχνεις βάζα ή ποτήρια. Είναι διαφορετική διότι απαιτεί πολύ κόπο και χρόνο, μπορείς να αφήσεις το κεραμικό να στεγνώσει και μετά να επανέλθεις και να το ξαναδουλέψεις», μας είπε χαρακτηριστικά.

Η Ελένη Ζαβέρδα-Κίτρου έχει γεννηθεί στην Πάτρα το 1974 έχοντας από την πλευρά της γιαγιάς της καταγωγή από το Αιβαλί της Μικράς Ασίας και προγόνους τεχνίτες.

Η περίοδος της εφηβείας την βρήκε ανάμεσα στα μαθήματα ζωγραφικής και σχεδίου κοντά στους δασκάλους Αγγελόπουλο και Τζαβάρα, και στην τέχνη της αγιογραφίας δίπλα στον γνωστό Έλληνα αγιογράφο κ.Τριανταφυλλίδη. Όπως η ίδια εκμυστηρεύεται «πολύ νωρίς κάνοντας όλο και περισσότερους πειραματισμούς στον τομέα των κατασκευών, διαβάζοντας και παρατηρώντας, συνειδητοποίησα πως τα πάσης φύσεως εργαλεία, τα ένιωθα ως φυσική προέκταση των χεριών μου, ως κάτι απολύτως δικό μου».

Έτσι το 2000, σπούδασε στο Λονδίνο στα Βρετανικά Κολλέγια και Σχολές Τέχνης «The City Lit, Barnet College, και Crouch End Art School» κεραμική, ξυλογλυπτική, γραφιστική, μωσαϊκό και βιτρώ ενώ τον Μάιο του 2001 κέρδισε  υποτροφία της Βρετανικής εταιρείας "The Worshipfull Company Of Glaziers and Painters of Glass». Έχει επίσης μαθητεύσει και μαρμαρογλυπτική, δίπλα στον γλύπτη Τ. Κοζόκο. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε, έχει δοκιμάσει να δουλέψει τόσο ζωγραφικά έργα, όσο και βιτρώ μέχρι και ηλεκτροσυγκολλήσεις έχει επιχειρήσει. Επίσης έχει παρακολουθήσει μαθήματα κατασκευής κοσμήματος και συντήρησης παλαιών επίπλων. Κατά το παρελθόν μέρος έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εικαστικές εκθέσεις στην Πάτρα και την Αθήνα.

Για το γεγονός ότι πραγματοποιεί την 1η της ατομική έκθεση στην Αθήνα και όχι στην Πάτρα, μας εξήγησε πώς απλά έτυχε. «Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο, όμορφο χώρο που ανήκει στον Σωτήρη Φέλιο που είναι συλλέκτης και προωθεί τις δικές του συλλογές. Η έκθεση μου δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα, δεν έχει το άγχος να πουληθούν τα έργα και έτσι επικεντρώνεται στο καθαρά εικαστικό μέρος. Την Πάτρα την αγαπώ πολύ και δεν αποκλείεται στην πορεία να παρουσιάσω και στην πόλη μου μία επόμενη δουλειά μου, θέλω πολύ να το κάνω», ανέφερε. Η έκθεση αυτή συνδυάζει ευτελή με πιο περίτεχνα και ιδιαίτερα υλικά και παράλληλα εμπνέεται από θέματα που αποτελούν θησαυρούς ψυχής από τη μια και φονικά-καταστρεπτικά εργαλεία από την δουλειά μου. «Τα θέματα αυτά όπως το “υπέρτατο” που σηματοδοτεί τη προσπάθεια μας να φτάσουμε αλλά και να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και τις δυνατότητες μας καθώς και τα υπόλοιπα θέματα όπως το καταστροφικό θεωρώ ότι είναι αλληλένδετα και διαδοχικά, πας από το ένα στο άλλο  και αυτό εξάλλου εκφράζει και νοηματοδοτεί και ο τίτλος της έκθεσης μου “Αμφιθυμίες-επιθυμίες”».

Έργα και δουλειές της Ελένης Ζαβέρδα – Κίτρου βρίσκονται σε δημόσιους χώρους στην Πάτρα, την Αθήνα και τον Βόλο, καθώς επίσης σε ιδιωτικές συλλογές σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Σήμερα ζει στην Πάτρα με τον άντρα της Μιχάλη Κίτρου και την κόρη τους Σελήνη και εργάζεται στον τομέα της αποκεντρωμένης διοίκησης.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης στην Αθήνα είναι Τρίτη-Παρασκευή 18.00-21.00, Σάββατο 12.00-16.00.

ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture