Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Με νέα όψη και «φως» το Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάτρας - Δείτε φωτό

Με νέα όψη και «φως» το Μεσαιωνικό Κάστρ...

Η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων υλοποίησε γρήγορα και αθόρυβα, με αυτεπιστασία ένα θαυμάσιο έργο που βελτιώνει το φωτισμό και αναδεικνύει το ιστορικό αυτό μνημείο

Ένα σημαντικό έργο ανάδειξης και βελτίωσης του φωτισμού του Κάστρου της Πάτρας υλοποιήθηκε από την 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και παραδόθηκε εδώ και περίπου δύο μήνες το οποίο αναμένεται να γίνει περισσότερο γνωστό στους Πατρινούς αλλά και τους τουρίστες μέσα στο επόμενο διάστημα που θα ανοίξει και ο καιρός και οι επισκέψεις και περίπατοι στον όμορφο αμφιθεατρικό χώρο του Βυζαντινού κάστρου θα πληθύνουν.

Σε επικοινωνία του thebest.gr με την Προισταμένη της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αννίτα Κουμούση που φρόντισε να μας αποστείλει και το απαραίτητο φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει τις λεπτομερείς εργασίες που έχουν γίνει, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο του ηλεκτροφωτισμού συντελέστηκε στο πλαίσιο του συνολικότερου έργου με τίτλο «Στερέωση-Ανάπλαση Βορείων τειχών και φωτισμός ανάδειξης Κάστρου Πάτρας» που είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα-Πελοπόννησος-Ιόνιοι Νήσοι 2007-2013» προυπολογισμού 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Το έργο υλοποίησε με αυτεπιστασία η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 βάσει επιστημονικής μελέτης που συνέταξε ο μηχανολόγος μηχανικός Κων. Κάπος. Όπως τονίζεται από την 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην αρμοδιότητα της οποίας έχουν περιέλθει και οι περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας, είναι η πρώτη φορά που φωτίστηκε ολόκληρη η εξωτερική περίμετρος των τειχών, το Εξαπύργιο τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά καθώς και εσωτερικά μέσα το Κάστρο όπου το καλοκαίρι φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας και άλλων φορέων.

Το επίτευγμα αυτού του έργου που συντελέστηκε γρήγορα και αθόρυβα και μάλιστα σε μία δύσκολη λόγω της κρίσης περίοδο, είναι ότι χρησιμοποιήθηκαν φωτιστικά τελευταίας προηγμένης τεχνολογίας καθώς και έξυπνοι «κρυφοί» φωτισμοί και φωτισμοί που είναι ενεργειακά φιλικοί προς το περιβάλλον. Με όλη αυτή τη σημαντική εργασία που επιτελέστηκε, όπως αναφέρει η Προισταμένη της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κυρία Κουμούση, αναδεικνύονται πλαστικά οι όγκοι του Κάστρου, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια για τους επισκέπτες και τους αρχαιολόγους στο σημαντικότερο μεσαιωνικό μνημείο της πόλης των Πατρών ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των βλαβερών εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι το Κάστρο της Πάτρας χρονολογείται γύρω στο δεύτερο μισό του 6ου μ.Χ. αιώνα και χτίστηκε επάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης που βρισκόταν στο ίδιο σημείο και είχε καταρρεύσει, σε ένα χαμηλό λόφο του όρους Παναχαϊκού σε απόσταση 800 μέτρων περίπου από την ακτή. Τα τείχη του περικλείουν μία έκταση 22.725 τ.μ. και αποτελείται από έναν τριγωνικό εξωτερικό περίβολο, ενισχυμένο με πύργους και προμαχώνες, που προστατεύονταν αρχικά από βαθιά τάφρο και ένα εσωτερικό περίβολο που υψώνεται στη βορειοανατολική γωνία και επίσης περιβάλλεται από τάφρο. Η ίδρυσή και ανέγερση του τοποθετείται την περίοδο επί Αυτοκράτορα Ιουστινιανού.

Η ιστορία του μεσαιωνικού Κάστρου είναι μακραίωνη και στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης. Τον 9ο αιώνα η Πάτρα δέχθηκε επίθεση από τους Σλάβους και Σαρακηνούς από στεριά και θάλασσα που αποκρούστηκε και η ήττα αυτή των εισβολέων αποδίδεται στον Πολιούχο και Προστάτη των Πατρών Άγιο Ανδρέα. Το 1205 οι Φράγκοι κατέλαβαν την πόλη και το Κάστρο που κατόπιν άνηκαν στο Πριγκηπάτο της Αχαΐας με έδρα την Ανδραβίδα. Το 1428 ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος απελευθέρωσε το Κάστρο τα τείχη του οποίου επισκευάστηκαν ενώ πραγματοποιήθηκαν και προσθήκες. Το 1458 η Πάτρα παραδόθηκε στους Τούρκους και σταδιακά το Κάστρο μετατράπηκε σε διοικητικό κέντρο, καθώς η στρατιωτική άμυνα της περιοχής μεταφέρθηκε στο Κάστρο του Ρίου. Κατά το διάστημα 1687-1715, η Πάτρα αποτέλεσε μία από τις 4 επαρχίες της Δημοκρατίας της Βενετίας ενώ από το 1715- 1828 καταλήφθηκε εκ νέου από τους Τούρκους. Το 1828 ο Γάλλος στρατηγός Μαιζόν (προς τιμή του έχει ονομαστεί η οδός Μαιζώνος) απελευθέρωσε την περιοχή. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Κάστρο υπέστη μεγάλες ζημιές κατά τα Ορλωφικά.

Όπως τονίζεται από το Υπουργείο πολιτισμού, την περίοδο 1950- 1975 το Κάστρο ανήκε στον Δήμο Πατρέων και στη συνέχεια παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού - 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και λειτουργεί ως αρχαιολογικός επισκέψιμος χώρος.

Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις