Ανάλυση του Γενικού Διευθυντή της DATA RC Θ. Λουλούδη
Αύριο είναι η τελευταία µέρα που επιτρέπεται η δημοσίευση δημοσκοπήσεων. Πρόκειται για µια λάθος ρύθμιση που δεν συμβάλλει στην ενημέρωση των πολιτών, αφού επιτρέπεται η πραγµατοποίησή τους. Αντιθέτως θα συμβάλει στην παραπληροφόρηση από τις ανυπόστατες φήµες που θα διαδίδονται από πολλές κατευθύνσεις.
Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ χθες δηµοσίευσε την τελευταία µεγάλη µέτρηση της DATA RC για τον Νοµό Αχαΐας σε συνέχεια των τακτικών εξαµηνιαίων µετρήσεων που πραγµατοποιεί σταθερά (βαρόµετρο).
Με το παρόν άρθρο, πιστοί στην παράδοση ανάλογων σηµειωµάτων τέτοιες περιόδους, παρουσιάζουµε στοιχεία για τη συµπεριφορά του εκλογικού σώµατος σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, συγκρίνοντας
µε το παρελθόν.
Ο ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ
Ο «δικοµµατισµός» στην Αχαΐα, είχε επιδόσεις από 77% (το 1974) µέχρι και 90% (το 1993).
Το ποσοστό αυτό ήταν πάντα µεγαλύτερο από το αντίστοιχο σε εθνικό επίπεδο κατά 3% µέχρι 4% τα τελευταία χρόνια.
Στις εκλογές του 2012 εκτιµάται πως θα κινηθεί γύρω από το 50% στον Νοµό, ποσοστό περίπου 3% µεγαλύτερο απ' ό,τι σε εθνικό επίπεδο.
ΑΠΟΧΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ (ΛΕΥΚΟ - ΑΚΥΡΟ)
Η αποχή στην Αχαΐα τον Ιανουάριο του 2012 στην έρευνα της DATA RC καταγράφηκε σε ποσοστό 16,1%, ενώ σε παλιότερη έρευνα του Ιουνίου 2011 είχε καταγραφεί σε υψηλά ποσοστά (21%). Στην τελευταία έρευνα η αποχή διαµορφώνεται στο 5,4%.
Σε πανελλήνιο επίπεδο η αποχή σήµερα καταγράφεται σε ποσοστά από 5% - 10%. Σε σύγκριση µε παλιότερες έρευνες βαίνει µειούµενο.
Η αντικοµµατική ψήφος στην Αχαΐα στην έρευνα της DATA RC καταγράφηκε σε ποσοστό γύρω από το 8%. Τον Ιανουάριο του 2012 ήταν περίπου 13%, ενώ τον Ιούνιο καταγραφόταν ακόµα υψηλότερα σε ποσοστό περίπου 15%.
Σήµερα σε πανελλήνιο επίπεδο είναι 3,5% περίπου και πριν από ένα µήνα ήταν 7% περίπου. Το µέγεθος αυτό συρρικνώνεται όσο πλησιάζουµε προς τις εκλογές.
Η ΙΣΧΥΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ ΣΗΜΕΡΑ
Για το ΠΑΣΟΚ: Στην Αχαΐα, εάν σήµερα είχαµε εκλογές, οριακά θα κατέγραφε ποσοστό γύρω από το 25%. Το ποσοστό αυτό σε σχέση µε το αντίστοιχο που του δίνουν οι δηµοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο είναι κατά 5% µε 6% υψηλότερο.
Ο βαθµός συσπείρωσης του κόµµατος (εκλογικό σώµα 2009) από 25% τον Ιανουάριο του 2012 σήµερα φθάνει το 33% µε τάσεις ανόδου (σε εθνικό επίπεδο είναι 32%). Είναι πολλοί αυτοί που δηλώνουν ακόµα «αναποφάσιστοι», στοιχείο θετικό για το ΠΑΣΟΚ.
Οι διαρροές που έχει είναι κυρίως προς τη Δηµοκρατική Αριστερά (οι οποίες µειώνονται) και τον ΣΥΡΙΖΑ (οι οποίες παραµένουν σταθερές). Το ίδιο ισχύει µε τις διαρροές του ΠΑΣΟΚ και σε εθνικό επίπεδο.
Σε σχέση µε τη ΝΔ στον Ν. Αχαΐας το ΠΑΣΟΚ παραδοσιακά έχει εκλογικό αποτέλεσµα υψηλότερο µε διαφορά που ποικίλλει. Στις τελευταίες εκλογές, το 2009, κατεγράφη µια από τις µεγαλύτερες διαφορές, σχεδόν 24%. Σήµερα δεν είναι σαφές ποιο από τα δύο κόµµατα θα είναι πρώτο στην Αχαΐα. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραµµές φαίνεται πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο κόµµα στον Ν. Αχαΐας έστω και µε µικρή διαφορά.
Οποτε συνέβη κάτι ανάλογο στο παρελθόν στον Ν. Αχαΐας, πρωτιά ΠΑΣΟΚ µε µικρή διαφορά δηλαδή, η ΝΔ ήταν πρώτο κόµµα σε επίπεδο επικράτειας. Συνήθως η ΝΔ σε επίπεδο επικράτειας λαµβάνει ποσοστό τουλάχιστον 5% µεγαλύτερο απ' ό,τι στον Ν. Αχαΐας και το ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον 8% λιγότερο. (Γράφηµα 3).
Για τη ΝΔ: Στην Αχαΐα, εάν σήµερα είχαµε εκλογές, θα έφερνε αποτέλεσµα κοντά, αλλά κάτω από 25%. Σε εθνικό επίπεδο θα πλησίαζε το 30%.
Ο βαθµός συσπείρωσης του κόµµατος στην Αχαΐα (εκλογικό σώµα 2009) από 41% τον Ιανουάριο έχει φθάσει το 44% µε τάσεις ανόδου (σε εθνικό επίπεδο είναι 61%). Είναι πολλοί αυτοί που δηλώνουν «αναποφάσιστοι» (περίπου 16%) στοιχείο θετικό για τη ΝΔ.
Οι διαρροές που έχει είναι κυρίως προς τους Ανεξάρτητους Ελληνες και τη Χρυσή Αυγή δευτερευόντως. Το ίδιο ισχύει και σε εθνικό επίπεδο.
Όπως έχουµε αναφέρει και παλιότερα, η ΝΔ στην Αχαΐα, παρά την παραδοσιακή της υστέρηση, δεν κάνει τα απαραίτητα για να αναστρέψει αυτή την κατάσταση.
Αντιµετωπίζει «µοιρολατρικά» το επερχόµενο αρνητικό αποτέλεσµα. Αυτό επαναλαµβάνεται εδώ και πολλά χρόνια.
Για το ΚΚΕ: Στην Αχαΐα, εάν σήµερα είχαµε εκλογές, θα κατέγραφε αποτέλεσµα κοντά στο 10%. Σε εθνικό επίπεδο θα κατέγραφε καλύτερη επίδοση. Στις εκλογές του 2009 σε εθνικό επίπεδο σε σύγκριση µε την Αχαΐα κατέγραψε µεγαλύτερο ποσοστό (Ελλάδα: 7,54% - Αχαΐα: 6,60%). Η εκτίµηση της µέγιστης επιρροής του είναι 16%.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ: Στην Αχαΐα, εάν σήµερα είχαµε εκλογές, θα έφερνε αποτέλεσµα κοντά στο 11%.
Σε εθνικό επίπεδο θα κατέγραφε ανάλογη επίδοση. Στις εκλογές του 2009 σε εθνικό επίπεδο σε σύγκριση µε την Αχαΐα κατέγραψε ελαφρώς µεγαλύτερο ποσοστό (Ελλάδα: 4,6% - Αχαΐα: 3,89%). Η εκτίµηση της µέγιστης επιρροής του είναι 21%, εύρηµα που δείχνει δυναµική.
Για τον ΛΑΟΣ: Στην Αχαΐα, εάν σήµερα είχαµε εκλογές, θα έφερνε αποτέλεσµα κοντά στο 2%. Σε εθνικό επίπεδο θα κατέγραφε σηµαντικά καλύτερη επίδοση, όπως παραδοσιακά συµβαίνει.
Στις εκλογές του 2009 σε εθνικό επίπεδο σε σύγκριση µε την Αχαΐα συγκέντρωσε µεγαλύτερο ποσοστό (Ελλάδα: 5,63% - Αχαΐα: 3,64%). Η εκτίµηση της µέγιστης επιρροής του είναι 5%, εύρηµα που δείχνει περιορισµένη δυναµική.
Για τη ΔΗΜ. ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Στην Αχαΐα, εάν σήµερα είχαµε εκλογές, θα έφερνε αποτέλεσµα κοντά στο 10%. Σε εθνικό επίπεδο θα κατέγραφε ανάλογη επίδοση. Η εκτίµηση της µέγιστης επιρροής του είναι 24%, εύρηµα που δείχνει την ελκυστικότητα του κόµµατος.
Για τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ: Στην Αχαΐα, εάν σήµερα είχαµε εκλογές, θα έφερνε αποτέλεσµα κοντά στο 8%.
Σε εθνικό επίπεδο θα κατέγραφε ελαφρά καλύτερη επίδοση. Η εκτίµηση της µέγιστης επιρροής του είναι 19%, εύρηµα που δείχνει την ελκυστικότητα του κόµµατος.
Για τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: Στην Αχαΐα, εάν σήµερα είχαµε εκλογές, θα έφερνε αποτέλεσµα κοντά στο 6%. Σε εθνικό επίπεδο θα κατέγραφε ανάλογη επίδοση.
Για τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ: Στην Αχαΐα, εάν σήµερα είχαµε εκλογές, θα έφερνε αποτέλεσµα κοντά στο 3%. Σε εθνικό επίπεδο θα κατέγραφε ανάλογη επίδοση.
Στις εκλογές του 2009 σε εθνικό επίπεδο σε σύγκριση µε την Αχαΐα συγκέντρωσε περίπου το ίδιο ποσοστό (Ελλάδα: 2,53% - Αχαΐα:2,40%).
Για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: Στην Αχαΐα, εάν σήµερα είχαµε εκλογές, θα έφερνε αποτέλεσµα κοντά στο 3%. Σε εθνικό επίπεδο θα κατέγραφε ανάλογη επίδοση. Εκτίµηση της µέγιστης επιρροής του είναι 6%.
ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΔΡΩΝ
Ο Νοµός Αχαΐας έχει εννέα έδρες. Το ποσοστό που απαιτείται για να εξασφαλίσει ένα κόµµα µια έδρα είναι 11,11% και για να εξασφαλίσει δύο έδρες είναι 22,22%. Σήµερα ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ έχουν εξασφαλίσει το 22,22% που απαιτείται για τις δύο έδρες.
Εάν η σηµερινή τάση του εκλογικού σώµατος (που είναι η έστω και βραδεία συσπείρωση της εκλογικής βάσης των δύο µεγάλων κοµµάτων) συνεχιστεί, τότε θεωρούµε πως το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΝΔ, θα πάρουν 2 έδρες από την πρώτη κατανοµή.
Για όλα τα άλλα κόµµατα που θα µπουν στη Βουλή, η πιθανότητα να εξασφαλίσουν έδρα είναι πολύ ισχυρή, αλλά όχι βέβαιη. Βάσει του εκλογικού νόµου, η κατανοµή των εδρών στα κόµµατα που δεν θα συµπληρώσουν το εκλογικό µέτρο του 11,11% στον Νοµό, προβλέπει πως όποιο κόµµα λάβει πανελλαδικά ποσοστό άνω του 3% δικαιούται έδρα στον Νοµό. Εάν πιάσουν το 3% περισσότερα κόµµατα από όσες είναι οι αδιάθετες έδρες από την πρώτη κατανοµή, πρώτο έδρα λαµβάνει το µικρότερο κόµµα πανελλαδικά.
Πολύ κοντά στο ποσοστό που απαιτείται για τη µια έδρα (αλλά όχι εξασφαλισµένα) είναι το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.
Η υπόθεση πως θα πιάσουν το όριο του 11,11% και θα εξασφαλίσουν και αυτά τα κόµµατα από µια έδρα από την πρώτη κατανοµή είναι επίσης κοντά στη σηµερινή πραγµατικότητα.
Στη συνέχεια, τα κόµµατα που πανελλήνια θα έχουν πάνω από 3%, αλλά θα είναι κοντά σε αυτό (άρα παίρνουν πρώτα έδρα στην Αχαΐα) µε τα σηµερινά δεδοµένα είναι το ΛΑΟΣ, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.
Αυτά είναι το περισσότερο πιθανό να λάβουν έδρα. Αυτό υπό την επιπλέον προϋπόθεση πως η εκλογική µας περιφέρεια (5η) είναι σε αυτές που το κάθε κόµµα συγκεντρώνει µεγάλο αριθµό ψήφων.
Για παράδειγµα, εάν η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ συγκεντρώσει µεγαλύτερο αριθµό ψήφων σε άλλες εκλογικές περιφέρειες, τότε θα πάρει σε αυτές τις έδρες της.
Εάν το ΚΚΕ, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάρουν από την πρώτη κατανοµή την έδρα έχουν πιθανό κίνδυνο να µην λάβουν έδρα στην Αχαΐα.
Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ σήµερα έχουν ποσοστό το οποίο από τη µια δεν τους εξασφαλίζει έδρα από την πρώτη κατανοµή και από την άλλη είναι µεγαλύτερο από πολλών άλλων κοµµάτων.
Κατά συνέπεια, το εάν θα εξασφαλίσουν ή όχι έδρα στην Αχαΐα εξαρτάται από τον αριθµό των κοµµάτων που πανελλήνια θα υπερβούν το όριο του 3% και παράλληλα στην Αχαΐα θα υπολείπονται της επίδοσης του κόµµατος.
Οπως φαίνεται από τα παραπάνω, οι «βεβαιότητες» ως προς την κατανοµή των εδρών στην Αχαΐα είναι λίγες.
Σκοπός του κειµένου είναι να καταγράψει τον µηχανισµό της κατανοµής των εδρών και όχι να τις προβλέψει.
* Η ανάλυση δημοσιεύτεται σήμερα στην εφημερίδα "Πελοπόννησος"
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr