Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο Φαίδων Καστρής ως…Μαρί Πιέρ στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων

Ο Φαίδων Καστρής ως…Μαρί Πιέρ στο Δημοτι...

Το αποκαλυπτικό έργο «Την Τρίτη στο σουπερμάρκετ» με ηρωίδα μία μεσήλικη τραβεστί μετά το θρίαμβο του στην Αθήνα έρχεται για 2 παραστάσεις στην Πάτρα

Το έργο «Την Τρίτη στο σουπερμάρκετ» του 49χρονου Γάλλου συγγραφέα Εμανουέλ Νταρλέ που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις στην Αθήνα την περασμένη χειμερινή περίοδο, θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων την Πέμπτη 17 Μαίου και την Παρασκευή 18 του μήνα στις 21.30. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας συνεχίζει τις αξιόλογες φετινές θεατρικές μετακλήσεις του και φέρνει σε συνεργασία με την Εταιρεία Θεάτρου Συν-Επί (+,Χ) τη συγκεκριμένη παράσταση που συζητήθηκε πολύ στην Αθήνα.

Πρόκειται για έναν βραβευμένο μονόλογο που ανέβηκε για 1η φορά σε θεατρική σκηνή της Ελλάδας ενώ ο πρωταγωνιστής Φαίδων Καστρής στο ρόλο της τραβεστί Μαρί-Πιέρ που επισκέπτεται μία φορά την εβδομάδα τον ηλικιωμένο πατέρα της για να κάνουν μαζί τα ψώνια τους στο σούπερ μάρκετ, είναι αποκαλυπτικός και όπως γράφτηκε πολύ πειστικός στην ερμηνεία του ιδιαίτερου αυτού και απαιτητικού ρόλου. Το έργο του Νταρλέ συνδυάζει τη συγκίνηση με έναν έντονα κωμικό χαρακτήρα, χαρακτηρίστηκε ως μία ωδή στη μοναδικότητα του ανθρώπου ενώ βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Fringe του Εδιμβούργου στη Σκωτία το 2011 με το α’ βραβείο καλύτερου έργου.

Επίσης ήταν υποψήφιο για βραβείο Molière του Εθνικού Θεάτρου της Γαλλίας. Αποτελεί μια σημαντική στιγμή του σύγχρονου γαλλικού θεάτρου, έναν σπαρακτικό μονόλογο για τον άνθρωπο που δε θέλει πια να κρύβει αυτό που είναι, όποιες και αν είναι οι συνέπειες οι οποίες είναι πολλές όταν ζεις ως «παρενδυτικό» άτομο σε μια μικρή κοινότητα. Το «Mardi  à Monoprix» όπως είναι ο πρωτότυπος Γαλλικός τίτλος του γνώρισε τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία στο Παρίσι με ερμηνευτή τον Ζαν Κλωντ Ντρέυφους στο ρόλο της Marie Pierre (υποψήφιος για βραβείο Molière) και το Ηνωμένο Βασίλειο με τίτλο «Tuesdays at Tescos» και πρωταγωνιστή τον γνωστό Βρετανό Σαιξπηρικό ηθοποιό, τον 62χρονο Σάιμον Κάλλοου (έχει παίξει μεταξύ άλλων στο «Δωμάτιο με θέα» του Τζέιμς Άιβορι) στο ρόλο της Pauline.

Σύμφωνα με το στόρι, η Μαρί-Πιέρ είχε χρόνια να εμφανιστεί στη γειτονιά της παιδικής της ηλικίας. Το πατρικό της σπίτι το εγκατέλειψε τότε που αποφάσισε να γίνει «αυτή καθεαυτή» και να απομακρυνθεί από το περιβάλλον που την ήξερε ως Ζαν-Πιέρ. Αλλά εδώ και λίγους μήνες η μητέρα της πέθανε, ο ηλικιωμένος πατέρας της έμεινε μόνος, και αυτό η Μαρί-Πιέρ δεν μπορούσε να το αγνοήσει. Αποφασίζει λοιπόν να αφιερώσει μια μέρα την εβδομάδα, συγκεκριμένα την Τρίτη, στη φροντίδα του πατέρα της. Έκτοτε κάθε Τρίτη επιστρέφει στο πατρικό της. Φτάνει πρωί με το πρώτο τραίνο και αμέσως στρώνεται στη δουλειά: καθαρίζει το σπίτι, πλένει και σιδερώνει τα ρούχα και, το σημαντικότερο, συνοδεύει τον πατέρα της στο σούπερ μάρκετ για να κάνουν μαζί τα ψώνια της εβδομάδας. Ωστόσο μέσα στο σπίτι η συνύπαρξη είναι δύσκολη και η δυσκολία αυτή επιτείνεται με την έξοδο στον δρόμο και κορυφώνεται στον χώρο του σούπερ μάρκετ όπου η Μαρί-Πιέρ, μόνη ή σε συνδυασμό με τον πατέρα της, είναι ο πόλος έλξης όλων των αδιάκριτων και περίεργων βλεμμάτων καθώς η εισβολή της διαφορετικότητας στην πεζή καθημερινότητα δημιουργεί ένα θέαμα για τους «καθωσπρέπει» καθημερινούς ανθρώπους.

Όπως σημείωσε το περιοδικό «Αθηνόραμα» την περασμένη σαιζόν στην Αθήνα τουλάχιστον 3 παραστάσεις ασχολήθηκαν με το «δύσκολο» θέμα των τρανσέξουαλ-τραβεστί, παρενδυτικών ατόμων και όλες σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Εκτός από το «Τρίτη στο σούπερ μάρκετ» που ανέβηκε στο Από Μηχανής Θέατρο στην οδό Ακαδήμου 13 στο Μεταξουργείο, επίσης παίχθηκε το «Ι am my own wife» του Νταγκ Ράιτ στο «Bios» με τον Χάρη Αττώνη αλλά και το βραβευμένο με Τόνι έργο «M. Butterfly» του Ντέιβιντ Χένρι Ουάνγκ σε σκηνοθεσία Αντώνη Λουδάρου με τον Δημήτρη Γιώτη στον ομώνυμο ρόλο της εξωτικής ντίβας της όπερας, στο θέατρο Προσκήνιο.

Την μετάφραση στο έργο «Την Τρίτη στο σούπερ μάρκετ» υπογράφει η Μήνα Πατεράκη-Γαρέφη, η σκηνοθεσία είναι της Κατερίνας Μπερδέκα, τα σκηνικά – κοστούμια του Νίκου Αναγνωστόπουλου και οι φωτισμοί του Τάσου Παλαιορούτα. Η μουσική σύνθεση του Δημήτρη Παπαλάμπρου συνοδεύει ζωντανά τον Φαίδωνα Καστρή. Τα εισιτήρια κοστίζουν το κανονικό: 15€ και το φοιτητικό: 10€.

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας Εμανουέλ Νταρλέ, «μια τραβεστί, ή τρανσέξουαλ που αποπνέει μια παράξενη ομορφιά, πολύ ανδροπρεπή και κάνει ήρεμη με τον μπαμπά της μικροψώνια στο Μονοπρί, με ψιθύρους να ακούγονται σε όλο το χώρο, αποτελεί μία εικόνα πολύ θεατρική. Προσπάθησα να φανταστώ τη ζωή, τις σκέψεις, τα λόγια, προσπάθησα να νοιώσω πώς είναι να ’χεις όλα αυτά τα βλέμματα πάνω σου, πώς να είναι όλα αυτά τα μάτια επάνω σ’ εκείνη τη γυναίκα και τον πατέρα της. Τι να σκέφτεται ο καθένας τους. Εκείνη τη στιγμή μου ήρθε η επιθυμία να γράψω επιτόπου. Μια μέρα, συνηθισμένη και κανονική, μια τέτοια μέρα της ζωής ενός πατέρα και του γιου του/ της κόρης του. Μικρές καθημερινές συνήθειες. Αυτά που λέγονται, και αυτά που μένουν στη σιωπή. Αυτό που γίνεται αποδεκτό, και αυτό που μένει μια πληγή».

Η εφημερίδα «Έθνος» και η δημοσιογράφος Αντιγόνη Καράλη έγραψαν χαρακτηριστικά για την παράσταση και τον πρωταγωνιστή Φαίδωνα Καστρή ότι «υποδύεται την ηρωίδα με αμεσότητα και ειλικρίνεια, με μέτρο κι ακρίβεια, με λιτότητα και αδρές γραμμές, δίχως υπερβολές, «τσαχπινιές» κι άλλα «καμώματα». Δεν φτιάχνει το πορτρέτο μιας «καρικατούρας», αλλά μιας «κυρίας». Δίχως να αλλάξει τη φωνή του, δίχως επιτηδευμένη θηλυπρεπή κίνηση, κινείται με άνεση μέσα στα φουστάνια και πάνω στις ψηλοτάκουνες γόβες».

Η εφημερίδα Athens Voice με τη σειρά της σημείωσε ότι ο Φαίδων Καστρής με τις σκηνοθετικές οδηγίες της Κατερίνας Μπερδέκα, ερμηνεύει με άψογη ισορροπία και χωρίς στερεοτυπικούς ακκισμούς την ιστορία μιας μεσήλικης τρανς γυναίκας.

Ο 49χρονος ηθοποιός Φαίδων Καστρής έχει σπουδάσει Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου απ’ όπου αποφοίτησε το 1988. Αξίζει να τονιστεί ότι έχει συνεργαστεί τουλάχιστον δύο φορές με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας κατά το παρελθόν καθώς το 2008 πρωταγωνίστησε στην παράσταση «Το τέλος του παιχνιδιού» (υποδύθηκε το ρόλο του Χαμ) του Σάμιουελ Μπέκετ που σκηνοθέτησε η Λυδία Κονιόρδου ενώ έπαιξε και στο «Κεκλεισμένων των θυρών» του Σαρτρ τον θυρωρό το 2005 στο Επίκεντρο σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη όπου ήταν και βοηθός σκηνοθέτη.

Την άνοιξη του 2011 έπαιξε τον Δενδρογαλή στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Τρισεύγενη» του Κωστή Παλαμά σε σκηνοθεσία της Λυδίας Κονιόρδου. Το 2002 έγραψε το θεατρικό έργο «Χώμα στη μπανιέρα» και ήταν υποψήφιος για το βραβείο Κάρολος Κουν καλύτερου θεατρικού έργου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture