Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Πλατεία Υψηλών Αλωνίων-Σπασμένο παραμένει εδώ και μήνες το γυαλί που καλύπτει αρχαίο Ρωμαικό φρεάτιο

Πάτρα: Πλατεία Υψηλών Αλωνίων-Σπασμένο π...

Η ζημιά θα πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου καθώς υπάρχει κίνδυνος για τους περαστικούς και τα παιδιά που παίζουν

Αρνητικές εντυπώσεις, σχόλια και έντονο προβληματισμό προκαλεί στους περίοικους και περαστικούς της πλατείας Υψηλών Αλωνίων, το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι από το ειδικής επένδυσης γυαλί που καλύπτει αρχαία ευρήματα στο ανατολικό τμήμα της πλατείας, έχει ραγίσει εδώ και πολύ καιρό και κανείς από τους υπεύθυνους που στην προκείμενη περίπτωση είναι ο Δήμος Πατρέων δεν έχει σπεύσει να αποκαταστήσει τη ζημιά. Είναι γεγονός ότι από το σημείο που βρίσκεται πλάι στο γκαζόν και πολύ κοντά σε τραπεζοκαθίσματα παρακείμενης καφετέριας, περνάνε καθημερινά πολλοί πολίτες ενώ τα βράδια δίπλα από τη γυάλινη επιφάνεια παίζουν ποδόσφαιρο μικρά παιδιά.

Η αντικατάσταση του τετράγωνου γυαλιού κρίνεται απαραίτητη και είναι αίτημα όχι μόνο των κατοίκων της περιοχής των Υψηλών Αλωνίων αλλά και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και συγκεκριμένα της ΣΤ’ Εφορείας Κλασικών και Προκλασικών Αρχαιοτήτων όπου προισταμένη είναι η κυρία Ερωφίλη Κόλλια.

Όπως πληροφορήθηκε το thebest.gr από την ΣΤ’ Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων, ο χώρος δεν χρειάζεται μόνο την αποκατάσταση του σπασμένου, φθαρμένου γυαλιού αλλά και έναν καθαρισμό, μία καλύτερη κάλυψη και εξαέρωση καθώς εντός της τετράγωνης επιφάνειας όπου φυλάσσονται τα αρχαία ευρήματα, έχει παρατηρηθεί με τον καιρό υγρασία. Αξίζει να θυμίσουμε ότι η διαμόρφωση του σημείου πραγματοποιήθηκε την περίοδο που έγιναν τα έργα της ανάπλασης και ανακατασκευής του περιβάλλοντος χώρου της πλατείας Υψηλών Αλωνίων πριν περίπου από 3-4 χρόνια ενώ η ζημιά που εκτιμάται ότι έχει γίνει από κάποιο βαρύ αντικείμενο ή από πέτρα, έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό, ίσως και ένα χρόνο.

Κάτω από το τζάμι έχει βρεθεί και φυλάσσεται ένα ρωμαικό φρέατιο, ένας αγωγός ύδρευσης της Ρωμαικής εποχής που μοιάζει με πηγάδι, το οποίο και κρίθηκε απαραίτητο να αναδειχθεί ώστε να είναι ευδιάκριτο από τους πολίτες που περνάνε από το σημείο. Για την κατασκευή και δημιουργία της γυάλινης αυτής επιφάνειας υπήρξε συνεργασία ανάμεσα στην Αρχαιολογική υπηρεσία και τον τεχνικό τομέα του Δήμου Πατρέων ενώ είχε γίνει και σχέδιο από αρχιτέκτονα του Δήμου.

Μία σοβαρή παράλειψη πάντως είναι και το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα δεν έχει φροντίσει ο Δήμος Πατρέων να τοποθετήσει μία απλή έστω πινακίδα-ταμπέλα στο σημείο που να πληροφορεί περί τίνος πρόκειται. Έτσι καθώς απουσιάζει μία ενημερωτική ταμπέλα, επόμενο είναι κάποιοι να μην δείχνουν τον δέοντα σεβασμό και προσοχή στα αρχαία ευρήματα που βρίσκονται κάτω από το γυαλί.

Να αναφέρουμε ακόμα ότι τα ευρήματα αυτά αποτελούν πολυτελή οικιστικά κατάλοιπα της περιοχής της Πάτρας από την Ρωμαική εποχή.

Η αποκατάσταση της ζημιάς θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν μιας και έτσι που είναι ραγισμένο το τζάμι ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για τους περαστικούς και τα παιδιά που παίζουν στην πλατεία.

Οι φωτογραφίες του thebest.gr και του Χρήστου Κοσμά αποκαλύπτουν τη ζημιά στο σημείο, σε όλο της το μεγαλείο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις