Σταδιακή επέκταση των μέτρων κατά των παράνομων μεταναστών σε όλη την Πελοπόννησο
Η Πάτρα είναι ο επόμενος σταθμός του σχεδίου "Ξένιος Ζεύς". Σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash και τον δημοσιογράφο Κώστα Παρρά αποκάλυψε ότι το Υπουργείο ήδη ετοιμάζει τις σχετικές επιχειρήσεις κατά των παράνομων μεταναστών στην Πάτρα και σταδιακά σε όλες τις πόλεις της Πελοποννήσου. Μιλά, επίσης, για τα γεγονότα την Κορίνθου και ξεκαθαρίζει ότι τα Κέντρα Κράτησης που θα δημιουργηθούν θα είναι κλειστές εγκαταστάσεις. Το σχετικό απόπασμα της συνέντευξης του κ. Δένδια όπως, απομαγνητοφωνημένο, περιήλθε σε γνώση του thebest.gr.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, επειδή ξέρω ότι δεν πιστεύετε διόλου το «δόγμα» ότι η Ελλάδα είναι η Αθήνα, σκέφτεστε τον Ξένιο Δία να τον πάτε και αλλού;
Υπουργός: Μάλιστα. Τον έχουμε πάει ήδη στην Κόρινθο.
Δημοσιογράφος: Με προβλήματα στην Κόρινθο, θέλω να πω εγώ.
Υπουργός: Έχετε δίκιο που το υπογραμμίζετε. Δεν αναφέρομαι ως προς το κέντρο φιλοξενίας. Εκεί υπάρχουν προβλήματα. Όμως, στην πόλη της Κορίνθου που είχε ένα πρόβλημα μετανάστευσης, υπήρξε επιχείρηση και αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και θα συνεχίσουμε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, μέχρι να περιλάβουμε όλη την Ελλάδα. Θα πάμε στην Πάτρα, θα πάμε στις υπόλοιπες πόλεις της Πελοποννήσου και σιγά σιγά θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τον «Ξένιο Δία», ανάλογα με τις δυνατότητες φιλοξενίας που έχουμε και το μηχανισμό επιστροφών που στήνεται σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε πρόθεση να το αντιμετωπίσουμε. Αυτές είναι οι εντολές του Πρωθυπουργού, να αντιμετωπίσουμε το θέμα της λαθρομετανάστευσης ριζικά. Το είπε προεκλογικά, έχει δώσει τις εντολές μετεκλογικά, έχει απολύτως καλύψει και στηρίξει την προσπάθεια. Η προσπάθεια αυτή θα διεξαχθεί με τον καλύτερο τρόπο.
Δημοσιογράφος: Φοβάμαι ότι από την πρώτη στιγμή, αναφερόμενος στο θέμα, είπατε ότι θα πρέπει εκτός από τις προσπάθειες - δεν μου αρέσει η λέξη εκκαθάριση- μαζέματος ή ανακατάληψης, που τη χρησιμοποίησε και ο πρόεδρος της Κυβερνήσεως στο κέντρο της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων, πρέπει να κλείσουμε και την τρύπα στα σύνορα. Εκεί τί γίνεται;
Υπουργός: Ως προς τον Έβρο, νομίζω ότι υπάρχει απόλυτη πραγματοποίηση των στόχων του «Ξένιου Δία», οπότε γίνεται πολύ σημαντική δουλειά. Οι ροές είναι στατιστικά σχεδόν αδιάφορες. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι όταν ξεκινήσαμε οι ροές ήταν τουλάχιστον 400 την ημέρα. Η στόχευσή μας ήταν να πέσουμε κάτω από 30%. Επειδή ήθελα να βάλω και ένα αριθμητικό στίγμα, είχα πει 70 την ημέρα και έχουμε πέσει κάτω από 20 την ημέρα και πολλές φορές και στο μηδέν. Προχθές οι ροές ήταν μηδέν. Γι΄ αυτό συναντήθηκα και χθες άτυπα με τον Υπουργό τον Κωστή τον Μουσουρούλη, κάναμε μια συζήτηση. Υπήρξε και ένα συντονιστικό όργανο τυπικό και θα προσπαθήσουμε τις επόμενες μέρες εκεί να συνδυάσουμε τις ενέργειες και με το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα για να σφραγίσουμε και το Αιγαίο. Δεν είναι εύκολο.
Δημοσιογράφος: Την ντρίπλα παίρνω μια πιρόγα και τη βουλιάζω καταμεσής του Αιγαίου για να τρέξουν όλες εκείνες οι ιστορίες που αφορούν το «έρευνα και διάσωση» και που μας έχουν βάλει και πολλές φορές και σε ιδιότυπες περιπέτειες με το γείτονα, πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε.
Υπουργός: Καταρχήν, το πρώτο θέμα είναι ότι πριν βουλιάξει η πιρόγα περνάει από κάποια χωρικά ύδατα σε άλλα χωρικά ύδατα. Αν είναι επί της γραμμής των χωρικών υδάτων, τότε αν είναι από την πίσω πλευρά, δηλαδή από την τουρκική πλευρά, η ευθύνη δεν είναι δική μας. Αυτό είναι το πρώτο θέμα, αλλά σας λέω ότι εγώ δεν είμαι ειδικός, ούτε έχω μελετήσει την αποτροπή στο Αιγαίο, αλλά έχω μάθει πια λίγα πράγματα. Το δεύτερο είναι ότι και η Τουρκία ξέρετε είναι μία χώρα που ζει στο διεθνές γίγνεσθαι, μπορεί να ασκηθούν πιέσεις, μπορεί να υπάρξει και διάλογος και συζήτηση. Η Τουρκία έχει μεγάλη υποχρέωση να φέρεται σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες, όπως λέτε εσείς για την πιρόγα.
Δημοσιογράφος: Ναι, είναι ένα κόλπο που έχουμε δει πολλές φορές να το κάνουν.
Υπουργός: Βεβαίως, μα έχετε δίκιο. Αλά να ρωτήσω και εγώ πως επετράπη σε κάποιους να οδηγήσουν τους ανθρώπους μέχρι την πιρόγα, να επιβιβαστούν και να μπουν στη θάλασσα; Πέρασαν από μια πολύ μεγάλη και ισχυρή χώρα, ένα τεράστιο στρατό 500.000 και με στρατοχωροφυλακή …
Δημοσιογράφος: Βιάζομαι για να χωρέσω τα ερωτήματά μου και όχι γιατί επιδεικνύω αγένεια στις φράσεις σας. Για να επιστρέψω στην Κόρινθο, ξέρω και εσείς θα με διαψεύσετε, αν κάνω λάθος ότι σας στεναχώρησε η ιστορία της Κορίνθου.
Υπουργός: Υπήρξαν αντιδράσεις. Για το ποιόν των αντιδράσεων. Αλλά τί να κάνουμε, έτσι είναι η ζωή.
Δημοσιογράφος: Ναι αλλά μου λέει κάποιος, ο Δένδιας μπορεί να τους μαζέψει και να το πιστεύει αυτό το σχέδιο, αλλά πού θα τους τοποθετεί αν όλες οι κοινωνίες αντιδρούν, όπως η Κόρινθος ή όπως ο Έβρος.
Υπουργός: Νομίζω ότι σιγά σιγά θα πείσουμε τις κοινωνίες, ήδη υπάρχει τεράστια διαφορά στην αντίδραση. Θα μου επιτρέψετε να πω, ότι εγώ που βλέπω τα πράγματα με μια απόσταση νομίζω ότι οι κοινωνίες έχουν σιγά σιγά ξεκινήσει να εξοικειώνονται. Ήδη η κοινωνία στην Αθήνα συζητάει και θα δεχόταν ακόμα και κέντρο στην Αθήνα. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης το είπε ανοιχτά. Ο δήμαρχος Αθηναίων το είπε ανοιχτά.
Δημοσιογράφος: Οι δήμαρχοι μπορεί να βγαίνουν και να σας στηρίζουν, αλλά οι πολίτες λένε ας πούμε στην περίπτωση της Κορίνθου, ξεχωρίζω εγώ, είπα από την αρχή που έγινε το θέμα ότι δεν κάνεις όλα αυτά που έγιναν, αλλά εν πάση περιπτώσει. Λέει όμως, ο πολίτης, ο οποίος φοβάται: «Δίπλα στο σχολείο που πάει το παιδί μου;»
Υπουργός: Εδώ δεν μιλάμε για μια ανοιχτή εγκατάσταση κ. Παρρά, στην οποία ο μετανάστης θα μπαίνει και θα βγαίνει και θα μπορεί εν πάση περιπτώσει να κάνει ό,τι του αρέσει, Μιλάμε για μια κλειστή εγκατάσταση.
Δημοσιογράφος: Κλειστή, αλλά γιατί θα απέκλειε ο Υπουργός ή θα πρέπει να αποκλείσει ο πολίτης τη δραπέτευση; Εδώ από φυλακές δραπετεύουν.
Υπουργός: Τη δραπέτευση, θα είμαι ειλικρινής, δεν μπορώ να την αποκλείσω. Αλλά κι από τον Κορυδαλλό υπάρχουν δραπετεύσεις και μάλιστα πολύ πιο επικίνδυνων ανθρώπων απ’ ότι είναι οι παράνομοι μετανάστες που είναι στην Κόρινθο. Εάν δραπετεύσει ένας ή δύο κατ’ αρχήν θα τον συλλάβουν, αλλά τί θα γίνει δηλαδή; Δεν είναι κατ’ ανάγκη όλοι δολοφόνοι αυτοί οι άνθρωποι. Εκτός των άλλων, η επιλογή που κάνει η ελληνική κοινωνία και νομίζω ότι επ’ αυτού είναι το ερώτημα, είναι πολύ καλύτερα να κυκλοφορούν στην Κόρινθο ελεύθεροι ή να είναι μέσα σε ένα στρατόπεδο με κανόνες και φυλασσόμενοι; Διότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους που είναι στην Κόρινθο, ήταν στην Κόρινθο επίσης, απλώς ήταν στους δρόμους, σε βαγόνια, σε εγκαταλελειμμένα σπίτια. Τότε δεν αποτελούσαν κίνδυνο για την κοινωνία της Κορίνθου; Τώρα που είναι φυλασσόμενοι με κανόνες, με έλεγχο από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την υγιεινή, τώρα είναι κίνδυνος για την κοινωνία της Κορίνθου; Μήπως αυτό είναι λίγο υποκριτικό; Ξέρετε σε τί κατάσταση τους βρήκαμε σε βαγόνια αυτούς τους ανθρώπους, τους οποίους τώρα δήθεν ξαφνικά όλοι τους θεωρούν επικίνδυνους να φυλάσσονται κάπου;
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr