Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο "Φάρος" Ποντίων στο 8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Ο "Φάρος" Ποντίων στο 8ο Πανελ...

Το παρακολούθησαν είκοσι χιλιάδες θεατές στο κλειστό του ΟΑΚΑ

Είκοσι χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν στο Κλειστό Γήπεδο του ΟΑΚΑ τη μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση των τελευταίων σαράντα χρόνων, με δυόμισι χιλιάδες Πόντιους χορευτές και καλλιτέχνες και τα λάβαρα 407 συλλόγων, απ’  όλη την Ελλάδα,  να δίνουν ένα ξεχωριστό νόημα ενότητας, αγώνα και εθνικής ανάτασης. Η φαντασμαγορική αυτή εκδήλωση διοργανώθηκε από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, με κεντρικό σύνθημα "90 χρόνια Πυρίχειος δρόμος".

Ήταν αφιερωμένη στα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την Ανταλλαγή των Πληθυσμών καθώς επίσης και στον «δρόμο της φωτιάς» που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν οι Πόντιοι πρόσφυγες, με τεράστια προβλήματα, δυσκολίες, απώλειες, και θυσίες.

Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ της Ιστορίας του Πόντου, που επιμελήθηκε ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο οποίος ανέλαβε και τη σκηνοθεσία όλης της βραδιάς.
Τιμήθηκε ο Ποντιακός Ηγεμονικός Οίκος των Γαβράδων, ο οποίος χάρισε στον Ελληνισμό διανοούμενους, καλλιτέχνες αλλά και τον Άγιο Θεόδωρο Γαβρά που τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

150 πόντιοι μουσικοί έδωσαν το "παρών" στην εκδήλωση.  Η  35μελής ορχήστρα κορυφαίων Ποντίων καλλιτεχνών, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Χρήστου Κεμανεντζίδη, παρουσίασε τραγούδια του μουσικού έργου «Πόντος», το οποίο αναμένεται να ανοίξει νέους δρόμους στα ποντιακά μουσικά δρώμενα. Ακολούθησε η άψογη εκτέλεση του επικού τραγουδιού «Πάρθεν η Ρωμανία» από τον Γιώργο Νταλάρα, συνοδεία του λυράρη Ματθαίου Τσαχουρίδη. Η πληθωρική Σοφία Παπάζογλου, είπε δυο παραδοσιακά τραγούδια της Τραπεζούντας και των Κοτυώρων.
Παρουσιαστές της εκδήλωσης ήταν ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης και η δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου, οι οποίοι έδωσαν έναν ιδιαίτερο τόνο στην εκδήλωση.

Αμέσως μετά, έγινε η θριαμβική είσοδος στο γήπεδο 2.200 χορευτών, η οποία ανέβασε στα ύψη το θερμόμετρο της συγκίνησης σε όλους τους παρευρισκομένους, που χειροκροτούσαν όρθιοι τα νιάτα της Ελλάδος, που με θυσίες κρατούν ζωντανή την παράδοση και δίνουν το σύνθημα να ξανασηκώσουμε το κεφάλι εμείς οι Έλληνες.
Εντυπωσιακές φορεσιές και έντονοι μουσικοί ρυθμοί δημιούργησαν φεστιβαλική ατμόσφαιρα στην οποία συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι.

Τελικά, σε μια περίοδο κοινωνικής κατάρρευσης και τραγικών αδιεξόδων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και η ίδια η πατρίδα, οι Πόντιοι άντλησαν και πάλι δύναμη από τα ανεξάντλητα αποθέματα του θησαυροφυλακίου τους, που δεν είναι άλλο από τον πολιτισμό και την ιστορία, και έδωσαν δυναμικό «παρών» στη μεγαλύτερη ποντιακή πολιτιστική εκδήλωση που έγινε ποτέ, δίνοντας ταυτόχρονα και μια ένεση αισιοδοξίας και αγωνιστικότητας σε όλους τους Έλληνες.

Όπως επισήμανε ο Καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Παρχαρίδης, στόχος ήταν μια εκδήλωση που θα αποτελούσε αντίδοτο στην "εθνική κατάθλιψη".
"Φιλοδοξία μας ήταν να στείλει το φεστιβάλ μηνύματα αγωνιστικότητας και αισιοδοξίας και παράλληλα να προωθηθεί η προσπάθειά μας για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, για τη διάσωση και την ανάδειξη της ποντιακής διαλέκτου ως της πλησιέστερης προς την αρχαιοελληνική διάλεκτο και για την ενεργή στήριξη του απόδημου ποντιακού ελληνισμού".

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Πυρρίχιο χορό, που έκανε τους είκοσι χιλιάδες θεατές, που είχαν μείνει καρφωμένοι στις θέσεις τους επί τέσσερις ώρες, να σηκωθούν όρθιοι και να χειροκροτούν την ποντιακή νεολαία που μας δείχνει το δρόμο.

Ο «Φάρος» Ποντίων της Πάτρας διοργάνωσε εκδρομή για τα μέλη και τους φίλους του και έζησαν από κοντά το κορυφαίο αυτό πολιτιστικό γεγονός, ενώ καμάρωσαν τους χορευτές του τμήματος παραστάσεων Δημήτρη Βούλγαρη, Νέλλη Κλαουδάτου, Τρύφωνα Κόλλια, Μαρία Κωτσαλίδου-Παπανδρικοπούλου, Συμέλα Λαζαρίδη, Ηλιάνα Λεβαντίδη, Σοφία Λιακοπούλου και Βάνα Στεφανίδη οι οποίοι συμμετείχαν στο φεστιβάλ υπό τη καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου τους Κωνσταντίνου Παυλίδη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture