Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Εστίες αντίστασης στην κρίση τα σχολεία αριστείας

Πάτρα: Εστίες αντίστασης στην κρίση τα σ...

Η εκδήλωση Συλλόγου Αποφοίτων του Πειραματικού Σχολείου Πατρών στο Forum Ανάπτυξης 2012

Εστίες αντίστασης και ελπίδας αποτελούν τα πρότυπα πειραματικά σχολεία εν καιρώ κρίσης, τα οποία παράγουν αριστεία. Αυτό τονίστηκε, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων Πειραματικού Σχολείου Παν/μίου Πατρών, το βράδυ της Κυριακής 25 Νοεμβρίου 2012, στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου που διοργάνωσε το Forum Ανάπτυξης 2012/15ο Money Show, στο ξενοδοχείο «Αστήρ».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Πειραματικού Σχολείου Πατρών, Θάνος Δούρος, προλογίζοντας την εκδήλωση ανέφερε πως στόχος του Δ.Σ.  ήταν να αναδειχθεί ο ρόλος του πειραματικού σχολείου εν καιρώ κρίσης και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την θερμή ανταπόκρισή τους.

Πρώτος εισηγητής ήταν ο καθηγητής Παν/μίου και πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου Παν/μίου, Λέανδρος Περιβολαρόπουλος, ο οποίος ανέλυσε τις πτυχές της σημερινής κρίσης, «του σύγχρονου παγκόσμιου οικονομικού πολέμου που βιώνουμε σήμερα, που έχει στόχο την οικονομική, κοινωνική και πολιτική υποταγή του έθνους», όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ παρουσίασε διεξοδικά το έργο και τους στόχους που έχουν τα Πρότυπα Σχολεία στη χώρα μας.

«Το τρίπτυχο εκπαίδευση – αυτοπεποίθηση – παραγωγικότητα που στηρίζεται από τα πρότυπα Πειραματικά Σχολεία αποτελεί την απάντηση στην κρίση», υπογράμμισε με νόημα, καλώντας τους νέους να μοχθήσουν για να αποκτήσουν γνώσεις - εφόδια που θα τους βοηθήσουν να επιβιώσουν είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Ο δ/ντής του Πειραματικού Γυμνασίου, Νικόλαος Μεσσαλάς επικεντρώθηκε στα συμπτώματα της κρίσης, τα οποία όπως είπε, άρχισαν να διαφαίνονται κυρίως μετά το 1980 οπότε και κυριάρχησε ο υπερκαταναλωτισμός, τα ξένα πρότυπα ζωής, η αλλαγή του προσανατολισμού της παιδείας, η κατάργηση της αξιοκρατίας στο κράτος και η αντικατάστασή της με τον κομματισμό, η καθιέρωση του δανεισμού και η πλασματική αύξηση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί μια υλιστική κοινωνία. «Η κρίση σήμερα είναι κυρίως πνευματική και πολιτική και θα ξεπεραστεί εάν ζήσουμε ως γνήσιοι φορείς της ελληνοορθόδοξης παράδοσής μας», κατέληξε.

Ο δ/ντής του Πειραματικού Λυκείου, Βασίλειος Δημητρέλλος έκανε μια ιστορική αναδρομή στην ίδρυση και λειτουργία των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων και εστίασε στη δυναμική τους ως «κυψέλες» παραγωγής του πνεύματος, που προάγουν την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου. «Τα Πειραματικά Σχολεία μπορούν να αποτελέσουν εργαστήρια ανασυγκρότησης της ελληνικής εκπαίδευσης, να γίνουν σχολεία ανάπτυξης παραγωγικού έργου, να αποτελέσουν εστίες που θα κινητοποιήσουν όλες τις υπάρχουσες δυνάμεις της χώρας», ανέφερε μεταξύ άλλων, καταγράφοντας το σημαντικό έργο που επιτελούν σήμερα, το οποίο μεταφράζεται σε υψηλό επίπεδο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ενδεικτικά ανέφερε πως το 2011 από τους 56 μαθητές που πέρασαν στις Πανελλήνιες οι 40 ήταν αριστούχοι, ενώ και το 2012 το ποσοστό παρέμεινε πολύ υψηλό, για να καταδείξει ότι «το σχολείο σε καιρούς κρίσης αντιστέκεται».

Η πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Μαρία Παναγοπούλου – Σμπούκη αναφέρθηκε στο νέο Νόμο που αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο των προτύπων Πειραματικών Σχολείων εκφράζοντας ευθέως τις ενστάσεις της στην διαδικασία των εξετάσεων από το Γυμνάσιο για το Λύκειο. «Καλούνται οι μαθητές σε μια διαδικασία επιλογής για την οποία δεν έχουν προετοιμασθεί, δεν έχουν ενημερωθεί και δεν γνωρίζουν τι θα πει δοκιμασία δεξιοτήτων. Η καταπονημένη ελληνική οικογένεια δέχεται ένα ακόμα πλήγμα. Η δυσφορία είναι αυξημένη με δεδομένη την εμπειρία που συνδέει την επιτυχία στις εξετάσεις με φροντιστηριακά μαθήματα», επισήμανε μεταξύ άλλων, ενώ καταλήγοντας τόνισε πως ο νέος νόμος θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς να επηρεάσει αρνητικά την εκπαιδευτική διαδικασία και την ομαλή ζωή των μαθητών.

Ο πρόεδρος του 15μελούς του Πειραματικού Λυκείου, μαθητής της Γ΄ τάξης, Μίλτος Μαγκαφάς, μίλησε για τους προβληματισμούς της νέας γενιάς που έχει την ατυχία να μεγαλώνει στη δίνη μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, κυρίως στον επαγγελματικό της προσανατολισμό αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχολική κοινότητα, όπως σχολική βία, σχολική διαρροή, άγχος και πτώση της επίδοσής τους.

Περιγράφοντας την σημερινή κατάσταση είπε τα εξής: «Η οικονομική στενότητα που έχει εισβάλει σε όλα τα σπίτια των μέσων οικονομικά και πολιτισμικά οικογενειών, οι οποίες αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη δημόσια εκπαίδευση, έχει δημιουργήσει ένα πλήθος προβλημάτων και παρενεργειών στους μαθητές. Αυτά μεταφέρονται από το σπίτι στο σχολείο, όπου και παρατηρούνται πρωτόγνωρα οδυνηρές καταστάσεις (συμμορίες, ξυλοδαρμοί, επιθετική συμπεριφορά μαθητών), ενώ η Εισαγγελία Ανηλίκων έρχεται αντιμέτωπη καθημερινά με απίστευτα περιστατικά, με πρωταγωνιστές μαθητές, οι οικογένειες των οποίων βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση και στην πλειοψηφία τους παραμελούν τη σχολική επίβλεψη των παιδιών τους. Η σχολική διαρροή αποτελεί επίσης μια νέα πραγματικότητα, καθώς πολλά παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο, στοιχείο που μεταφράζεται όχι μόνο ως απότοκο της οικονομικής κρίσης, αλλά και ως αποτυχία της εκπαίδευσης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, επισήμανε και τα θετικά, λέγοντας πως «η κρίση μετά από την πόρτα των σπιτιών μας, φαίνεται όμως ότι χτύπησε και το κουδούνι των σχολειών μας και έχει κάνει τους νέους πιο ώριμους, πιο συνειδητοποιημένους, αποφασισμένους να εξοπλιστούν με γνωστικά εφόδια και πλήθος δεξιοτήτων ώστε να μετουσιώσουν την κρίση σε εμπειρία, με στόχο την πρόοδο και την ανέλιξή τους στο μέλλον».

Εξέφρασε, τέλος, πως είναι τυχερός διότι φοιτά στο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο του Παν/μιίου της Πάτρας, το οποίο ευνοεί την αριστεία με τη σκληρή εργασία μαθητών και εκπαιδευτικών μέσα σε ένα περιβάλλον μάθησης και ενεργητικής ή διερευνητικής απόκτησης της γνώσης

Να σημειωθεί ότι πρώην δ/ντής του Πειραματικού, φιλόλογος, Φώτης Δημητρόπουλος δεν κατόρθωσε να παραστεί στην εκδήλωση, απέστειλε όμως χαιρετισμό, εξαίροντας τη συμβολή όλων όσων κατάφεραν να φέρουν το Πειραματικό στην περίοπτη θέση που κατέχει σήμερα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος αποφοίτων του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Πατρών, όλοι τους καταξιωμένοι σήμερα, άλλοι επιστήμονες άλλοι επιχειρηματίες, οι οποίοι συμμετείχαν στο «ζωντανό» διάλογο που ακολούθησε, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Πένυ Μακρή.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις