Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Ξεχωριστή εκδήλωση από τον Φάρο Ποντίων και τον Πολιτιστικό Κύκλο «Μαγναύρα»

Πάτρα: Ξεχωριστή εκδήλωση από τον Φάρο Π...

Το αδιαχώρητο στην Αγορά Αργύρη

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την προηγούμενη Παρασκευή, η  Xριστουγεννιάτικη εκδήλωση από το «Φάρο Ποντίων Πατρών» και τον Πολιτιστικό Κύκλο «Μαγναύρα».Εντυπωσίασε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Σπήλιος Φασόης με την αφήγησή του κατά τη διάρκεια της προβολής αυθεντικού και σύγχρονου  φωτογραφικού υλικού από τη Γη του Πόντου.

Οι φωτογραφίες ήταν από τη περιήγησή του με τους Ν. Ατταλειάδη, Σ. Δελή και Ν. Σκιαδαρέση στην αρχαία πρωτεύουσα Αμάσεια,  στην καπνοπαραγωγό Μπάφρα, στο Γκέρτσε, στη ναυτική Σινώπη και την Σαμψούντα, στην όμορφη Οινόη, στην Φάτσα, στο Πολεμώνιο, στα Κοτύωρα (Ορντού), Κερασούντα, Τρίπολη, στα όμορφα Πλάτανα, στην θρυλική Τραπεζούντα με τα κάστρα των Μεγαλοκομνηνών, στα Σούρμενα και στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά.

Μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα μίλησε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Ιωάννης  Χαριτάντης και η συγγραφέας Φρίντα Χαριτίδου – Μιράμπιτα.

Πλήθος κόσμου γέμισε την Αγορά Αργύρη και απόλαυσε τα μέλη του «Φάρου Ποντίων» που  αναβίωσαν έθιμα από τις γιορτινές  ημέρες του δωδεκαημέρου στο Πόντο, την επιμέλεια του οποίου είχε η Διευθύντρια  του θεατρικού εργαστηρίου της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών, Αθηνά  Καλλιμάνη-Γεωργιτσοπούλου.

Η εκδήλωση έκλεισε με παρουσίαση Ποντιακών χορών, από το χορευτικό τμήμα του Φάρου Ποντίων Πατρών, υπό τη καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου  Κωνσταντίνου Παυλίδη,  ενώ στους παραβρισκόμενους προσφέρθηκε παραδοσιακό ποντιακό λικέρ από κράνα (φρούτα του δάσους).

Λύρα έπαιξε ο Δημήτρης Τσιαβδαρίδης, ενώ Τουλούμ΄,  γαβάλ και νταούλι ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

Με την προσέλευση του ο κόσμος απέδειξε ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες που γίνονται για τη διατήρηση της ιστορίας, της πολιτιστικής παράδοσης και κουλτούρας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους ο π. Θεόδωρος, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αχαΐας Γεράσιμος Φεσσιάν, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Πατρέων Γιώργος Σιγαλός, Παναγιώτης Βαφέας και Χαράλαμπος Στανίτσας, ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων Γιώργος Βιδάλης, ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Αχαΐας Ανδρέας Μανωλόπουλος, ο ποιητής Διονύσης Καρατζάς, πανεπιστημιακοί, πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων και πλήθος κόσμου .

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν ο Όμιλος Εταιρειών Καστανίδη, το φαρμακείο Κ. Καλομενίδη, το τυπογραφείο Σ. Μενύχτα, τα συστεγασμένα φαρμακεία Δ.Φελουκίδου & Γ.Ροδοπούλου και το Sony Center Πάτρας.

Η τηλεοπτική κάλυψη έγινε από το τηλεοπτικό σταθμό της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών «ΛΥΧΝΟΣ».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture