Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

O σκηνοθέτης και ζωγράφος Κυριάκος Κατζουράκης παρουσιάζει τη νέα του ταινία

O σκηνοθέτης και ζωγράφος Κυριάκος Κατζο...

Έχει τίτλο "Μικρές εξεγέρσεις" ενώ η αμέσως επόμενη θα έχει για θέμα την πείνα στον πλανήτη

Από την προσεχή Πέμπτη 16 Μαΐου 2013 θα ξεκινήσει να προβάλλεται στις Αθηναικές κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία «Μικρές Εξεγέρσεις» του γνωστού εικαστικού δημιουργού και σκηνοθέτη Κυριάκου Κατζουράκη, από την εταιρεία διανομής New Star.

Πρόκειται για την 3η μεγάλου μήκους ταινία του Κυριάκου Κατζουράκη και τη 2η μυθοπλασίας.

Σε μια μικρή πόλη της Βόρειας Ελλάδας, ο Μάνος βλέπει πρώτη φορά την Άννα σε μια ερασιτεχνική θεατρική πρόβα. Ο Μάνος, σε αναζήτηση των έργων του Εμμανουήλ Πανσέληνου (Βυζαντινού ζωγράφου του 13ου αιώνα), αλλά και του ίδιου του, του εαυτού, την παρατηρεί έντονα. Είναι ένα σημείο χωρίς επιστροφή και για τους δυο τους.

Η Άννα, παντρεμένη μ’ έναν άντρα που την κακομεταχειρίζεται, μαγνητίζεται από την καλοσύνη και την ευγένεια του Μάνου – τον ερωτεύεται, κι αυτός εκείνη. Όντας έγκυος, αποφασίζει να εγκαταλείψει τον άντρα της, τα ίχνη της χάνονται. Λίγο καιρό μετά, ο Μάνος ξαναπερνά από την πόλη της, με συντροφιά το φίλο του το Συμεών, πρώην μοναχό που επιστρέφει στα εγκόσμια. Την ξαναβρίσκει ενώ η πανσέληνος υπόσχεται να δώσει το φως της.

Οι «Μικρές Εξεγέρσεις» είχαν προσκληθεί για να συμμετάσχουν στο Montreal World Film Festival (27 Αυγούστου – 7 Σεπτεμβρίου, 2009) και στο τμήμα Focus on World Cinema.

Πρόκειται για μια συνέχεια της επιτυχημένης πορείας των προηγούμενων ταινιών του Κατζουράκη, «Ο δρόμος προς τη Δύση» (2003) και «Γλυκιά μνήμη» (2005). Στο σύνολό τους, οι ταινίες αυτές αποτελούν μια άτυπη τριλογία με κοινό άξονα την εξωτερική, αλλά κυρίως εσωτερική, αναζήτηση ταυτότητας των ηρώων τους μέσα σε διαφορετικά κοινωνικά πρίσματα και συνθήκες.

Πρόκειται για μια ταινία με εμφανείς αναφορές στον «Θίασο» του Θ. Αγγελόπουλου, αλλά και στον Σαιξπηρικό Βασιλιά Ληρ. Ο Κυριάκος Κατζουράκης, όπως γράφτηκε, «πελαγοδρομεί» ανάμεσα στην ψυχαναλυτική, την κοινωνική-ρεαλιστική, την ονειρική και την μυθοπλαστική αφήγηση. Πολλές ταινίες σε μία, σε μια προσπάθεια που δεν της λείπει η «ψυχή», ο κόπος και η σκηνοθετική ικανότητα.

Σκηνοθεσία: Κυριάκος Κατζουράκης

Σενάριο: Κάτια Γέρου, Κυριάκος Κατζουράκης

Μουσική: Παναγιώτης Τσεβάς

Φωτογραφία: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Θόδωρος Μαρσέλος

Μοντάζ: Κυριάκος Κατζουράκης, Φανή Ζιώζια

Βοηθός σκηνοθέτη: Bujar Alimani

Ήχος / ηχοληψία: Ντίνος Κίττου

Μιξάζ: Θανάσης Αρβανίτης

Σκηνογραφία: Νίκος Πολίτης

Μακιγιάζ: Δήμητρα Γιατράκου

Διεύθυνση παραγωγής: Μαρία Μαρούδα

Παραγωγή: Ομάδα Τέχνης

Διάρκεια: Ελλάδα, 104 λεπτά, 2009

Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Πλειώνης ως Μάνος, Άρτο Απαρτιάν ως Σπύρος, Νικόλας Παπαγιάννης ως Συμεών, Bujar Alimani ως Τζίμης, Αντώνης Βλησίδης, Ηλίας Κουνέλας, Νίκος Νίκας, Άθως Δανέλλης, Παναγιώτης Τσεβάς, Μιχάλης Καλιότσος, Γιώργος Κανέλλης, Γαβριήλ Τζάφκας ως νεαρός καλόγερος, Κάτια Γέρου ως Άννα, Μάρθα Φριτζήλα ως Μαρίκα, Σταματίνα Παπαμιχάλη ως Ρούλα, Άννα Ελεφάντη ως Φρόσω, Παρασκευή Χαλοφτη και Savina Alimani ως μικρή Άννα.

*Στο μεταξύ όπως ανέφερε σε συνέντευξη του ο 69χρονος Κυριάκος Κατζουράκης έχει στα σκαριά μία ακόμα ταινία, σε συνεργασία αυτή τη φορά με την UNESCO πάνω στην πείνα στον πλανήτη.

Είναι ένα σχέδιο ενός Αμερικάνου, του Μιλ Χολάντερ, θα γυριστούν πέντε ταινίες, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία και στην Ελλάδα, όπου ο κ. Κατζουράκης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα. Θα είναι το ίδιο θέμα με διαφορετικό εκφραστικό τρόπο από πέντε διαφορετικά κράτη. Το θέμα είναι η πείνα, χρησιμοποιώντας όλο το αρχειακό υλικό της UNESCO και ένας μονόλογος ενός ηθοποιού που θα είναι ο κορμός. Ο ηθοποιός διηγείται, βιώνει, αναβιώνει ή αναπαριστά, σε σχέση με τα ντοκουμέντα της UNESCO, την πείνα ενώ παράλληλα θίγεται και το θέμα της οικολογίας.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture