Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπάρχει από το 1938 - Δεν την ακούμπησαν ούτε καν οι Γερμανοί

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπάρ...

Μεγάλο πλήγμα στον πολιτισμό

Το ξέραμε πως σε αυτήν τη χώρα υπάρχει μια απαξίωση για την κλασική μουσική, αλλά αυτό που δεν χωνεύεται με τίποτα είναι η άγνοια και η ανοησία. Οπως μάθαμε, υπήρξαν άθρωποι της κυβέρνησης που αντιμετώπισαν τον ξαφνικό θάνατο των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ ως μια άνευ σημασίας παράπλευρη απώλεια του λουκέτου της ΕΡΤ.

Του τύπου «Α, ναι, υπάρχουν και κάτι Σύνολα που κάνουν 2-3 συναυλίες το χρόνο...». Το χορό έσυραν και μεγαλοδημοσιογράφοι της τηλεόρασης, που είχαν το θράσος να πουν πως «Εδώ η Ελλάδα καίγεται, με τα Μουσικά Σύνολα θα ασχολούμαστε;».

Ας θυμίσουμε λοιπόν μερικά πραγματάκια που συνιστούν τη μουσική ιστορία αυτού του τόπου:

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ είναι η αρχαιότερη ελληνική συμφωνική ορχήστρα. Δημιουργήθηκε το 1938. Δεν την ακούμπησαν ούτε καν οι Γερμανοί. Σπουδαίοι μαέστροι και συνθέτες υπήρξαν διευθυντές της (από τον Αντίοχο Ευαγγελάτο μέχρι τον Ευθύμιο Καβαλιεράτο), ενώ έχει στο ενεργητικό της ιστορικές ηχογραφήσεις και πλήθος από πρώτες εκτελέσεις έργων Ελλήνων συνθετών.

Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής, που ιδρύθηκε το 1954, παραμένει μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα, ενώ η Χορωδία της ΕΡΤ, για πολλούς η σημαντικότερη που έχουμε, ιδρύθηκε από τον Χατζιδάκι το 1977 ως Χορωδία του Τρίτου Προγράμματος.

Μέχρι πριν από λίγες μέρες τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ απασχολούσαν 190 άτομα (συμπεριλαμβανομένων και των διοικητικών): δηλαδή λιγότερα απ' όσα κανονικά προβλέπονται (220 οργανικές θέσεις και για τα τρία Μουσικά Σύνολα).

Και μια ωραία μέρα, την 11η Ιουνίου, διά της μεθόδου του δόγματος του σοκ, διεγράφησαν οι δύο(!) από τις πέντε κρατικές ορχήστρες που έχουμε όλες κι όλες στην Ελλάδα. Δηλαδή εν μιά νυκτί χάσαμε το 40% των ορχηστρών μας και τη μία από τις δύο δημόσιες χορωδίες μας (απέμεινε μόνο αυτή της Λυρικής).

Το γύρο του κόσμου έκανε το βίντεο με τη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας, όπου δακρυσμένοι μουσικοί έπαιζαν ίσως για τελευταία φορά μαζί, στο στούντιο της ΕΡΤ. Τις τελευταίες μέρες βιώνουν ένα σκοτσέζικο ντους. «Ολα τελείωσαν», ακούνε τη μία. «Υπάρχουν ελπίδες», την άλλη.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα απ' όσα απάντησε. Στην πραγματικότητα το ΣτΕ δεν εξειδίκευσε· πέταξε το μπαλάκι στους κυβερνώντες και στο διαχειριστή τής ΝΕΡΙΤ.

Την περασμένη Πέμπτη ο Ευ. Βενιζέλος, στην ομιλία του με αφορμή τη ρήξη με τη ΔΗΜΑΡ, μίλησε «για ειδική μέριμνα για τα Μουσικά Σύνολα, για τα οποία θα διαμορφωθεί ειδικό θεσμικό πλαίσιο».

Θα γίνει όντως κάτι τέτοιο; Πού θα υπάγονται οι μουσικοί; Στην ΕΡΤ; Στο ΥΠΠΟ; Με ποιους όρους θα απασχοληθούν; Θα συμμετάσχουν στο μεταβατικό στάδιο της νέας ραδιοτηλεόρασης; Ουδείς γνωρίζει.

Το μόνο σίγουρο είναι πως μια μείωση των μελών της Ορχήστρας θα ήταν καταστροφική. Ολοι ξέρουν πως μια σωστή συμφωνική ορχήστρα πρέπει να έχει 102 άτομα. Διαφορετικά δεν μπορεί να αποδώσει το απαιτούμενο εύρος ρεπερτορίου (Μάλερ, Μπετόβεν, Τσαϊκόφσκι, Βάγκνερ κ.ά.).

Η αλήθεια είναι πως τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ δεν μπόρεσαν ποτέ να τα προσδιορίσουν κάποιοι με κομματικούς όρους. Και ίσως γι' αυτό να είναι εύκολο θύμα. Αλλωστε, ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού χώρου αγνοεί τη συνεισφορά τους. Και βέβαια του Τρίτου Προγράμματος, του μοναδικού καναλιού που έπαιζε κλασική μουσική στη χώρα μας. Ενός ιστορικού ραδιοφώνου, που εξασφάλιζε στους ακροατές του, σε απ' ευθείας σύνδεση, μεταδόσεις από τα μεγαλύτερα events του κόσμου (Μετροπόλιταν Οπερα, Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ κ.λπ.).

Ας μάθουν λοιπόν πως τα Μ.Σ. της ΕΡΤ, μόνο το 2012 έκαναν 76 ζωντανές συναυλίες, πραγματοποίησαν πλήθος ηχογραφήσεων και έδωσαν 20 δωρεάν συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Μόνο στην Αττική, τις εμφανίσεις τους παρακολούθησαν 150.000 άνθρωποι, ενώ στα ειδικά εκπαιδευτικά τους προγράμματα, στο χώρο της ΕΡΤ, συμμετείχαν 2.000 μαθητές - η λίστα αναμονής είναι τεράστια. Τα έσοδα για την ΕΡΤ ήταν εκατοντάδες χιλιάδες, ενώ οι πολυάριθμες συμμετοχές των Μ.Σ. στο εξωτερικό διέδωσαν το έργο των Ελλήνων συνθετών.

Σήμερα, οι μουσικοί, απολυμένοι, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους από την ΕΡΤ, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης (κάποιοι μάλιστα είναι ζευγάρια, όπως συμβαίνει και με πολλούς υπαλλήλους σε άλλες υπηρεσίες).

Και ας μη γελιόμαστε: στο χώρο της κλασικής μουσικής οι προοπτικές, ειδικά στη χώρα μας, είναι εφιαλτικές...

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture