Της Ιωάννας Κάκκου, Κοινωνική Λειτουργός–Κοινωνική Πολιτική (M.Sc.)
Λένε, ότι το επίπεδο ανάπτυξης μιας χώρας, φαίνεται: 1) από την υγεία – κοινωνική προστασία και 2) από την εκπαίδευση που προσφέρει στους πολίτες της. Οι δύο αυτοί άξονες ανάπτυξης, οφείλουν να παραμένουν ενεργοί και να εξελίσσονται, ακόμη και σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε.
Τα προγράμματα των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.), του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, που υλοποιούνται και προσφέρονται δωρεάν από τους δήμους, ενισχύουν αυτούς τους δύο άξονες, προσφέροντας μια πολύ καλή ευκαιρία για περεταίρω εκπαίδευση και κατάρτιση.
Η ποικιλία των προσφερόμενων προγραμμάτων (οικονομία-επιχειρηματικότητα, ποιότητα ζωής-περιβάλλον, ξένες γλώσσες, νέες τεχνολογίες, κοινωνικές δεξιότητες, πολιτισμός-τέχνη και προγράμματα ευάλωτων κοινωνικά ομάδων), δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν κάποια από αυτά, σύμφωνα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους. Mε την ολοκλήρωση αυτών, δίνεται πιστοποίηση και παρέχεται η δυνατότητα για παρακολούθηση και άλλων προγραμμάτων.
Για παράδειγμα, η εκμάθηση ξένων γλωσσών (ακόμη και τουρκικών, κινέζικων και ρωσικών), αποτελεί πολύ ισχυρό πλεονέκτημα για τη βελτίωση των τυπικών προσόντων και την εξεύρεση απασχόλησης εντός και εκτός Ελλάδας. Επίσης, επιλέγοντας τα θεματικά πεδία της οικονομίας - επιχειρηματικότητας (επιχειρηματικότητα και τουριστική-πολιτιστική ανάπτυξη, συμβουλευτική σταδιοδρομίας, βιολογικά προϊόντα κ.α.) και των νέων τεχνολογιών (επεξεργασία κειμένου, διαδίκτυο, δημιουργία ιστοσελίδας κ.α.), μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βελτιώσουν ή να αποκτήσουν δεξιότητες που ζητά η σύγχρονη αγορά εργασίας. Τέλος, με τα θεματικά πεδία των κοινωνικών δεξιοτήτων (διαχείριση εργασιακού άγχους, εθελοντικές δράσεις κ.α.), της ποιότητας ζωής-περιβάλλον (οικολογικές λύσεις για το σπίτι, αστικοί λαχανόκηποι, αγωγή υγείας & πρώτες βοήθειες), του πολιτισμού-τέχνης ( φωτογραφία, κινηματογράφος, δημιουργία βίντεο κ.α.) και των προγραμμάτων ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (μεταναστών, τσιγγάνων, κρατουμένων, μουσουλμανική μειονότητα), δίνεται η δυνατότητα της προσωπικής ανάπτυξης, της συμμετοχής και προσφοράς στην κοινωνία και στους συμπολίτες μας.
Ειδικά στις μέρες μας, που βιώνουμε κάθε είδους αλλαγές και ανατροπές, οικονομικές, κοινωνικές, εργασιακές και άλλες, χρειαζόμαστε εκπαίδευση και επανεκπαίδευση για να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις και απαιτήσεις που δημιουργούνται γύρω μας.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr
* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.