Τα τεχνικά κλιμάκια αναμένονται στην Αθήνα στις 16 Σεπτεμβρίου και οι επικεφαλής θα καταφθάσουν στο τέλος εκείνης της εβδομάδας
Σε εντατικούς ρυθμούς κινείται το οικονομικό επιτελείο ενόψει της άφιξης της τρόικας με στόχο την καταβολή της δόσης του 1 δισ. ευρώ η οποία θα εκταμιευτεί μέσα στον Οκτώβριο. Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ρύθμιση των χρεών του δημοσίου προς τις εταιρείες ύδρευσης που είναι προς ιδιωτικοποίηση, η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ, καθώς και η συνέχιση της παρέμβασης στο δημόσιο.
Εάν κατά την αξιολόγηση οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν βρουν ανοιχτά μέτωπα, τότε η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να θέσει θέματα όπως η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κινήσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.
Τα τεχνικά κλιμάκια αναμένονται στην Αθήνα στις 16 Σεπτεμβρίου και οι επικεφαλής θα καταφθάσουν στο τέλος εκείνης της εβδομάδας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δέκα μέτωπα του νέου ελέγχου είναι:
1. Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν ότι δεν πρέπει να προχωρήσει «κούρεμα» του χρέους, ενώ για το κενό χρηματοδότησης θεωρούν ότι καλύπτεται εάν η Ευρωζώνη λύσει το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε με την μη μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων που κατέχει το Ευρωσύστημα (ANFA’s) και με την χρήση μέρους των κεφαλαίων που δεν χρειάστηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
2. Τα νέα μέτρα που θα υιοθετηθούν την περίοδο 2015 - 2016. Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι τα νέα μέτρα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 2,5 δις ευρώ, ενώ η τρόικα επιμένει ότι ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά θέλει να ζητήσει την χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
3. Η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Σε μεγάλο βαθμό τα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων καθορίζουν το μέγεθος της τρύπας του χρηματοδοτικού προγράμματος της χώρας.
4. Η εφαρμογή του προγράμματος διαθεσιμότητας. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα των 12.500 «διαθέσιμων» δημοσίων υπαλλήλων και η κυβέρνηση να παρουσιάσει από πού θα καλυφθεί το δεύτερο κύμα των επιπλέον 12.500 εργαζομένων που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
5. Την υλοποίηση του προγράμματος προσλήψεων. Πρόκειται για δέσμευση της κυβέρνησης που επιθυμεί να εφαρμόσει, αλλά η τρόικα θέλει να διαπιστώσει εάν θα υλοποιηθεί «συνετά» ή θα γίνουν προσλήψεις χωρίς έλεγχο.
6. Αλλαγές στην αγορά εργασίας. Στόχος είναι η περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
7. Η εφαρμογή των προγραμμάτων στήριξης των ασθενέστερων. Οι δανειστές της χώρας έχουν ξεκαθαρίσει ότι τα θεωρούν πολύ σημαντικά τα προγράμματα αυτά, καθώς μπορούν να αποτελέσουν το αντίβαρο στα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος της κοινωνίας.
8. Η καταπολέμηση της διαφθοράς. Μαζί με την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι από τα θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της τρόικας, αφού εκτιμά ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών μπορεί να δώσει τα εχέγγυα στην κοινωνία για να συνεχίσει να στηρίζει το πρόγραμμα.
9. Η άρση της απαγόρευσης διενέργειας πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην «λογική» άρση της απαγόρευσης με την απόλυτη προστασία των οικονομικά αδύναμων και απομένει να φανεί εάν η τρόικα θα προβάλει αντιρρήσεις επί του σχεδίου αυτού.
10. Η απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Το θέμα αυτό βρίσκεται στην ατζέντα όλων των ελέγχων. Αυτή τη φορά η τρόικα περιμένει να δει τις αλλαγές στον κώδικα των δικηγόρων, ενώ θα σχεδιαστούν και τα επόμενα βήματα στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr