Δείτε τις επόμενες εκδηλώσεις
Έρως ad aeternitatem: Περιπέτειες του ερωτικού λόγου
Συνεχίζεται ο θεματικός κύκλος εκδηλώσεων του Πολύεδρου, που αφορά στην ερωτική λογοτεχνία. Συγγραφείς, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, μεταφραστές και κριτικοί της λογοτεχνίας συναντιούνται, για να αναδείξουν αισθησιακές, μα και λεπταίσθητες στιγμές της παγκόσμιας λογοτεχνικής παραγωγής· για να ρίξουν φως, πλαγίως έστω, στα παρασκήνια της ερωτικής λογοτεχνίας και στον κοινωνικό της ρόλο.
Τι είναι η ερωτική λογοτεχνία; Ποια τα όριά της; Πόσο παλιός είναι ο έρωτας στο γραπτό λόγο; Υπάρχει χυδαιότητα στην Τέχνη; Σε ποιον βαθμό η λογοτεχνία διαμορφώνεται από την ιστορική συγκυρία και πώς, με τη σειρά της, διαμορφώνει την κοινωνία που την υποδέχεται;
Σε αυτά και σε πολλά ακόμη ερωτήματα επιχειρούν να απαντήσουν άνθρωποι που καταπιάστηκαν κατά καιρούς με έργα − αρχαία, νεότερα ή σύγχρονα − από το φάσμα του λογοτεχνικού ερωτισμού και που μελέτησαν τις επιμέρους τάσεις οι οποίες διαμορφώθηκαν εντός του. Κάποια έργα καταδικάστηκαν ως ρυπαρογραφήματα, άλλα αποθεώθηκαν ως κλασικά αριστουργήματα. Τα περισσότερα, πάντως, κατάφεραν να ταράξουν τα νερά της εποχής τους.
Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, στις 8.30 μ.μ., στον κήπο του Πολύεδρου στην Πάτρα, στο πλαίσιο του κύκλου «’Ερως ad aeternitatem: Περιπέτειες του ερωτικού λόγου»,
η Τίνα Λεντάρη παρουσιάζει το θέμα :
Έρως και ερωτισμός στα μυθιστορήματα της υστεροβυζαντινής περιόδου
Η ανακοίνωση εξερευνά την κυρίαρχη όσο και περίπλοκη εικονοποιία του Έρωτα και τις ποιητικές εκδηλώσεις του ερωτισμού και της σεξουαλικότητας στα δημώδη μυθιστορήματα του ελληνικού μεσαίωνα. Ειδικότερα παρουσιάζει την ποιητική παρουσίαση της γέννησης της ερωτικής επιθυμίας, της δοκιμασίας και της ερωτικής κατάκτησης αλλά και των ρόλων των δύο φύλων στην εξέλιξη της ερωτικής σχέσης. Παράλληλα συγκρίνει το λυρικό ιδίωμα και την εικονοποιία των μυθιστορημάτων με τα αντίστοιχα της λυρικής ερωτικής ποίησης της περιόδου.
Επόμενη εκδήλωση του κύκλου 25/10/2013
|
με ομιλητή τον φιλόλογο Συμεών Σταμπουλού
Οι εκδόσεις Πόλις και το Πολύεδρο παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Τεύκρου Μιχαηλίδη
|
|
||||
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr