Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Τέμπη Πατρινό Καρναβάλι 2025 TRAVEL WEST FORUM 2025 ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

O δαμαστής των φαραγγιών

O δαμαστής των φαραγγιών

Ο φωτογράφος Γιάννης Μπρομοιράκης έχει εξερευνήσει 735 «άβατα φαράγγια» σε 14 χώρες του κόσμου

Υπάρχουν φορές που ο άνθρωπος αισθάνεται ... μικρός Θεός! Φορές που δε νιώθει φόβο, νομίζει ότι κρατά τον κόσμο στη χούφτα του, γίνεται ένα με το νερό, μπορεί να μιλάει με νεράιδες και να αψηφά τους δράκους. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και ο Γιάννης Μπρομοιράκης, ένας από τους λίγους Έλληνες - ίσως ο μοναδικός - που σε ελάχιστα χρόνια διέσχισε 735 «άβατα φαράγγια» με τεχνικά μέσα, σε 14 χώρες! Μεταξύ αυτών και την Τρύπα του Διαβόλου στη  Μαδαγασκάρη, ένα φαράγγι μόνο για "εκλεκτούς".

Ο καταρράκτης του είναι σε βάθος 470 μέτρων και για να ακολουθήσεις την πορεία του νερού χρειάζονται 3 ώρες, για να διασχίσει κάποιος όλο φαράγγι 17 ώρες.

Φωτογράφος στο επάγγελμα, βρήκε το στοιχείο του στο χόμπι του … κι το έκανε όμιλο και σχολή.

Προχώρησε, μάλιστα, και δυο βήματα παραπάνω: στην εξερεύνηση και χαρτογράφηση των φαραγγιών της Κρήτης, εκδίδοντας ένα μοναδικό οδηγό, ενώ με την ομάδα του αποτελεί δύναμη της πολιτικής  προστασίας του νησιού, όταν πρόκειται για δύσκολες διασώσεις.

Το χόμπι του είναι γνωστό, παγκοσμίως, ως canyoning, η διάσχιση –κατάβαση δηλαδή ενός μη πεζοπορικού φαραγγιού με τεχνικά μέσα. Πρωτοπόροι είναι οι Γάλλοι. Εκεί εκπαιδεύτηκε και ο ίδιος και εξελίχθηκε. Έγινε εκπαιδευτής και έφερε το canyonig στην Κρήτη, που θεωρείται παράδεισος για τους λάτρεις του είδους, διότι υπάρχουν τόσα πολλά φαράγγια σε κοντινή  χιλιομετρική απόσταση.

«Η Κρήτη έχει 90 φαράγγια με καταρράκτες. Στο νησί βρίσκεται ο μεγαλύτερος καταρράκτης στην Ελλάδα, στα 240 μέτρα. Είναι η «Πέρδικα»- παραφάραγγο που πέφτει στο φαράγγι της Σαμαριάς και το δεύτερο μεγαλύτερο εδώ είναι στα 235 μέτρα που είναι ο «Μάστορας» που πέφτει μέσα στο φαράγγι του ΧΑ». Βέβαια αυτές οι δύο διαδρομές δεν είναι για όλους.

"Πρώτα το θέλει μυαλό και μετά το κάνει το σώμα"

Ο Γιάννης ήταν ο τύπος που πάντα περπατούσε στα βουνά. Έβλεπε τα φαράγγια που δεν ήταν προσβάσιμα και δεν ήξερε πως θα φτάσει κοντά τους. Ενημερώθηκε για αυτό που κάνουν οι Γάλλοι από το 1975 και ταξίδεψε προς τα εκεί πέντε φορές από τρεις βδομάδες προκειμένου να γίνει εκπαιδευτεί, να δει αυτά που λίγοι μπορούν και να μεταλαμπαδεύσει κατόπιν τη γνώση αυτή, σε κοινούς θνητούς, διότι όπως τονίζει, το canyoning δεν είναι για “superman” αλλά για υγιείς ανθρώπους με μέτρια φυσική κατάσταση.

Μάλιστα μέσω του  Παγκρήτιου Ομίλου Διάσχισης κι Εξερεύνησης Φαραγγιών (ΠΟΕΦ) που δημιούργησε, έχει εκπαιδεύσει περισσότερα  από 250 άτομα και μάλιστα τα περισσότερα γυναίκες.

«Για μένα το canyoning είναι όλη μου η ζωή, ακόμα και ένας άνθρωπος όμως που ξεκινάει τώρα στην πρώτη του κατάβαση, πετάει στα σύννεφα. Πρώτα βάζεις  στο μυαλό σου ότι θα το κάνεις. Φοβάσαι! Και βέβαια φοβάσαι! Όταν φτάσεις όμως στο τέλος νιώθεις φοβερή αυτοπεποίθηση μέσα σου»

Σε έναν οδηγό όλα τα φαράγγια του νησιού

Η αγάπη του Γιάννη Μπρομοιράκη για τα φαράγγια δε σταμάτησε μόνο στην εκπαίδευση.

Δούλεψε σκληρά επί δύο χρόνια για την ανακάλυψη των φαραγγιών, τη χαρτογράφησή τους, τη φωτογράφιση, την ασφάλιση, την καταγραφή των τεχνικών χαρακτηριστικών τους.

Όλη αυτή η έρευνα βρίσκεται στον πρώτο ελληνικό πεντάγλωσσο (ελληνικά, γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά, αγγλικά) οδηγό κατάβασης φαραγγιών (Canyoning) στα φαράγγια της Κρήτης που κυκλοφορεί σε Ελλάδα και Ευρώπη από τις εκδόσεις ROAD.

Η έκδοση είναι έγχρωμη, διάστασης 15x22 και δίνει πλήρη στοιχεία για 34 άβατα φαράγγια του νησιού. Περιλαμβάνει φωτογραφίες, πληροφορίες, στίγματα GPS, αναλυτικούς χάρτες, τοπογραφικά στοιχεία και τομές των φαραγγιών, καθώς και ολοκληρωμένη αποτύπωση λεπτομερών πληροφοριών για τις καταβάσεις και τα σημεία ασφάλισης, ώστε ο καθένας να μπορεί, μετά από εκπαίδευση, να φτάσει μέχρι τα φαράγγια και να τα διασχίσει με ασφάλεια.

 

«Στην Κρήτη τα φαράγγια είναι πολλά, ίσως πολύ περισσότερα από 250, με γνωστότερο το φαράγγι της Σαμαριάς. Όμως εκτός από τα «ανοικτά» ή τελείως διαβρωμένα από το νερό φαράγγια υπάρχουν και τα «κλειστά», που μέσα τους κρύβουν καταρράκτες και κάθετα πλάγια τοιχώματα, που μέχρι και τις μέρες μας ήταν αδιαπέραστα, άγνωστα, μαγευτικά, κρύβοντας μέσα τους δράκους και νεράιδες. Τα τελευταία λοιπον ανεξερεύνητα κομμάτια στην επιφάνεια του νησιού, «τα άβατα φαράγγια» είναι αυτά που ο απλός περιπατητής ή ορειβάτης δεν μπορεί να επισκεφτεί, αλλά χρειάζεται εκπαίδευση και σύγχρονα τεχνικά μέσα, που μόνο τα τελευταία 30 χρόνια ανακαλυφθήκαν.

Αναπτύχθηκαν λοιπόν τεχνικές και ειδικός εξοπλισμός κατάλληλος για την προσέγγιση των δυσπρόσιτων αυτών περιοχών, όπως η τεχνική του μονού σκοινιού, η κατάβαση με οκτάρι, η στολή νεοπρέν, η ασφάλιση με ραπελόκρικους».

Τα απάτητα φαράγγια της Κρήτης, που ασφαλίστηκαν σχεδόν στο σύνολό τους από μια ομάδα 4 Κρητών canyoners, έχουν καταρράκτες μέχρι και 145 μέτρων, με άνοιγμα στη βάση τους από 40 πόντους έως και 15 μέτρα και με γνωστότερο όλων το φαράγγι του Χα στη περιοχή της Ιεράπετρας.

Το canyoning γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, ενώ η Κρήτη έχει να επιδείξει δεκάδες μοναδικά φαράγγια, το καθένα με τη δική του ξεχωριστή ομορφιά.

Τα διαφορετικά πετρώματα, τα νερά -όπου αυτά υπάρχουν-, η χλωρίδα και η πανίδα των άβατων φαραγγιών παρέμεναν άγνωστα μέχρι τώρα.

Σήμερα τα φαράγγια της Κρήτης είναι προσβάσιμα από ανθρώπους που εκπαιδεύονται γι' αυτό και έχουν βαθιά αγάπη για τη φύση.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις