Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΚΟΙΝΣΕΠ «Ανακυκλώνω στην πηγή»: Ένα ελπιδοφόρο συλλογικό-οικολογικό-κοινωνικό εγχείρημα ξεκίνησε στην Πάτρα!

ΚΟΙΝΣΕΠ «Ανακυκλώνω στην πηγή»: Ένα ελπι...

Ομάδες πολιτών της Πάτρας ίδρυσαν την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με τόσο την ανακύκλωση στην πηγή

Αρχές Δεκεμβρίου 2013 ξεκίνησε την λειτουργία της η ΚΟΙΝΣΕΠ «Ανακυκλώνω στην πηγή», ένας κοινωνικός μη κερδοσκοπικός συνεταιρισμός με στόχο την οικολογική και κοινωνική διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών στη βόρεια-ανατολική περιοχή της Πάτρας.

Πρόκειται για μια ομάδα πολιτών από διάφορες γειτονιές της βόρειας και ανατολικής Πάτρας, που ίδρυσαν μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) με στόχο την ανακύκλωση στην πηγή.

Τι είναι ΚΟΙΝΣΕΠ;

Η ίδρυση ΚΟΙΝΣΕΠ βασίζεται στον Ν.4019/2011 (ΦΕΚ 216, τόμος Α). Πρόκειται για αστικό συνεταιρισμό κοινωνικού σκοπού, μη κερδοσκοπικό, με περιορισμένη ευθύνη των μελών του και διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα. Η ΚΟΙΝΣΕΠ είναι συνεταιρισμός ο οποίος διοικείται ισότιμα από τα μέλη του. Η λειτουργία του βασίζεται σε δράσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά κοινωνικούς σκοπούς και συλλογικά οφέλη.

Η διάθεση του προκύπτοντος οφέλους της ΚΟΙΝΣΕΠ κατανέμεται: 5% για αποθεματικό, έως 35% στους εργαζόμενους και > 60% για κοινωνικούς σκοπούς.

Τι είναι η ΚΟΙΝΣΕΠ «Ανακυκλώνω στην πηγή»;

Η ΚΟΙΝΣΕΠ «Ανακυκλώνω στην πηγή» κατά την πρώτη φάση λειτουργίας της, αποσκοπεί στην συλλογή και ανακύκλωση υλικών από χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο. Δραστηριοποιείται στις γειτονιές του Αρκτικού Διαμερίσματος Πάτρας και του πρώην Δήμου Ρίου (από οδό Αγίας Σοφίας έως και οικισμό Ψαθοπύργου) και σταδιακά θα επεκταθεί σε ολόκληρο το Δήμο Πατρέων.

Πώς συμμετέχουμε;

Με τηλεφώνημα στο 2610-991050, η ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνση της ΚΟΙΝΣΕΠ [email protected], δηλώνοντας: όνομα-τηλέφωνο-διεύθυνση (ταχυδρομική και ηλεκτρονική). Σύντομα θα καταρτισθεί μόνιμο πρόγραμμα συλλογής των υλικών από τις γειτονιές.

1. Σαν εθελοντές/ιες: Στο σπίτι ή στην εργασία μας ξεχωρίζουμε σε τρεις τσάντες-κάδους τα ανακυκλώσιμα υλικά: χαρτί-πλαστικό-αλουμίνιο+λευκοσίδηρο. Α. Πηγαίνουμε μόνοι/ες μας τα υλικά στην αποθήκη της ΚΟΙΝΣΕΠ (ΠΕΟ Πατρών-Κορίνθου 33, απέναντι από LIDL Αγ. Βασιλείου). Β. Επικοινωνούμε με την ΚΟΙΝΣΕΠ (τηλ. 2610-991050) και δηλώνουμε κάθε πότε θέλουμε να γίνεται η συλλογή των υλικών μας, από το φορτηγό της ΚΟΙΝΣΕΠ.

2. Σαν μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ: Συμμετέχουμε όπως και στη περίπτωση 1, κατέχοντας ένα μερίδιο-μετοχή αξίας 50 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό γινόμαστε μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ, με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που προβλέπονται από το καταστατικό (συμμετοχή στη Γενική της Συνέλευση και σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, εκλέγειν και εκλέγεσθαι στην ΔΕ). Διευκρινίζεται ότι, μέλη και εθελοντές θα συμμετέχουν ισότιμα στις Συνελεύσεις Γειτονιάς, όπου θα αποφασίζουν και θα εισηγούνται στην ετήσια Συνέλευση των μελών για θέματα λειτουργίας-διαχείρισης-κατανομή οφέλους της ΚΟΙΝΣΕΠ.

Η ανακύκλωση σήμερα στη Πάτρα

Η ανακύκλωση στον Δήμο Πατρέων βρίσκεται στα χαμηλότερα ποσοστά της χώρας. Το 50% και πλέον του ανακυκλώσιμου υλικού που συλλέγεται στους μπλε κάδους είναι άχρηστο και θάβεται στην Ξερόλακκα. Την ανακύκλωση διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρεία, που με βάση σύμβαση (2003) δεν οφείλει να αποδίδει ούτε ένα ευρώ στον Δήμο Πατρέων από τα κέρδη της.

Η ΚΟΙΝΣΕΠ σας καλεί να εγγραφείτε είτε σαν μέλη είτε σαν εθελοντές/ιες στο εγχείρημα, παίρνοντας το ζήτημα της ανακύκλωσης στα χέρια μας. Η ανακύκλωση στη πηγή είναι ο μόνος ουσιαστικά οικολογικός τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων. Η ΚΟΙΝΣΕΠ «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ» βασισμένη στις συλλογικές αποφάσεις και τον συλλογικό έλεγχο, διαθέτοντας τα οφέλη της σε κοινωνικούς σκοπούς, αποτελεί την συνειδητή επιλογή των ενεργών πολιτών έναντι της ιδιοποίησης του κοινωνικού πλούτου.

-Φέρτε τα ανακυκλώσιμα υλικά στην ΚΟΙΝΣΕΠ! Μπορείτε να φέρετε τα 3 διαχωρισμένα ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί- πλαστικό- αλουμίνιο+λευκοσίδηρο) στην αποθήκη του συνεταιρισμού που βρίσκεται στην ΠΕΟ Αθηνών-Κορίνθου 33, απέναντι από LIDL Αγ. Βασιλείου, ΔΕΥΤΕΡΑ-ΣΑΒΒΑΤΟ 8:00-16:00.

-Επικοινωνήστε με την ΚΟΙΝΣΕΠ για μεγάλα φορτία. Εάν έχετε μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών (οικίες-επιχειρήσεις-υπηρεσίες) και αδυνατείτε να τις φέρετε μόνοι/ες σας στην αποθήκη της ΚΟΙΝΣΕΠ, τηλεφωνείστε (2610991050) και κλείστε ραντεβού για την μεταφορά τους από το φορτηγό της ΚΟΙΝΣΕΠ.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

Χαρτί

Εφημερίδες, όλα τα περιοδικά, βιβλία, σελίδες τύπου Α4, χαρτοκιβώτια όλων των ειδών, φάκελοι αλληλογραφίας, τηλεφωνικοί  κατάλογοι, χάρτινη συσκευασία όλων των τροφίμων-εμπορευμάτων (πχ  από γάλα, τσιγάρα,  οδοντόκρεμες  και ζάχαρη  μέχρι απορρυπαντικά). Δεν περιλαμβάνονται οι συσκευασίες TETRAPAK (γάλα διαρκείας-χυμοί).

Αλουμίνιο-λευκοσίδηρο

Κουτάκια από αναψυκτικά-αλκοολούχα, κονσέρβες κάθε είδους, δοχεία λαδιού, σακουλάκια καφέ, αλουμινένια μπολ, μεταλλικά  ταψιά, αλουμινόχαρτο, μεταλλικά αντικείμενα γραφείου, αεροζόλ.

Πλαστικό

Όλες οι πλαστικές συσκευασίες από: νερό, αναψυκτικά, λάδι, αποσμητικά, απορρυπαντικά, σαμπουάν, μπογιές, βούτυρο-μαργαρίνη, καπνό, τσιγάρα, αλλαντικά, τυριά, γιαούρτι, φιλμ περιτυλίγματος τροφίμων- εντύπων, συσκευασίες ξηρών τροφίμων-απορρυπαντικών, παιχνίδια, πώματα από γάλα-αναψυκτικά-χυμούς.

Παρακαλούμε, καθαρίστε και πιέστε τα υλικά ανακύκλωσης, ώστε να αφαιρεθούν τα υπολείμματα τροφών ή υγρών και να διασφαλιστεί το μέγιστο ποσόυλικού που μπορεί να χωρέσει στη συσκευασία διαλογής και στον χώρο του φορτηγού συλλογής των υλικών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις