Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη Πατρινό Καρναβάλι 2026
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κεφαλονιά: 1.000 δονήσεις εντάσεως πάνω από 2 Ρίχτερ σε δέκα μέρες - Ξεκίνησαν έλεγχοι στο δίκτυο υδροδότησης - Πάνω από 5.000 οι άστεγοι - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Κεφαλονιά: 1.000 δονήσεις εντάσεως πάνω ...

Και στο έλεος της κακοκαιρίας το νησί

12.55 Ξεκίνησαν σήμερα οι έλεγχοι στο δίκτυο υδροδότησης σε Ληξούρι και Αργοστόλι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πρόβλημα στην ποιότητα του νερού εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων, Στράτο Σιμόπουλο, συνεχίζονται οι έλεγχοι σε σπίτια στο Ληξούρι, σε χωριά της Παλλικής και στο Αργοστόλι.

Από τον πρώτο σεισμό και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι σε 3.250 σπίτια και τουλάχιστον 600 έχουν κριθεί κατεδαφιστέα.

Αρκετά σπίτια επανελέγχονται για να διαπιστωθεί εάν έχουν υποστεί επιπλέον ζημιές μετά τον δεύτερο ισχυρό σεισμό της Δευτέρας.

Τους ελέγχους διενεργούν 100 μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ, με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν στηθεί στο Ληξούρι 280 σκηνές ώστε να φιλοξενηθούν πολίτες που είναι άστεγοι.

Υπενθυμίζεται ότι για τις 18:00 έχει συγκληθεί ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, με σκοπό την αποτίμηση των μέχρι τώρα δράσεων και τον περαιτέρω συντονισμό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

09.55 Το Ληξούρι θυμίζει βομβαρδισμένη περιοχή, με τους αστέγους να φτάνουν τους 5.000, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Οπως είπε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, έως το βράδυ της Τρίτης είχαν γίνει 250 νέες αυτοψίες σε κτήρια στο Ληξούρι, με το ποσοστό των κτισμάτων που χρειάζονται επισκευές στο 55%. Σοβαρά προβλήματα έχουν επίσης διαπιστωθεί σε 4 σχολεία, αλλά υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των κενών με προκατασκευασμένες αίθουσες. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Σιμόπουλος υπογράμμισε πως πρώτος στόχος είναι να καταστεί το νησί «λειτουργικό», με έργα για την αποκατάσταση λιμανιών και του οδικού δικτύου, ώστε να λυθούν τα προβλήματα πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε στον ΑΝΤ1 πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να ζητήσει η Ελλάδα βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ζημιών σε σπίτια και υποδομές του νησιού.

Στο μεταξύ, άλλη μια δύσκολη νύχτα πέρασαν οι σεισμόπληκτοι της Κεφαλονιάς με την αγωνία τους να μεγαλώνει μετά τον νέο μετασεισμό των 4,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτες, που σημειώθηκε χθες βράδυ.

Συγκεκριμένα, ο δυνατός μετασεισμός, σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο Αθηνών, είχε επίκεντρο 17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου και εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Υπό το φως των εξελίξεων ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς θα έχει ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών, σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρει το protothema.gr,  για την αποτίμηση των μέχρι τώρα δράσεων και τον περαιτέρω συντονισμό για την αντιμετώπισης της καταστροφής στην Κεφαλονιά.

Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Γιάννης Στουρνάρας, Γιάννης Μιχελάκης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Νίκος Δένδιας, Άδωνις Γεωργιάδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Πάνος Παναγιωτόπουλος και Όλγα Κεφαλογιάννη. Επίσης θα συμμετάσχουν οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Δύσκολη νύχτα για τους Κεφαλονίτες

Ο μετασεισμός, μάλιστα, ήρθε σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία οι Κεφαλονίτες προσπαθούν να επανελθουν στην καθημερινότητά τους, ενώ ταυτόχρονα εντείνονται οι ρυθμοί εφαρμογής του κυβερνητικού σχεδίου, που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, μετά την ανακήρυξη της Κεφαλονιάς ως σεισμόπληκτης περιοχής.

Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των σκηνών στους ανοιχτούς χώρους που έχουν επιλεγεί για να φιλοξενήσουν τους κατοίκους, τα σπίτια των οποίων έχουν κριθεί ακατάλληλα για κατοίκηση από τους μηχανικούς, που πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους σε όλες τις περιοχές.

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι από τις πληγείσες περιοχές της Παλικής το βράδυ της Τρίτης μοιράστηκαν 3.000 μερίδες φαγητού, που προετοιμάστηκαν ειδικά γι' αυτούς.

Από σήμερα θα ξεκινήσουν και τα έργα για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, καθώς το πολεμικό πλοίο «Ικαρία», που μετέφερε στο νησί τα απαραίτητα μηχανήματα, έδεσε στη Σάμη, ώστε από εκεί τα μηχανήματα να μετακινηθούν προς το Ληξούρι και την ευρύτερη περιοχή.

Τα σχολεία του νησιού, πάντως, θα μείνουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο νέος έλεγχος και να ληφθεί μια τελική απόφαση, αν και για προληπτικούς λόγους, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα έχουν μεταφερθεί στο νησί 40 προκατασκευασμένες αίθουσες.

Στο έλεος της κακοκαιρίας το νησί

Την ώρα που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Κεφαλονιά, η οποία έχει κηρυχθεί σεισμόπληκτη περιοχή, οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι και με την κακοκαιρία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν συνεχείς βροχοπτώσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις και καταιγίδες. 

Στο νησί θα συνεχιστεί δυστυχώς ο βροχερός καιρός, με τη θερμοκρασία στο σεισμόπληκτο νησί να κυμαίνεται από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου και με την υγρασία να αγγίζει το 90%.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις