Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Η ΙΔΑΝΙΚΗ κορύφωση της Καρναβαλικής Πρωτεύουσας - 30.000... "τρελοί" πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης - ΦΩΤΟ

Πάτρα: Η ΙΔΑΝΙΚΗ κορύφωση της Καρναβαλικ...

Χτύπησε κόκκινο το θερμόμετρο στην πόλη

Χτύπησε κόκκινο το θερμόμετρο των χιλιάδων καρναβαλιστών που πραγματικά ξεπέρασαν κάθε προσδοκία στη μεγάλη γιορτή της Πάτρας αναστατώνοντας όλη την πόλη σε ένα μεθυστικό πανηγύρι χαράς που συνεπήρε σε ασταμάτητο χορό και τους πλέον ανυποψίαστους.

Ακόμα και ο καιρός που λίγο πριν την παρέλαση της Κυριακής φαινόταν θυμωμένος, δεν κατάφερε να τα βάλει με τη χαρά της ζωής που όλα αυτά τα παιδιά-μικροί και μεγάλοι-είχαν μέσα τους και ετοιμάζονταν να την εξωτερικεύσουν με τον πιο ηχηρό και ευφάνταστο τρόπο.

Έτσι λίγες μόνο σταγόνες στην αρχή και μετά ήταν αδύνατο να μουσκέψουν τα καρναβαλικά όνειρα και οι ανεπανάληπτες σκηνές ζωής που ξετυλίχτηκαν στους δρόμους της Πάτρας αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι το Πατρινό Καρναβάλι, το Καρναβάλι της Ελλάδας μπορεί να αλλάξει τις συνθήκες, να τα βάλει με τις πιο μεγάλες δυσκολίες και να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια.

Στην παρέλαση που ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένης γιορτής, οι μαζορέτες και οι εκπρόσωποι των συλλόγων των σοκολατοριχτών έδιναν τον τόνο και ο μεγαλόπρεπος και χιουμοριστικός κλόουν-Καρνάβαλος-αποτέλεσμα της δουλειάς μιας ομάδας καλλιτεχνών- αποθεώθηκε μέσα σε επευφημίες καρναβαλιστών και θεατών που παρακολούθησαν την παρέλαση από πεζοδρόμια και μπαλκόνια της οδού Κορίνθου από τη Γούναρη έως την Κιλκίς και περιμετρικά της πλατείας Γεωργίου.

Η Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού Ιωάννα Κυπραίου ανεβασμένη στο άλογο του εντυπωσιακού άρματός της ως Βασίλισσα του Χιονιού τράβηξε σαν μαγνήτης τα βλέμματα των θεατών και τους αποζημίωσε με τα φιλιά, το κέφι, τη φρεσκάδα και το ζεστό χαμόγελό της.

Ακολούθησαν τα άρματα του Δήμου Πατρέων : Καλλιτεχνικό Άρμα, «Ευρωπαϊκός Νότος», «Μόνο με μάγια θα σωθούμε», «Βοήθεια μας ληστεύουν», «Όλη η πόλη Καρναβάλι» και τα  άρματα του Καρναβαλιού των Μικρών «Τραγουδιστής Πρίγκιπας», «Πειρατικό Καράβι», «Κάστρο», «Τρένο», κ.α.
Από κει και πέρα ότι και να πει ο χείμαρρος των χιλιάδων καρναβαλιστών παρέσυρε κάθε θεατή σε ένα ξέφρενο γλέντι που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη.

Η παρέλαση της Κυριακής ήταν πολύ μεγάλη, όχι μόνο σε διάρκεια αλλά στην ανεπανάληπτη εικόνα που μας χάρισε. Η Πάτρα γένισε χρώμα, νιάτα, φως, χαμόγελα, αισιοδοξία. Σπάνιας αισθητικής στολές –σατιρικές και καρναβαλικές- διαδέχονταν η μία την άλλη σε μια ατέλειωτη σκυταλοδρομία του κεφιού, της έμπνευσης, της φαντασίας. Απίστευτες κατασκευές και άρματα, εντυπωσιακά καπέλα και ένα ορμητικό ποτάμι ευρηματικότητας που ξεχείλισε αφήνοντας άφωνους τους θεατές.

Η φετινή παρέλαση σφραγίστηκε από την προσφορά όλων αυτών των παιδιών της ημέρας που στο φως της ημέρας πραγματικά μεγαλούργησαν. Κάθε πλήρωμα είχε τη δική του ιδισυγκρασιακή παρουσία και η συνολική του εικόνα δεν θύμιζε κάποιο άλλο. Αποτέλεσμα να ξετυλιχτεί μια άρτια καλλιτεχνική παρέλαση με υπέροχες ιδέες και σπάνια ποικιλομορφία. Ένα μωσαϊκό εικόνων, ένα χαρμάνι ήχων και δράσεων που είχε πολλαπλές εκφάνσεις και αναζωπύρωνε διαρκώς το ενδιαφέρον. Μια παρέλαση με εξαιρετικά σφιχτοδεμένη ροή, χωρίς χάσματα και επικαλύψεις που αποδείχτηκε θέαμα υψηλών αξιώσεων.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το Πατρινό Καρναβάλι γίνεται πηγή έμπνευσης και όλα αυτά τα χρόνια γεννά γενιές καρναβαλιστών που προσθέτουν ο καθένας κι ένα πολύτιμο πετραδάκι στην ιστορία και την εξέλιξή του. Το συντριπτικό τμήμα της φετινής παρέλασης στάθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα και κάθε πλήρωμα εντυπωσίασε με την προσεγμένη εικόνα του. Κάτι που, όπως φαίνεται, γίνεται συνείδηση και είναι αποτέλεσμα μιας καρναβαλικής παιδείας που έχει αποκτηθεί και διαρκώς καλλιεργείται δίνοντας κάθε χρόνο και πιο εύγευστους καρπούς.

Οι χιλιάδες καρναβαλιστές παρέδωσαν μαθήματα υψηλής καρναβαλικής ποιότητας και με την εξωστρέφεια και τον παροξυσμικό καρναβαλικό τους παλμό γύρισαν την πλάτη στους οιωνούς της αβεβαιότητας μεταδίδοντας σε όλη την Πάτρα και την Ελλάδα, μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας.

Η τρέχουσα επικαιρότητα βρέθηκε κατ΄ επανάληψη στο αλάθητο σατιρικό, καρναβαλικό πνεύμα των πληρωμάτων λαβαίνοντας απρόοπτες, ευφάνταστες και συναρπαστικές μεταμορφώσεις.

Πέρα των εξαιρετικών στολών εντυπωσίασαν τα άρματα-οχήματα και οι ευρηματικές κατασκευές που παρουσίασαν τα πληρώματα, αποσπώντας θυελλώδη χειροκροτήματα από τους θεατές.

Στο τέλος της παρέλασης το αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου έθιμο του σοκολατοπόλεμου γλύκαινε ντόπιους και επισκέπτες προκαλώντας τον ενθουσιασμό τους.

Αναμφίβολα η Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής ήταν η ιδανική κορύφωση μεταμορφώνοντας δίκαια την Πάτρα σε καρναβαλική πρωτεύουσα αποδεικνύοντας ότι στις φλέβες των Πατρινών ρέει ζεστό και υγιές καρναβαλικό αίμα, η καλύτερη απάντηση σε όσους βάζουν φρένο στη ζωή και την εξέλιξη.

Η Πάτρα πατά στα πόδια της, ανεβάζει ταχύτητες και προσπερνά προβλήματα και βάσανα ανοίγοντας νέα σελίδα και ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο. Με τον κόσμο της και το Καρναβάλι της ως κινητήριο άξονα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις