Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Νίκος Τσούκαλης - "Ρηγμάτωση" του νομικού μας πολιτισμού, η διάταξη για την απέλαση μεταναστών

Νίκος Τσούκαλης - "Ρηγμάτωση" ...

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι θα είναι ανίσχυρος ο κρατούμενος μετανάστης απέναντι σε ένα πανίσχυρο κράτος

Ως «ρηγμάτωση του νομικού μας πολιτισμού» χαρακτήρισε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ – Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης (βουλευτής Αχαΐας) την διάταξη που προβλέπει απέλαση των μεταναστών για ψευδή καταγγελία που αφορά ρατσιστική βία από όργανα της τάξης.

Η επίμαχη διάταξη αν και απεσύρθη μετά τις έντονες αντιδράσεις της ΔΗΜΑΡ και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατατέθηκε εκ νέου κατόπιν άνωθεν εντολής, «αδειάζοντας» τον αναπληρωτή υπουργό εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο, όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης στην τοποθέτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής τόνισε τα εξής:

«Πολύ σωστά ο κ. Γρηγοράκος απέσυρε την τροπολογία. Ο αδύναμος στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο μετανάστης. Και εξηγώ με ένα απλό παράδειγμα: Κάνει ο μετανάστης την καταγγελία, αφού έχει συλληφθεί στο λιμάνι ενός νησιού και αναλαμβάνει τη διαδικασία προκαταρκτικής εξέτασης ο εισαγγελέας.

Αυτός που προσκομίζει τα στοιχεία ώστε να τεκμηριωθεί το βάσιμο ή όχι της καταγγελίας είναι οι διωκτικές αρχές. Ο μετανάστης είναι κρατούμενος χωρίς καμία δυνατότητα παρέμβασης. Ο εισαγγελέας κρίνοντας τα στοιχεία μπορεί να τη τοποθετήσει στο αρχείο. Αυτό δε σημαίνει ότι τα στοιχεία είναι ψευδή. Απλώς κρίνει ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις. Δεν κρίνει ο εισαγγελέας τεκμηριωμένα αν τα στοιχεία είναι ψευδή ή όχι. Το δικαστήριο πρέπει να κρίνει. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι ο εισαγγελέας τεκμηριώνει, τι συνεπάγεται αυτό; Ότι ο κρατούμενος μετανάστης οδηγείται στο αυτόφωρο.

Με ποια δυνατότητα προσκόμισης στοιχείων; Με ένα πανίσχυρο κράτος απέναντί του; Για προστασία της Αστυνομίας, η συγκεκριμένη διάταξη δεν πρέπει να περάσει. Γιατί το να επιβεβαιώνεται η παντοδυναμία του κράτους με τέτοιο τρόπο, ρηγματώνει το νομικό μας πολιτισμό».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις