Αλλάζει στάση η Γερμανία
Αλλάζει στάση το Βερολίνο απέναντι στην Αθήνα ως προς τη διαχείριση του χρέους και την έξοδο στις αγορές, με τη γερμανική πλευρά να φαίνεται πως έρχεται πιο κοντά στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη βιωσιμότητα του χρέους σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής.
Ταυτόχρονα, ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό τοποθετούσε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές προς τα τέλη του 2014 - αρχές του 2015, σήμερα εμφανίζεται πιο διαλλακτική στο ενδεχόμενο ταχύτερης επιστροφής. Βεβαίως, μένει να αποδειχθεί αν αυτή η αλλαγή στάσης είναι ένας απλός ελιγμός εν όψει ευρωεκλογών ή αν πρόκειται για πραγματική στροφή.
Οπως αναφέρει στους συνομιλητές του υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής κρατικής μηχανής, «το ελληνικό χρέος έχει ιδιαιτερότητες οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη βιωσιμότητά του: κατά 80% βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα (σ.σ.: ESM, ευρωπαϊκά κράτη, ΕΚΤ και ΔΝΤ), έχει χαμηλά επιτόκια, μεγάλη διάρκεια, κλιμάκωση λήξεων κ.λπ. Κατά συνέπεια είναι θέμα αν η βιωσιμότητά του πρέπει να εξεταστεί μόνο στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο προβλέπει ότι θα υποχωρήσει κάτω από 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022».
Η τοποθέτηση αυτή απηχεί τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του είναι βιώσιμο.
Βιώσιμο χρέος
Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι είναι λάθος να αντιμετωπίζεται η βιωσιμότητα μόνο από το ύψος του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Υποστηρίζει ότι επειδή η Ελλάδα πληρώνει χαμηλά επιτόκια, δεν έχει λήξεις ομολόγων τα επόμενα χρόνια και διαθέτει πρωτογενές πλεόνασμα, είναι σε θέση να δανειστεί από τις αγορές με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (π.χ. 5 έτη) και να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της.
Στην παρούσα φάση δίνει έμφαση στο να μετατρέψει τα κυμαινόμενα επιτόκια σε σταθερά, ώστε να είναι γνωστές οι υποχρεώσεις της χώρας τα επόμενα χρόνια και να «σπρώξει» όσο πιο μακριά γίνεται τις λήξεις των ομολόγων.
Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου την περασμένη εβδομάδα, την ελληνική θέση υποστηρίζει «με εξαιρετικό τρόπο» ο κατεξοχήν αρμόδιος ως επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος «εκπροσωπεί τον βασικό θεσμικό δανειστή της Ελλάδας αφού κατέχει ελληνικό δημόσιο χρέος ύψους 133 δισ. ευρώ».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr