του Μιχαήλ Στρατουδάκη
Εκλογές με λάθη (3η συνεχ.)
Δήμος - Αστυνομία
Το θέμα της δυνατότητος Αστυνομικού ως υποψηφίου Δημάρχου είναι απύθμενο στις αδικίες του που δυστυχώς ο Νόμος δεν προέβλεψε. Οι δύο αυτές Αρχές είναι παράλληλες. Τώρα στην συγκεκριμένη περίπτωση γίνονται και παράλληλες και υπάλληλες κάτι το οποίο δεν ευσταθεί λογικώς. Αν η Αστυνομία υποβάλει μια μήνυση σε ιδιώτη για θέματα της αρμοδιότητάς της και ο μηνυθείς ανήκει στο ενδιάμεσο κόμμα δηλαδή ούτε του Δημάρχου ούτε του Αστυνόμου, η σκέψη του μηνυθέντες θα είναι.
n «Ο Δήμαρχος με κυνηγά». Δεν θα πει «ο Αστυνόμος με κυνηγά»!!
Όμοια παραδείγματα πλήρους αδυναμίας αστυνομεύσεως υπάρχουν πολλά και κατά χιλιάδες. Παραβάτες δεν διώκονται γιατί ανήκουν στην παράταξη του Αστυνόμου ή άλλοι τους οποίους εποφθαλμιά για την προσεχή τετραετία, ιδίως όταν είναι πολυμμελείς.
Τι δέον γενέσθαι;
Η λύση του θέματος είναι απλή πλήν δεν εγένετο.
1) Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων εν ενεργεία δεν είναι δυνατό να είναι εκλόγιμοι τουλάχιστον για Δήμους. Πρόκειται για μεγάλο λάθος και τεράστιο νομικό κενό!!
2) Να υπάρχει κώλυμα εντοπιότητας δηλαδή οι Αστυνομικοί να μη νυμφεύονται γυναίκες από τον Δήμο που υπηρετούν.
3) Και οι μνηστευμένοι με δημότισσες του Δήμου που υπηρετούν δεν εκτελούν ευσυνειδήτως τα καθήκοντα τους. Οι επηρεασμοί είναι πολλοί.
Τα θέματα αυτά είναι ζωτικότητα και πρέπει να λυθούν άμεσα. Αστυνομικός δεν είναι δυνατό να διευθύνει Σταθμό και Δήμο. Να επιλέγει ένα. Και σ’ αυτό έπρεπε να είχε δοθεί άμεση λύση με Νομοθετική ρύθμιση.
Η θέση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
Προς επίρρωση των όσων από πραγματικής θέσεως γνωρίζουμε, παραθέτουμε τον επίλογο της υπ' αριθμ. 225/2002 Γνωμοδοτήσεως του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Τμήμα Γ. που αναφέρει.
«Ενόψει του δικαιολογητικού λόγω της θεσπίσεως των κωλυμάτων εκλογιμότητας (ελεύθερη και ανεπηρέαστη έκφραση του φρονήματος των πολιτών) και των ασυμβίβαστων (ανεπηρέαστη και απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων του εκλεγέντος) το Τμήμα έχει τη γνώμη ότι η μη ύπαρξη κωλύματος εκλογιμότητας και ασυμβίβαστου στο πρόσωπο βαθμοφόρου (Υπαξιωματικού) της ΕΛ.ΑΣ. τουλάχιστον μέχρι του βαθμού του Αρχιφύλακα δεν εξυπηρετεί τους ανωτέρω σκοπούς.
Θα πρέπει ως εκ τούτου, δια νομοθετικής ρυθμίσεως να αλλάξει το ισχύον καθεστώς δια θεσπίσεως, όσον αφορά τους ανωτέρω βαθμοφόρους, κωλύματος εκλογιμότητος ή ασυμβίβαστου, καθ' όσον τα ισχύοντα ήδη κωλύματα ορίζονται κατά τρόπο περιοριστικό και οι σχετικές διατάξεις είναι στενώς ερμηνευτέες (Α.Ε.Α. 4/91, 42/91)».
Εν ενεργεία υπαξιωματικοί της Αστυνομίας δεν πρέπει λοιπόν να είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι
Το κενό του Νόμου καταργεί το αδιάβλητο των εκλογών και στρατολογεί ευκόλως υποψηφίους Συμβούλους
Το θέμα είναι καυτό.
Ενας Ανθυπασπιστής ο οποίος διοικεί κάποιον Αστυνομικό Σταθμό ασκεί Διοίκηση και είναι κυρίαρχος του τόπου. Έχει μεγάλη δύναμη στα χέρια του.
α) Γνωρίζει ότι ο ΑΛΦΑ καταστηματάρχης είναι παράνομος για πολλές αιτίες. Τον πλησιάζει και του λέει:
"Δεν θα σε κυνηγήσω αυτό το διάστημα αλλά θα με υποστηρίξεις και θα βάλεις τον τάδε συγγενή σου στο ψηφοδέλτιο μου". Και η θετική απάντηση είναι αυτομάτως δεδομένη.
β) Ο ΒΗΤΑ χρήστης κάποιου μηχανήματος είναι κι αυτός παράνομος. Τον πλησιάζει ο Σταθμάρχης και του αναφέρει τα ίδια.
Η απάντηση θετική.
γ) Ο ΓΑΜΑ είναι παράνομος από υγειονομικής πλευράς μονίμως. Το γνωρίζει ο σταθμάρχης αλλά δεν πράττει τίποτα. Ζητά από τον παράνομο την ίδια υποστήριξη, και η απάντηση θετική.!!
Τέτοια παραδείγματα παρανομιών υπάρχουν άφθονα σε όλους τους μικρούς Δήμους της χώρας. Και ο Σταθμάρχης εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για άγρα υποψηφίων Συμβούλων, όταν κορυφαίοι παράγοντες και υποψήφιοι Δήμαρχοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επιλογή υποψηφίων,
Για την παράβαση καθήκοντος ποιος θα ελέγξει τον σταθμάρχη;
Γιατί τον πληρώνει το Κράτος; Για να υποθάλπτει την παρανομία όπως εν προκειμένω;
Οι μεγάλοι επιχειρηματίες που οπωσδήποτε έχουν πιο πολλές παρανομίες στα μικρά μέρη θα υποστηρίξουν για το δικό τους συμφέρον, σε βάρος του τόπου, τον υπαξιωματικό της Αστυνομίας.
Επομένως ο κατά την διάκριση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης υπαξιωματικός ασκεί έμμεσα ή άμεσα έντονες πιέσεις και στρατολογεί υποψηφίους συμβούλους εν ριπή οφθαλμού. Εν προκειμένω ρωτούμε το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο παρέθεσε την κείμενη και γνωστή σε μας νομοθεσία για τα κωλύματα και ασυμβίβαστα.
Δρα καταλυτικά η παραμονή στην Διοίκηση του Αστυνομικού Σταθμού του υποψηφίου Δημάρχου - Σταθμάρχη; Φυσικά ΝΑΙ. Άρα το άρθρο 47 του Κώδικα δεν εφαρμόζεται αφού δεν εξασφαλίζεται το αδιάβλητο στο πρόσωπο των υποψηφίων Δημάρχων. Επομένως ο Σταθμάρχης υπαξιωματικός έπρεπε να είχε παραιτηθεί πριν την 1η Ιανουαρίου του έτους των εκλογών και όχι "μισή ώρα" πριν τις εκλογές. Πρόκειται για κενό Νόμου το οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών έπρεπε να το είχε επισημάνει.
(Συνεχίζεται)
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr
* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.