Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Μετά το Πάσχα οι διορθώσεις στους τόκους καταθέσεων για άνεργους, φοιτητές και ανήλικους

Μετά το Πάσχα οι διορθώσεις στους τόκους...

Στο... ακουστικό τους για λίγες ακόμα ημέρες

Στο... ακουστικό τους για λίγες ακόμα ημέρες- σύμφωνα τουλάχιστον με τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών- θα πρέπει να περιμένουν, όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με φορολογικές επιβαρύνσεις από το... πουθενά, λόγω μηδαμινών τόκων καταθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μόλις ανοίξει η Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να φέρει τροπολογία, με την οποία θα ορίζεται ότι για περιστασιακά εισοδήματα- όπως οι τόκοι καταθέσεων- δεν θα συντρέχει λόγος ενεργοποίησης των ελάχιστων τεκμηρίων, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι ανήλικοι, φοιτητές και άνεργοι, δεν θα κινδυνεύουν με ελάχιστο φόρο 300 ευρώ.

Το πρόβλημα οφείλεται στο ότι φέτος θα πρέπει να δηλωθούν από το πρώτο ευρώ οι τόκοι καταθέσεων, με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ. Ειδικά όσον αφορά στους φοιτητές, εάν ο τραπεζικός τους λογαριασμός δεν έχει συνδικαιούχο τον γονέα και έχουν επίσης στο όνομα τους κάποιο Ι.Χ., τότε ξεπερνούν το όριο των 3.000 ευρώ και συν τοις άλλοις χάνουν την ιδιότητα του προστατευόμενου τέκνου!

Το... θρίλερ με τους τόκους των καταθέσεων έχει, όμως κι άλλες πτυχές, καθώς παρατηρούνται λάθη στα στοιχεία που έχουν ενσωματωθεί στα Ε1! Ειδικότερα, τράπεζες φαίνεται ότι έχουν αποστείλει στο ΚΕΠΥΟ λανθασμένους ΑΦΜ για τραπεζικούς λογαριασμούς, με αποτέλεσμα να έχουν εμφανιστεί τόκοι καταθέσεων σε φορολογικές δηλώσεις άσχετων προσώπων! Όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με δεδομένο ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί τεχνικά, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγχουν τα στοιχεία ΠΡΙΝ επιβεβαιώσουν τα ποσά, διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν σε όλα τα προσυμπληρωμένα πεδία.

Πέρα από τους τόκους καταθέσεων, που πρέπει να δηλωθούν σε ειδικούς κωδικούς, το φετινό Ε1 κρύβει κι άλλες "εκπλήξεις":

Όσοι επαγγελματίες έκαναν έναρξη εργασιών από 1/1/2013 και μετά, για να έχουν μειωμένο συντελεστή (13% αντί 26%) έως 10.000 ευρώ εισόδημα, θα πρέπει να συμπληρώσουν υποχρεωτικά τους κωδικούς 017- 018.

Όσοι αμείβονται με "μπλοκάκι", για φορολογηθούν με την ευνοϊκότερη κλίμακα των μισθωτών και όχι των επαγγελματιών που ΔΕΝ προβλέπει τη μείωση φόρου των 2.100 ευρώ, θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 019- 020

Όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους, είναι φέτος υποχρεωμένοι να συμπληρώσουν τους κωδικούς 231 έως 236, κάτι που οδηγεί σε προσαύξηση του τεκμηρίου τους

Τα ενοίκια κύριας ή/ και φοιτητικής κατοικίας, θα πρέπει να συμπληρωθούν στα σημεία 12 έως 15 του Πίνακα 6, καθώς φέτος υπολογίζονται ως τεκμήριο και όχι ως φοροαπαλλαγές

Για μείωση φόρου και από φαρμακευτική δαπάνη, που προβλέπεται για πρώτη φορά φέτος, τα σχετικά ποσά θα πρέπει να γραφούν στους κωδικούς 051- 052, όπου συμπληρώνονται και τα ποσά των ιατρικών δαπανών.



Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά