Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η παραμυθένια Γαλλική ταινία "Η Πεντάμορφη και το Τέρας" προσέλκυσε το ενδιαφέρον των Πατρινών σινεφίλ

Η παραμυθένια Γαλλική ταινία "Η Πεν...

Το φιλμ προβάλλεται από την Κυριακή του Πάσχα και στα Ster cinemas, στη Βέσο Μάρε, στην Πάτρα

Συμπαθητικά τα πήγε στη χώρα μας (και στην Πάτρα, στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε όπου προβάλλεται) η Γαλλική ταινία «Η Πεντάμορφη και το Τέρας – La Belle et La Bete».

Παρότι η Πασχαλινή εβδομάδα δεν ενδείκνυται κινηματογραφικά καθότι οι περισσότεροι εκδράμουν εκτός πόλεων, η ταινία που διανέμεται από την εταιρεία Feelgood, έκοψε γύρω 6.000 εισιτήρια πανελλαδικά, κυρίως τις μέρες Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα, 21 Απριλίου 2014. Στα Ster cinemas, στη Βέσο Μάρε όπου το φιλμ παίζεται σε 2 αίθουσες, η κίνηση ήταν ζωηρή την Δευτέρα του Πάσχα και πολλοί, ανάμεσα τους και γονείς με μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά επέλεξαν να δουν τη νέα κινηματογραφική εκδοχή της Πεντάμορφης και του τέρατος που είναι ιδιαίτερα παραμυθένια και φαντασμαγορική αν και κάποιοι κριτικοί την χαρακτήρισαν «αφόρητα θεαματική».

Την Πεντάμορφη υποδύεται η λαμπερή Λέα Σειντού που έπαιξε και στην τολμηρή «Ζωή της Αντέλ» και τώρα πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου. Τον πατέρα της πεντάμορφης – belle ενσαρκώνει ο βετεράνος Γάλλος ηθοποιός Αντρέ Ντυζολιέ, το Τέρας ο Βενσάν Κασέλ και τον κακό της ιστορίας ο Εντουάρντο Νοριέγκα.

Σύμφωνα με το στόρι, μετά το καταστροφικό ναυάγιο του πλοίου του ένας Γάλλος έμπορος μεγαλοαστός που έχει πεθάνει η γυναίκα του και μεγαλώνει μόνος τα έξι παιδιά του (τρεις γιοι και τρεις κόρες), αναγκάζεται σε εξορία στην επαρχία για να γλιτώσει τα κοινωνικά σχόλια. Μεταξύ των παιδιών του είναι και η Πεντάμορφη, η νεότερη από τις κόρες του, χαρούμενη και γεμάτη χάρη.

Σε ένα δύσκολο ταξίδι από την πόλη πίσω στην αγροικία, μία χιονισμένη βραδιά, ο έμπορος θα εισβάλει στο μαγικό βασίλειο του Τέρατος, το οποίο τον καταδικάζει σε θάνατο επειδή έκλεψε ένα τριαντάφυλλο. Νιώθοντας την ευθύνη για την τρομερή μοίρα που έπληξε την οικογένειά της, η Πεντάμορφη αποφασίζει να θυσιαστεί για τον πατέρα της, πηγαίνοντας στο παλάτι του Τέρατος, όπου όμως δεν την περιμένει τελικά ο θάνατος αλλά μια παράξενη ζωή, σε συνδυασμό με μαγικές στιγμές χαράς και μελαγχολίας.

Κάθε βράδυ την ώρα του δείπνου, στις 7 ακριβώς το βράδυ, η Πεντάμορφη φορώντας κι από ένα εντυπωσιακό φόρεμα που της αφήνει το Τέρας που έχει την όψη λιονταριού και λύκου, συναντιέται στην μεγάλη τραπεζαρία με το Τέρας.

Η Πεντάμορφη το φοβάται και δεν υποκύπτει στο ερωτικό σκίρτημα του ενώ κάθε βράδυ στα όνειρα της ανακαλύπτει την μυστηριώδη ιστορία του όμορφου αρχοντικού πρίγκιπα που λάτρευε το κυνήγι στο δάσος που όμως μετά από ένα τραγικό περιστατικό μεταμορφώθηκε σε Τέρας και ο πύργος του χορτάριασε και ερήμωσε.

Η ιστορία είναι γεμάτη αλληγορίες ενώ ιδιαίτερο ρόλο παίζουν οι συμβολισμοί των χρωμάτων όπως το κόκκινο, το πράσινο που είναι το χρώμα της ελπίδας ή το μπλε.

Όπως θυμίζει το σάιτ flix.gr, οι δυο πιο διάσημες κινηματογραφικές εκδοχές και μεταφορές της κλασικής ιστορίας της «Πεντάμορφης και του Τέρατος» είναι πέρα από κάθε αμφιβολία, αυτή του Ζαν Κοκτό του 1964 στην οποία ο Ζαν Μαρέ ερμήνευσε το Τέρας καθώς και η γοητευτική και άκρως επιτυχημένη ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney που το 1992 έφτασε μέχρι και την υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ταινίας της χρονιάς.

Η «Πεντάμορφη και το Τέρας» σε σκηνοθεσία του Κριστόφ Γκανς που έγινε και πρωτοσέλιδο θέμα στο Γαλλικό περιοδικό Premiere, είναι μία εξόχως παραμυθένια ταινία με καλές ερμηνείες, ωραία χημεία ανάμεσα στη Σειντού και τον κάπως αγριωπό Βενσάν Κασέλ (πρώην σύζυγο της Μόνικα Μπελούτσι), με ωραία γεμάτη χρώματα φωτογραφία και κοστούμια ενώ στον σχεδιασμό της παραγωγής βρίσκουμε και τον Ελληνοαμερικανό Πάτρικ Τατόπουλο.

Βέβαια η ταινία που έχει και υποδειγματική μουσική από τον Πιέρ Αντενό, προς το τελευταίο της μισάωρο εξελίσσεται σε πολύ περιπετειώδη, όμως στα όρια της παιδικότητας χάνοντας ένα μέρος της γοητείας και της όποιας αληθοφάνειας και ποιητικότητας είχε έως εκείνη τη στιγμή.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κινηματογραφικό θέαμα κόστους άνω των 35 εκατομμυρίων ευρώ που αποδεικνύει ότι οι Γάλλοι ξέρουν να κάνουν καλό κινηματογράφο αλλά και αρκούντως εμπορικό. Ο 54χρονος σκηνοθέτης Κριστόφ Γκανς είχε γυρίσει την ταινία «Η Αδελφότητα των Λύκων» που ήταν μεγάλη εμπορική επιτυχία και εκτός Γαλλικών συνόρων.

Το φιλμ που ήδη προβάλλεται με επιτυχία στη Γαλλία από τα μέσα Φεβρουαρίου, προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού και στο πρόσφατο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου.

*Στο μεταξύ η ταινία "Κυριαρχία" με τον Τζόνι Ντεπ που δεν τα πήγε καλά στις ΗΠΑ, στη χώρα μας κινήθηκε συμπαθητικά στο Πασχαλινό box office πλησιάζοντας τα 11.180 εισιτήρια πανελλαδικά τις μέρες του Πάσχα. Το μελλοντολογικό φιλμ "Κυριαρχία - Transcendence" παίζεται και στην Πάτρα, στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture