Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη TRAVEL WEST FORUM 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νέος πόλεμος για το πλαφόν στις συνταγές

Νέος πόλεμος για το πλαφόν στις συνταγές

Οι γιατροί αντιδρούν, το υπουργείο επιμένει, οι ασθενείς χωρίς φάρμακα

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στον ιατρικό κόσμο και στους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα η επαναφορά του μέτρου του πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων.

Να θυμίσουμε ότι το μέτρο είχε επιχειρηθεί να εφαρμοστεί πριν από λίγους μήνες και «πάγωσε» στις 20 Μαρτίου με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο δέχθηκε ότι η επιβολή μηνιαίου πλαφόν (στο 80% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα) σε κάθε γιατρό που συνταγογραφεί για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ βάζει εμπόδια στην άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Αδωνη Γεωργιάδη, το μέτρο θα επανέλθει με τροπολογία, καθώς τον τελευταίο καιρό οι ιατρικές συνταγές αυξήθηκαν κατά ένα εκατομμύριο και η φαρμακευτική δαπάνη κατά 20 εκατομμύρια ευρώ. Περιορισμοί θα ισχύσουν και στις διαγνωστικές και παρακλινικές εξετάσεις.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ θα γίνουν σεβαστές - σημείωσε ο υπουργός - και για τον λόγο αυτόν το απόγευμα της Τρίτης θα γίνει έκτακτη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την επείγουσα τροπολογία που πρέπει να καταθέσει το υπουργείο. Οπως είπε, με την τροπολογία θα εξασφαλίζεται η δυνατότητα να τοποθετείται μηνιαίος συνταγογραφικός στόχος στους γιατρούς για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. Θα λαμβάνονται υπόψη η γεωγραφική περιφέρεια, η ειδικότητα και ο αριθμός των ασθενών. «Ετσι θα είναι το σύστημα πολύ πιο ευέλικτο και θα συγκρατεί από τη μία τη δαπάνη και από την άλλη θα δημιουργεί μικρότερες ανησυχίες για την επίπτωση στον κόσμο» πρόσθεσε.

Αντιδρούν οι γιατροί

Με δηλώσεις του προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ.Μιχάλης Βλασταράκος προειδοποιεί ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα προσφύγει ξανά στη Δικαιοσύνη για την ακύρωση του μέτρου που οδηγεί στον περιορισμό της ιατρικής λειτουργίας, ενώ στερεί από τον πολίτη το αναγκαίο φάρμακό του.


«Ο ΠΙΣ είναι κάθετα αντίθετος στην επαναφορά του μέτρου του πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων. Η νέα τροπολογία που προωθείται από το υπουργείο Υγείας καλό είναι να αποσυρθεί και να υπάρξει συνεργασία του υπουργείου με τον ΠΙΣ για να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Θεωρούμε άμεσα επιβεβλημένη την εφαρμογή κανόνων συνταγογράφησης μέσα από τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, και της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα ελέγχεται απόλυτα η φαρμακευτική δαπάνη και θα παρέχεται περίθαλψη στον πολίτη που έχει ανάγκη» τονίζει ο κ. Βλασταράκος.

Σε ανακοίνωση του ΠΙΣ αναφέρεται ότι «σε μια εποχή κατά την οποία η χώρα μας "μετράει" περί τους 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους κατοίκους, κανένας περαιτέρω αποκλεισμός από την ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη δεν μπορεί να γίνει ανεκτός».

Επίθεση στον υπουργό Υγείας για την απόφασή του να επαναφέρει το «εξοντωτικό μέτρο του πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων» εξαπέλυσε με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας.

Ο κ. Βαρνάβας θεωρεί συνυπεύθυνο για την επαναφορά του πλαφόν και τον Πρωθυπουργό αναφέροντας: «Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης επαναφέρει με τις ευλογίες του κ. Σαμαρά το πλαφόν συνταγογράφησης με νέα τροπολογία. Φυσικά η αύξηση συμμετοχής δεν αποσύρεται και παραμένει στα ίδια δυσθεώρητα ύψη».

Επίσχεση εργασίας

Στο μεταξύ η γενική συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου αποφάσισε επίσχεση εργασίας από τις 12 Μαΐου για τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς και τους εργαζομένους σε ιατρικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα.

«Το αδιέξοδο το οποίο προέκυψε τελικά στον διάλογο μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και της Πανελλήνιας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης βαρύνει αποκλειστικά και μόνο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας» τονίζεται σε ανακοίνωση του ΠΙΣ.

Οπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ, «η αδυναμία της Πολιτείας να εξασφαλίσει ικανοποιητική και αποτελεσματική περίθαλψη στους πολίτες μέσα από προϋπολογισμό δαπανών που θα εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες και όχι προϋπολογισμό που θα οδηγεί σε εξαθλίωση, καθώς και η ανικανότητα διοικητικών και πολιτικών παραγόντων να εφαρμόσουν κανόνες συνταγογράφησης και ελέγχου των διαγνωστικών εξετάσεων, μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία, οδηγούν τον κλάδο του ιατρικού σώματος σε σημείο να μην μπορεί να προσφέρει στοιχειώδεις υπηρεσίες περίθαλψης».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις