Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο συγγραφέας Δ. Σωτάκης χθες ήταν στην Πάτρα με την "Ανάσταση του Μ. Τζάκσον" - "Με ελκύουν οι προσωπικότητες με πιο σκοτεινή πλευρά"

Ο συγγραφέας Δ. Σωτάκης χθες ήταν στην Π...

Για το βιβλίο μίλησαν οι Κ. Κυριακόπουλος και Μ. Παπαγεωργίου

Ένας ημικαταθλιπτικός άνδρας με ψυχοφάρμακα που δουλεύει σε μία εταιρεία στατιστικής δέχεται μία καλοκαιρινή νύχτα μία απρόσμενη, παράδοξη επίσκεψη. Ανοίγει την πόρτα και βλέπει μπροστά του τον Μάικλ Τζάκσον.

Η επίσκεψη αυτή θα του χαλάσει τα σχέδια! Αυτό είναι το πολύ ιδιαίτερο στόρι του νέου βιβλίου του Δημήτρη Σωτάκη "Η Ανάσταση του Μάικλ Τζάκσον" που κυκλοφόρησε εδώ και περίπου δυόμιση μήνες από τις εκδόσεις Κέδρος και έχει κερδίσει την προσοχή του αναγνωστικού κοινού.

Ο Δημήτρης Σωτάκης, από τους ταλαντούχους συγγραφείς της νεότερης γενιάς στη χώρα μας, βρέθηκε χθες Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014 το βράδυ στο Λιθογραφείον, στο πλαίσιο του maydayz 2014 για την παρουσίαση του νέου του αυτού βιβλίου και μετά τις εισηγήσεις του Μιχάλη Παπαγεωργίου και του Κωνσταντίνου Κυριακόπουλου, απήντησε ο ίδιος στα ερωτήματα του κοινού.

Στο γιατί επέλεξε την φιγούρα του διάσημου και εμβληματικού ποπ σταρ Μάικλ Τζάκσον που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 50 ετών το 2009, η απάντηση του ήταν άμεση.«Επέλεξα τον Τζάκσον χωρίς καν 2η σκέψη γιατί η όλη “συνθήκη” της ιστορίας γίνεται πιο εξωφρενική και ακόμη πιο παράδοξη και κωμική».

Όπως εξήγησε ο Δημήτρης Σωτάκης που είχε έρθει και παλιότερα στην Πάτρα, για την παρουσίαση ενός άλλου βιβλίου του, το 2007 στο «Βυζαντινόν» καλεσμένος τότε του Γιάννη Παππά από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Πάτρας, «τα βιβλία μου είναι συμβολικά. Με ελκύουν οι προσωπικότητες που έχουν μία πιο σκοτεινή πλευρά ή π.χ. που ίσως έχουν κάποιο διανοητικό πρόβλημα ή είναι ανάπηροι. Στην περίπτωση του Μάικλ Τζάκσον με τράβηξε και το γεγονός της παιδικότητας του αλλά και τα πολλά ψυχολογικά προβλήματα που σίγουρα αντιμετώπιζε».

Ο κ. Σωτάκης που είχε ολοκληρώσει την συγγραφή του βιβλίου του από τον περασμένο Σεπτέμβριο, δεν έκρυψε και την απογοήτευση του και θλίψη που ένιωσε, όπως είπε, βλέποντας σε πρόσφατα μουσικά βραβεία το «ολοζώντανο» μέσω της τεχνολογίας ολόγραμμα του Μάικλ Τζάκσον. Η ενδιαφέρουσα συγκυρία με το βιβλίο είναι ότι αυτό το διάστημα ένα παλιότερο, ανέκδοτο τραγούδι του Τζάκσον, από το 1983, το «Love never felt so good» κυκλοφόρησε και έγινε επιτυχία, φτάνοντας στο νούμερο 1 των τσαρτ στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, όπου ακούμε τον αξέχαστο Τζάκσον παρέα με τον νεότερο ποπ σταρ Τζάστιν Τιμπερλέικ.

"Ο Σωτάκης μέσα από τα βιβλία του μιλά για τις προσωπικές και συλλογικές κρίσεις αλλά και για την παθολογία του ανθρώπου μέσα στα γρανάζια μίας πάσχουσας μηχανής", όπως χαρακτηριστικά είπε ο Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος που είναι και συγγραφέας παιδικών βιβλίων όπως «Η Μοναξιά του χαρταετού».

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός και δημοσιογράφος Μιχάλης Παπαγεωργίου έκανε λόγο για μία φανερή έκρηξη εσωστρέφειας αλλά και έναν αφτιασίδωτο τρόπο και βιτριολικό χιούμορ, στοιχεία που χαρακτηρίζουν την γραφή του Δημήτρη Σωτάκη.

«Τα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου λειτουργούν ψυχοθεραπευτικά και συγκινητικά. Ένα αεράκι συγκίνησης φέρνει στο νου αναπάντεχες ποπ μπλουζ καταστάσεις. Φορώ το λευκό γάντι του Μάικλ Τζάκσον και υποβάλλω στον Δημήτρη Σωτάκη τα αναγνωστικά μου σέβη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Παπαγεωργίου.

Ο Δημήτρης Σωτάκης τέλος μίλησε και για την σύγχρονη μοναξιά. «Ζούμε σχεδόν μία αυτιστική ζωή, σε ένα καβούκι. Οι περισσότεροι κακά τα ψέματα ζούμε μία μέτρια ζωή με στερεότυπα και το θέμα είναι πώς το διαχειριζόμαστε όλο αυτό και προς τα πού οδηγούμε το όχημα της ζωής μας. Αν παρεκκλίνουμε από τα ορατά και χειροπιαστά μιλώντας συμβολικά με άψυχα αντικείμενα, υπάρχει τότε μία ωραία διανοητική ηδονή», ανέφερε ο κ. Σωτάκης που πρόσθεσε ότι η λογοτεχνία μας βοηθά να δραπετεύουμε.

Όσο για το αν διαβάζουμε στην Ελλάδα λογοτεχνία, ερωτώμενος από το thebest.gr, είπε ότι είναι αλήθεια ότι ως λαός διαβάζουμε λίγο αλλά όσοι διαβάζουν είναι πράγματι άνθρωποι που αγαπούν σε βάθος το βιβλίο!

«Πιστεύω στην μοναχικότητα αλλά ως μία δημιουργική εκδοχή της πραγματικότητας. Στην καθημερινότητα μας συνεχώς αναβάλλουμε την ζωή μας, ως ένα είδους παρακαταθήκης για το μέλλον. Στο τέλος όμως φτάνουμε να μην ζούμε τη ζωή μας», πρόσθεσε με νόημα ενώ όπως ανέφεραν και οι δύο ομιλητές, ο Δ. Σωτάκης στο νέο του βιβλίο δεν παραλείπει εκτός από την κρίση να κάνει νύξη και στον πόλεμο ενάντια στον φασισμό.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν η δημοτική σύμβουλος Πάτρας Ήρα Κουρή, ο Δημήτρης Τουλιάτος της Area 51 που διοργάνωσε το maydayz, ο Ανδρέας Τσιλίρας, ο Παναγιώτης Καρώνης, ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος και η Ασπασία Παπαχρίστου της «Γωνιάς του Βιβλίου» που είχε και την ευθύνη της προθήκης με βιβλία του Δημήτρη Σωτάκη στο φουαγιέ του Λιθογραφείου.

Αυτή ήταν και η τελευταία εκδήλωση του φετινού maydayz.

TAKHΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture