Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έξαρση της εγκληματικότητας σε... γερασμένο χωριό

Έξαρση της εγκληματικότητας σε... γερασμένο χωριό

Σπείρα κλέβει με… άνεση τα πάντα και η Αστυνομία δεν μπορεί να την εξαρθρώσει. Είναι… πεινασμένοι και ανενόχλητοι δειπνούν στα σπίτια που ψάχνουν!

«Βρήκαν χωριό δίχως σκύλο», λένε οι λιγοστοί στα Πάνω Σακτούρια Ρεθύμνου και δρουν ανενόχλητοι. Άντε να κατοικούνται δεκαπέντε σπίτια όλα κι όλα, και αυτοί που διαμένουν στα περισσότερα, είναι υπερήλικες και μόνοι τους και παραδίδονται στους κακοποιούς αμαχητί ! Οι εξήντα δυο στους τρεις οικισμούς Πάνω, Κάτω Σακτούρια και «Άγιος Παύλος», νιώθουν στη δύση της ζωής τους σε έντονο βαθμό το φόβο και την ανασφάλεια, και τις πιο πολλές φορές «δεν κλείνουν… μάτι» αναμένοντας τη σπείρα που «χτυπά» με… άνεση!

Πρόσφατα έγινε… καπνός η σύνταξη ηλικιωμένου που μόλις λίγες ώρες πριν την είχε λάβει από τον ταχυδρόμο, ενώ δεν διστάζουν σε σπίτια που μπαίνουν, να κλέβουν ότι θεωρούν πολύτιμο και συνέχεια, επειδή πήγαν… πεινασμένοι να μαγειρεύουν και να δειπνούν!

Παίρνουν τα πάντα από κατοικίες και αποθήκες που καταφέρνουν να διαρρήξουν, αδειάζουν και τα ρεζερβουάρ αυτοκινήτων γιατί η βενζίνη εξακολουθεί να είναι ακριβή και δεν… συμφέρει να την αγοράσουν, αλλά  έχουμε και ζωοκλοπές. Δεν αφήνουν όμως ούτε τα… συρματοπλέγματα περιφραγμένων χώρων, τα αφαιρούν και… αφήνουν για τον ιδιοκτήτη τους στύλους!

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και τα απανωτά κρούσματα που παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, ταράζουν τη ολιγομελή κοινωνία. Οι άνθρωποι μέσα στην εγκατάλειψη φωνάζουν ότι «δεν πάει άλλο» και απαιτούν να ενεργοποιηθούν το ταχύτερο  οι μηχανισμοί για τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την παραδειγματική επιβολή ποινών στους αδίστακτους και προκλητικούς δράστες…

ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

Όμως, για να εκδικηθούν (ίσως είναι ξεχωριστή περίπτωση!), κόβουν και ελαιόδεντρα από τους κορμούς, μπαίνουν και σε μονάδα ξενοδοχείου και εστίασης στην παραλία του «Αγίου Παύλου», ανοίγουν τις κάνουλες αδειάζουν τα βαρέλια και χάνονται 600 κιλά τσικουδιάς και τεράστιες ποσότητες  κρασιού και ελαιολάδου.

Οι υποθέσεις αυτές αφορούν την οικογένεια του Νίκου Γρηγοράκη, που υπέστη μεγάλη καταστροφή όταν από τον περασμένο Φεβρουάριο έως σήμερα σε περιφραγμένους χώρους στις θέσεις «Στραβάδα», «Αρμίλα» και «Πρασοχάρακα» χωρίς ενόχληση αν και χρησιμοποίησαν ξυλοκοπτικά μηχανήματα έκοψαν συνολικά εκατό παλιά δέντρα ελιάς.

Οι κάτοικοι, απροστάτευτοι τα τελευταία δυο χρόνια, όταν δεν πέφτουν οι ίδιοι θύματα των κακοποιών, παρατηρούν με έκπληξη και αγωνία την ανυπαρξία των μηχανισμών του Κράτους να πατάξει έστω το μικροέγκλημα σε μια μικρή κοινωνία που χάνεται χρόνο με το χρόνο.

«Το χωριό μας δεν έχει παρελθόν σε κλοπές και αντεκδικήσεις», τονίζουν κρατώντας από φόβο την ανωνυμία τους. «Όμως νιώθουμε απροστάτευτοι ακόμα και από τους… ψιλικατζήδες κακοποιούς. Δεν είχαμε ποτέ τέτοια φαινόμενα στα Σακτούρια, κάποιοι

 

καταγγέλλουν στην Αστυνομία αλλά οι περισσότεροι τα κρατάνε γιατί φοβούνται τα χειρότερα την επόμενη φορά...»

Ο πρόεδρος του τοπικού Ομίλου Νεολαίας Γιάννης Χαραλαμπάκης, που τα τελευταία χρόνια με άλλους νέους του χωριού επαγγελματικά και οικογενειακά είναι εγκατεστημένοι στο Ρέθυμνο και σε πόλεις της Κρήτης, και προσπαθούν έστω και από μακριά να δώσουν με διάφορες δράσεις μια άλλη πνοή στον τόπο τους, εκφράζει τη μεγάλη του ανησυχία για τα κρούσματα της εγκληματικότητας που εμφανίστηκαν στον φιλήσυχο τόπο του και την έξαρση που έχουν λάβει τον τελευταίο καιρό.

«Η κοινωνία των Σακτουρίων», επισημαίνει «ήταν ανέκαθεν μακριά από την παραβατικότητα και δεν είχαν σημειωθεί στο παρελθόν τέτοια φαινόμενα. Δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό υπάρχει παραβατικότητα με αυξητικές τάσεις, και η εικόνα προκαλεί φόβο και ανησυχία. Εμείς οι νέοι λείπουμε από το χωριό γιατί έχουμε αποκατασταθεί στις πόλεις και θα έλθουμε τα Σαββατοκύριακα για να δούμε τους δικούς μας, τους χωριανούς και να κάνουμε τις δουλειές στις περιουσίες που έχουμε.

Βρίσκουν, λοιπόν, ευκαιρία και δρουν χωρίς ενόχληση στα σπίτια που είναι ακατοίκητα και αυτά είναι πολλά. Βέβαια, αν δεν ληφθούν μέτρα για να εκλείψει το κακό, πρωτοφανές στα χρονικά του χωριού μας, είμαστε αναγκασμένοι να κινηθούμε προς άλλες κατευθύνσεις…»

Και μπορεί όλοι να έχουν υποψίες, όμως συμφωνούν  ότι «πρόκειται για σπείρα… ψιλικατζήδων», και πιθανόν αυτή να έρχεται και από άλλο κοντινό χωριό όπου στο πρόσφατο παρελθόν είχαν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα και να δρα με τη συνεργασία εγχώριου ατόμου, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και οποιαδήποτε άλλη συμμετοχή. Ίσως οι διωκτικές Αρχές βγάλουν άκρη…

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις