Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το φιλμ "Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου" με τα ηλιόλουστα Ελληνικά πλάνα, προβάλλεται στην Πάτρα

Το φιλμ "Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρ...

Στα Ster cinemas, στην Βέσο Μάρε - Η ταινία γυρίστηκε στα τέλη του 2012 στην Κνωσό, τον Παρθενώνα, την Πλάκα και τα Χανιά

Στην Αθήνα του 1962, μας μεταφέρει η πολυαναμενόμενη Αμερικανική κινηματογραφική παραγωγή «Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου» σε σκηνοθεσία του 48χρονου Ιρανοβρετανού Χοσείν Αμινί που από τις 19 Ιουνίου 2014 ξεκινά να προβάλλεται στην χώρα μας, σε διανομή της Seven Films και της Σπέντζος.

Το φιλμ ξεκινά να προβάλλεται και στην Πάτρα, στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε και αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των κινηματογραφόφιλων.

Στις ΗΠΑ η ταινία που έχει γυριστεί στη χώρα μας, στην Ακρόπολη μετά από ειδική άδεια που δόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, στην Πλάκα, την Κνωσό και τα Χανιά, θα βγει λίγο αργότερα στις 3 Οκτωβρίου 2014 ενώ έχει ήδη ντεμπουτάρει στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και πάνω από ένα μήνα.

Σύμφωνα με το στόρι από το βιβλίο της Πατρίτσια Χάισμιθ (δημιουργού και του «Ταλαντούχου κύριου Ρίπλει»), ένα ζευγάρι Αμερικανών τουριστών γνωρίζει έναν ξεναγό συμπατριώτη τους, ο οποίος δέχεται να τους βοηθήσει όταν εκείνοι μπλέκονται σε ένα φόνο.

Πρόκειται αναμφίβολα για μία ατμοσφαιρική ταινία που μεταφέρει πειστικά την εποχή των αρχών του ’60 στην Ελλάδα. Το φιλμ χαρακτηρίζεται ως αστυνομικό θρίλερ εποχής και αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Hossein Amini, ο οποίος αξίζει να θυμίσουμε ότι είναι ο σεναριογράφος πολλών αξιόλογων φιλμ κατά το παρελθόν όπως το «Τζουντ», «Τα Φτερά της Αγάπης», για τα οποία και κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ, το «Drive» και το «47 Ronin».

Η νουβέλα της Patricia Highsmith είχε πρωτοκυκλοφορήσει πριν ακριβώς 50 χρόνια, το 1964. Πρωταγωνιστούν στην ταινία τρεις εξαίρετοι ηθοποιοί, ο Viggo Mortensen αγαπημένος ηθοποιός του Καναδού σκηνοθέτη Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, η Αμερικανίδα Kirsten Dunst, αλλοτινή αγαπημένη του Σπάιντερμαν – Τομπέι Μαγκουάιρ, η οποία είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται σε πιο ιδιαίτερες ταινίες όπως ήταν και η «Μελαγχολία» του Λαρς Φον Τρίερ πρόπερσι και ο συμπαθής Oscar Isaac που ξεχώρισε για την ερμηνεία του στο φετινό «Inside Llewyn Davis» των αδελφών Κοέν.

Γυρίσματα της ταινίας όπου παίρνουν μέρος και Έλληνες ηθοποιοί όπως ο Όμηρος Πουλάκης, έγιναν εκτός από την Ελλάδα και στην γειτονική Τουρκία καθώς και σε στούντιο στο Λονδίνο. Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο 64ο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Όπως έγραψε το περιοδικό «Αθηνόραμα», πρόκειται για ένα κοινωνικό, ψυχολογικό θρίλερ γεμάτο ανατροπές και απρόβλεπτες συμπεριφορές λόγω των σκοτεινών χαρακτήρων του και προσφέρει ένα ενδιαφέρον πρώτο υλικό για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του έμπειρου, υποψήφιου για Όσκαρ Ιρανοβρετανού σεναριογράφου Χοσεΐν Αμίνι. Το αρχαιοελληνικό φόντο και το Ελληνικό φως κλέβουν την παράσταση στην ταινία.

Όπως προσθέτει το Αθηνόραμα στην κριτική του, η πνιγηρή ατμόσφαιρα, μείγμα αφόρητης ζέστης και υποβόσκουσας ψυχολογικής έντασης, αποδίδεται πειστικότερα­ αν και οι ερμηνείες είναι περισσότερο διεκπεραιωτικές παρά όσο βαθιά διφορούμενες απαιτούν οι ρόλοι, ικανές να πείσουν για την αντιπαράθεση δύο αντρών οι οποίοι αποτελούν τις συμπληρωματικές όψεις του ίδιου, δέσμιου των ηθικών επιλογών του ανθρώπου.

Το κοσμοπολίτικο ντεκόρ και η απρόσωπα στερεή αφήγηση συμπληρώνουν το κινηματογραφικό παζλ, το οποίο μοιάζει να αφορά όχι μόνο μια ιστορία που εξελίσσεται στα ’60s, αλλά και μια ταινία που μόλις έχει βγει από αυτά.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ο Όσκαρ Άιζακ.

Ο Όσκαρ Άιζακ.

Ο Όσκαρ Άιζακ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture