Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη TRAVEL WEST FORUM 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τα 12 προαπαιτούμενα για να λάβουμε τα 12 δισ. ευρώ

Τα 12 προαπαιτούμενα για να λάβουμε τα 1...

Οι διαπραγματεύσεις για το χρέος συνεχίζονται

Οι δύο δόσεις των 2 δισ. ευρώ, αλλά και οι διαπραγματεύσεις για το χρέος εξαρτώνται μεταξύ άλλων (οι δόσεις αποκλειστικά) από 12 προαπαιτούμενα που η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να υλοποιήσει.

Τα πρώτα έξι οφείλει να τα έχει υλοποιήσει ως την άφιξη της τρόικα στις 8 Ιουλίου και τα υπόλοιπα εντός του Αγούστου.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος έχει ενημερωθεί πλήρως για τους 178 φακέλους που του παρέδωσε ο προκάτοχός του, Γιάννης Στουρνάρας, και τις εκκρεμότητες που πρέπει να «τρέξει» άμεσα η χώρα, θεωρεί ότι είναι εφικτός ο στόχος ολοκλήρωσης των έξι πρώτων προαπαιτούμενων έως ότου έρθει η τρόικα στην Αθήνα (αναμένεται στις 8 Ιουλίου), δεδομένου ότι κάποιες από τις δράσεις αυτές έχουν ήδη υλοποιηθεί ή βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους.

Τα έξι πρώτα προαπαιτούμενα αφορούν:

*Στην υιοθέτηση νόμου για το υπαίθριο εμπόριο (έχει ήδη ολοκληρωθεί)

*Στη θέσπιση νόμου για το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων (έχει υλοποιηθεί) και στον χωροταξικό σχεδιασμό

*Στην επικαιροποίηση του καταλόγου των φόρων υπέρ τρίτων (το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη λάβει από τα υπόλοιπα υπουργεία τον σχετικό κατάλογο). Πρέπει να δημιουργηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα μπορούν οι ιδιώτες (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) να αναφέρουν φόρους υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες στον ιδιωτικό τομέα

*Στην υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης, ώστε να περιοριστεί η διαφθορά (βρίσκεται σε διαδικασία προώθησης)

*Στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το σχέδιο δράσης σχετικά με τη είσπραξη των οφειλών

*Στην υιοθέτηση νόμου για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών. Στην ουσία, πρόκειται για το δυσκολότερο από τα έξι προαπαιτούμενα και αναμένεται η στάση που θα τηρήσει ο νέος υπουργός Υγείας.

Στη συνέχεια, πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση των άλλων έξι προαπαιτούμενων μέτρων, για την εκταμίευση της δεύτερης «μικρής» δόσης του 1 δισ. ευρώ, που ήταν προγραμματισμένη να εκταμιευθεί τον Ιούλιο. Η κυβέρνηση επιζητεί να έχει ολοκληρώσει τις συγκεκριμένες δράσεις έως τα μέσα Αυγούστου, ώστε η δόση να εκταμιευθεί τον Σεπτέμβριο. Σημαντικότερα των συγκεκριμένων προαπαιτούμενων, είναι το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», αλλά και οι δράσεις που «αγγίζουν» το ασφαλιστικό σύστημα και ιδίως τα επικουρικά ταμεία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις