Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Τέμπη Πατρινό Καρναβάλι 2025 TRAVEL WEST FORUM 2025 ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Η Νατάσα και οι άλλοι

Η Νατάσα και οι άλλοι

Του Νίκου Σύφαντου

Περίπου στις αρχές Μαίου συνάντησα τη Νατάσα Ράγιου. «Τι νέα» τη ρώτησα και πήρα μία απάντηση που δεν περίμενα: «Μου πρότειναν να είμαι υποψήφια Ευρωβουλευτής, αλλά το σκέφτομαι. Με τα ονόματα που θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο χρειάζεται μάχη»

Οι μέρες πέρασαν. Το όνομα της κυρίας Ράγιου ήταν τελικά ανάμεσα στα 42 του Ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, «όργωσε» όλη την Ελλάδα και πήρε πάννω από 100.000 σταυρούς καταλαμβάνοντας την 9η θέση!

Όποιος το καλοσκεφθεί και τηρουμένων των αναλογιών, η επίδοση είναι σπουδαία. Όταν μάλιστα βλέπεις να έπονται μεγάλα ονόματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ακόμη και εν ενεργεία ευρωβουλευτές που δεν τα κατάφεραν.

Και όμως. Για την Αχαία, για τους φορείς για την Πάτρα, αυτή η συμμετοχή και αυτή η επίδοση πέρασε σχεδόν «στα ψιλά». Όπως επίσης και η συμμετοχή με ανάλογη επιτυχία και άλλων Αχαιών στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων τους που έδωσαν μάχες σε ένα πρωτόγνωρο εκλογικό πλαίσιο και σε ένα εξαιρετικά δύσκολο τοπίο.

Τι σήμαινει αλήθεια η συμμετοχή ενός Αχαιού στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματός του; Είναι απλά και μόνο μία προσπωπική-κοινωνική καταξίωση για τον ίδιο και τελειώσαμε, ή μία ξεχωριστή για τον καθένα αλλά και για το σύνολο εκπροσώπηση της Αχαίας;

Μόνο έτσι ο τόπος αυτός δεν το αντιμετώπισε. Το σύνολο των θεσμικών και πολιτικών εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, το άφησε να περάσει έτσι «στο ντούκου». Γιατί εδώ που τα λέμε δεν θέλουμε κανείς άλλος εκτός από εμάς και τους τριγύρω μας να ξεχωρίζει. Και δεν καταλαβαίνουμε ότι όσο περισσότερο αξιοποιούμε αυτούς που ξεχωρίζουν, τόσο περισσότερο προσφέρουμε στον τόπο μας. Το παράδειγμα των Αχαιών υποψήφιων ευρωβουλευτών είναι μόνο μία πτυχή αυτής της δύσκολης και καχεκτικής πολιτικής σκέψης που χαρακτηρίζει τον Νομό μας.

Και στο παρελθόν το έχει πληρώσει στο σύνολό του χάνοντας ευκαιρίες και σημαντικά οφέλη σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας  όπου το πολιτικό προσωπικό αλλά και οι ίδιες οι κοινωνίες λειτούργησαν με άλλα κριτήρια και νοοτροπία.

Δεν έχει άλλωστε σημασία αν κάποιος κατάφερε να εκλεγεί ευρωβουλευτής. Σημασία έχει να τον επιστρατεύσεις. Μπορεί και να τα καταφέρει. Αν όμως τον αγνοήσεις βέβαιο είναι ότι ο μόνος που δεν θα βγει χαμένος θα είναι αυτός

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Σχόλια

Απόψεις