Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: "γαλάζιες ιστορίες” στη γκαλερί Cube

Πάτρα: "γαλάζιες ιστορίες” στη γκαλερί Cube

Οι “γαλάζιες ιστορίες” είναι σύγχρονες εικαστικές ιστορίες

Μου πήρε πολύ κόπο για ν' αποφασίσω να εγκαταλείψω

το απλό γαλάζιο φράκο που φορούσα

όταν χόρεψα για πρώτη φορά με τη Λόττε, αλλά είχε παλιώσει πολύ.

Παράγγειλα λοιπόν ένα άλλο, ακριβώς όπως και το προηγούμενο …

Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου, Γκαίτε 1774

 

Η Γκαλερί Cube και οι συνεργάτες της, καλοσωρίζουν το καλοκαίρι με την ομαδική έκθεση  “γαλάζιες ιστορίες”.

Οι “γαλάζιες ιστορίες” ξεκίνησαν σαν ιδέα από τα “γαλάζια παραμύθια”, έκφραση που εκεί κοντά στο μεσαίωνα περιέγραφε τις χίμαιρες ή τα παραμύθια με νεράιδες και ξωτικά.

Τα “γαλάζια παραμύθια”, μαζί με το “γαλάζιο πουλί” που είναι το ιδανικό πλάσμα, το σπάνιο και το απρόσιτο, συναντούν το γαλάζιο των ποιητών, αυτό που στη μεσαιωνική ποίηση παίζει λεκτικά με την “αγχολία”, λουλούδι γαλάζιου χρώματος και τη “μελαγχολία” κάνοντάς το ξανά το χρώμα του έρωτα, της μελαγχολίας και του ονείρου.

Ο Γκαίτε έντυσε  τον ήρωα του με ένα γαλάζιο κοστούμι γιατί το μπλε είναι στη μόδα στη Γερμανία γύρω στα 1770, αλλά η επιτυχία ήταν τόση που το γαλάζιο επεκτάθηκε και στις εικονιστικές τέχνες (ζωγραφική, χαρακτική, πορσελάνη). Το γαλάζιο φράκο του Βέρθερου μαζί με το μικρό γαλάζιο λουλούδι που συναντάμε σε ένα ημιτελές γερμανικό μυθιστόρημα και οδηγεί έναν τροβαδούρο του Μεσαίωνα στην αναζήτησή του, οδηγούν κυρίως το γερμανικό ρομαντισμό στη λατρεία του γαλάζιου χρώματος.

Οι “γαλάζιες ιστορίες” είναι σύγχρονες εικαστικές ιστορίες που θα μπορούσαν να περιγράφουν την ουτοπία, το όνειρο, το ανεκπλήρωτο, την επιθυμία, το γαλάζιο του πρωινού, αλλά και μιας ηλιόλουστης γαλάζιας ημέρας. Όλα αυτά που μας αγγίζουν στην ψυχή και οδηγούν σε εικόνες διαφορετικές, φανταστικές αλλά ίσως και πραγματικές.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ganaelle Bresoud, Ηλίας Αηδονίδης, Αντωνία           Γρίβα, Έλλη Γρίβα, Δημοσθένης Δαββέτας, Θοδωρής Καγιάς, Άννα   Καρατζά, Χρήστος Κουτσούκης, Μάκης Κυριακόπουλος, Απόστολος Κωτούλας, Ανδρέας Λυμπεράτος, Έλλη Μπαρμπαγιάννη, Κατερίνα Μπότσαρη, Ειρήνη Μπράττη, Κώστας Παναγιωτακόπουλος, Θανάσης Πανουτσόπουλος, Αλέκος Παπαδάτος, Ηλίας Παπανικολάου, Ξενοφών Παπαευθυμίου, Γεωργία Παράσχη, Κωνσταντίνος Πάτσης, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Βαγγέλης Τζερμιάς, Άνθη Τομαρά, Γιώργος Τσεριώνης, Μάκης Φιόρος.

 

Περιπλανητές πάνω από θάλασσα ομίχλης

Performance

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014, 21.15

Γκαλερί Cube, Μιαούλη 39, Πάτρα

Η performance περιπλανητές πάνω από θάλασσα ομίχλης” θα πραγματοποιηθεί στην Γκαλερί Cube, στη διάρκεια της βραδυάς των εγκαινίων της έκθεσης “γαλάζιες ιστορίες”.

Είναι και η ίδια μια γαλάζια ιστορία, με αναφορά στο ζωγραφικό έργο “Wanderer above the Sea of Fog” του Caspar David Friedrich.

Η σύλληψη είναι του Νίκου Λυμπεράτου και η ερμηνεία - δημιουργία των: Νίκου Λυμπεράτου και Λιάνας Ζωζά.

Περιπλανώμενοι, είμαστε θεατές, παρατηρητές του μεγαλείου γύρω μας. Τι συμβαίνει όταν κοιτάζουμε το γαλάζιο του ουρανού η ένα μεγαλειώδες τοπίο? Τι συμβαίνει όταν κοιτάζουμε ένα έργο τέχνης? Τι συμβαίνει όταν κοιτάζουμε? Τι κοιτάζουμε όταν κοιτάζουμε?

Τα δυο σύννεφα που σημαδεύουν τον ορίζοντα είναι απλά αέρας ή δονήσεις που μας τραντάζουν συθέμελα? Και έπειτα, τι σημαίνει περιπλάνηση, πως χρειάζεται να περιπλανηθούμε, για να φτάσουμε τελικά στην υπέρτατη θέα να δούμε πραγματικά αυτό που αξίζει να δούμε?

Υπάρχουν στιγμές

που βλέπουμε καθαρά

όπως όταν η αστραπή σκίζει στα δυο

το χλωμό ουρανό.

Νίκος Λυμπεράτος

 

Διάρκεια έκθεσης: 10 Ιουλίου – 5 Σεπτεμβρίου 2014

 

Χορηγός επικοινωνίας είναι το thebest.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture