Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Διαβάστε τί δήλωσαν ο σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί του "Φιλοκτήτη" του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ενόψει των δύο παραστάσεων στην Επίδαυρο

Διαβάστε τί δήλωσαν ο σκηνοθέτης και οι ...

Σε συνέντευξη Τύπου στα Αθηναικά Μέσα ενημέρωσης

Οι σκηνοθέτες και οι ηθοποιοί των 4 παραστάσεων του Ελληνικού Φεστιβάλ που θα παρουσιαστούν στην Επίδαυρο από τις 18 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου, μίλησαν για τις «προκλήσεις» τους στην παρουσίαση του προγράμματος προς του δημοσιογράφους.

Οι τέσσερις παραστάσεις είναι ο «Φιλοκτήτης» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, «Το τραγούδι του μετανάστη», «Το μανιφέστο του πολέμου» και «Βάκχες» (ενώ ενδιαμέσως τη σκυτάλη θα πάρει το Εθνικό Θέατρο με τις δύο δικές φετινές παραγωγές, «Βάτραχοι» και «Ιππόλυτος»).

Άλλοι με φόρα και εμπειρία από το χώρο και άλλοι με την αγωνία της πρώτης φοράς όπως ο Άρης Σερβετάλης που συμμετέχει στις «Βάκχες» σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου, αλλά και η γνωστή πρωταγωνίστρια Ελένη Ερήμου, που συμμετέχει στο «Μανιφέστο του Πολέμου», σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη, σκηνοθέτες και ηθοποιοί μίλησαν στη παρουσίαση του προγράμματος, παρουσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ, Γιώργου Λούκου που έγινε την περασμένη Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014, όπως αναφέρει το σάιτ της realnews και το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων -ΑΠΕ.

Ο Kώστας Φιλίππογλου, σκηνοθέτης με έντονη παρουσία τελευταία στις Αθηναϊκές σκηνές και ηθοποιός παλαιότερα στο φημισμένο Τhéâtre de Complicité, κατεβαίνει το διήμερο 18 και 19/7/2014 στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, με τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή και πρωταγωνιστές τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και τον Αιμίλιο Χειλάκη.

Με τη Σοφόκλεια τραγωδία ο Φιλίππογλου, ο οποίος τη σεζόν που πέρασε σκηνοθέτησε τις παραστάσεις «Τίρζα» και «Μένγκελε», σημειώνει το δικό του σκηνοθετικό ντεμπούτο στο αρχαίο δράμα και φέρνει το μοναδικό για φέτος ΔΗΠΕΘΕ στην ορχήστρα της Επιδαύρου.

Από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας (που ήταν και πέρυσι στην Επίδαυρο με τις «Τρωάδες») και την εταιρεία Aptivities, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου και σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα, μεταφερόμαστε μέσω του «Φιλοκτήτη» στον δέκατο χρόνο του Τρωικού Πολέμου, όπου ο χρησμός λέει πως χωρίς τον Φιλοκτήτη και το φονικό του τόξο, η Τροία δεν θα πέσει. Εγκαταλελειμμένος από τους συντρόφους του στη Λήμνο, ο Φιλοκτήτης έρχεται αντιμέτωπος μαζί τους, όταν επιχειρούν με δόλο να του αποσπάσουν το ανίκητο τόξο του Ηρακλή για να κατακτήσουν την Τροία.

Η αξιόλογη παράσταση εκκινώντας από το Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας και το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας στις 30 Ιουνίου και 1η και 2 Ιουλίου 2014, έχει ήδη παρουσιαστεί 11 φορές, όμως στην Επίδαυρο έρχεται με νέα σκηνικά.

«Δύσκολα τον κινείς τον αρχαίο ποιητικό λόγο. Το κοινό έχει αλλάξει. Δεν είναι οι θεατές-ακροατές που ήταν παλιά. Για να τους κρατήσουμε αμείωτο το ενδιαφέρον στην παράσταση, εμπλουτίσαμε με εικόνες τη δυναμική του λόγου. Αυτό είναι και ένα στοιχείο που φέρει το έργο: προσπαθεί με την κίνηση να προκαλέσει συγκίνηση», τόνισε ο Κώστας Φιλίππογλου που πειραματίστηκε με τον Χορό και το «ένα στάσιμο της τραγωδίας».

«Είναι ένα έργο που δεν παίζεται συχνά. Ένα έργο που δεν το ξέρουμε», είπε με τη σειρά του ο Μιχαήλ Μαρμαρινός που ερμηνεύει τον επώνυμο ρόλο τονίζοντας πως «οι χώροι που πήγαμε έως τώρα, όπως το Στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης επηρεάζουν και φορτίζουν το λόγο, με έναν τρόπο ανεξέλεγκτο, πράγμα που επίσης θα συμβεί στην Επίδαυρο».

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης πρόσθεσε. «Αυτό που νιώθω στο κοίλον του κάθε θεάτρου από την απόλυτη σιωπή με την οποία παρακολουθεί το κοινό την παράσταση, είναι ότι πετυχαίνει τον βασικό της στόχο, να πει την ιστορία».

Το ίδιο διήμερο, ο Δημήτρη Μπάσης και η Γιώτα Νέγκα θα φιλοξενηθούν στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου με «Το τραγούδι του μετανάστη».

Συνεχίζοντας, στις 25 και 26 Ιουλίου, στο Μικρό Θέατρο πάλι της Επιδαύρου, η αξιόλογη σκηνοθέτιδα και πανεπιστημιακή δασκάλα Ρούλα Πατεράκη θα παρουσιάσει το «Μανιφέστο του πολέμου». Πρόκειται για το πρώτο μέρος του τολμηρού εγχειρήματος της Ρ. Πατεράκη να μεταφέρει επί σκηνής το ιστορικό έργο του Θουκυδίδη, η παρουσίαση του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες δύο φεστιβαλικές περιόδους.

«Είναι αλήθεια ότι κανείς ακούγοντας το θέμα "Πελοποννησιακός Πόλεμος" μπορεί αφενός να γυρίσει το κεφάλι του αδιάφορα ή στη χειρότερη περίπτωση να του θυμίσει σχολείο. Όμως στις μέρες μας, που είναι σύνηθες να αποθεατροποιούνται σκηνικά τα θεατρικά κείμενα και να θεατροποιούνται τα μη θεατρικά, νομίζω ότι η συγκεκριμένη παράσταση, ειδικά στην εποχή μας, έχει ιδιαίτερη θέση» είπε ο Δημήτρης Λιγνάδης, που συμμετέχει στην παράσταση. Στην παράσταση παίζει και η Αθηνά Μαξίμου.

*Όσο για τις 8-9/8/2014, η Άντζελα Μπρούσκου σκηνοθετεί τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, στηριζόμενη στην εκπληκτική μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά και φέρνει για πρώτη φορά στην Επίδαυρο έναν σημαντικό ηθοποιό της νεότερης γενιάς, τον Άρη Σερβετάλη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture