Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ξεκινά την 1η Αυγούστου 2014 το επετειακό 33ο Φεστιβάλ Πάτρας - Θεσμός Αρχαίου Δράματος, πλούσιο το πρόγραμμα του

Ξεκινά την 1η Αυγούστου 2014 το επετειακ...

Η επίσημη πρεμιέρα θα δοθεί στις 18 Αυγούστου με τους "Βατράχους" του Εθνικού θεάτρου

Tου ΤΑΚΗ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΥ

Πάνω από δεκαπέντε παραστάσεις και καλλιτεχνικά σχήματα θα φιλοξενήσει το φετινό 33ο Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Η ιδιαιτερότητα της φετινής διοργάνωσης του ιστορικού θεσμού του Φεστιβάλ Πάτρας είναι όπως εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε νωρίτερα σήμερα 17 Ιουλίου 2014 στο θεατράκι Αγορά, ο πολιτιστικός σύμβουλος του Φεστιβάλ Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος, ότι είναι αφιερωμένο στην μνήμη του ιδρυτή και δημιουργού του Φεστιβάλ Πάτρας, από το 1981 που πρωτοσυστάθηκε, Ανδρέα Δ. Ανδριόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο του 2013 αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου αλλά και παράλληλα μία σημαντική παρακαταθήκη.

Γι’ αυτό το λόγο όπως ανέφερε ο γιος του και συνεχιστής της προσπάθειας Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος στους δημοσιογράφους των τοπικών Μέσων ενημέρωσης, την βραδιά της επίσημης πρεμιέρας που θα δοθεί στις 18 Αυγούστου 2014, ημέρα Δευτέρα με την παράσταση «Βάτραχοι» του Εθνικού θεάτρου με τον Αιγιώτη ηθοποιό Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, θα γίνει και ένα μικρό αφιέρωμα στον αξέχαστο πρόεδρο του Φεστιβάλ Πάτρας, τον καλλιτεχνικό «ιμπρεσάριο» της Πάτρας Ανδρέα Δ. Ανδριόπουλο.

Για την επίσημη πρεμιέρα μάλιστα έχουν σταλεί προσκλήσεις για να παραστούν και στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρη Χατζάκη, στον υπουργό πολιτισμού Κώστα Τασούλα και την υφυπουργό πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου καθώς και στην Γενική Γραμματέα του υπουργείου Λίνα Μενδώνη.

Πολύ σημαντικό επίσης όπως τόνισε ο κ. Ανδριόπουλος φέτος, θα είναι η διανομή μετά από συνεννόηση με τα καλλιτεχνικά σχήματα, 400 δωρεάν εισιτηρίων σε συνανθρώπους μας (άνεργους, συνταξιούχους) με οικονομικά προβλήματα για να παρακολουθήσουν παραστάσεις του Φεστιβάλ. Η διανομή των δωρεάν εισιτηρίων θα γίνει σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Τομέα του Δήμου Πατρέων όπως και πέρυσι.

Το φετινό Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, η οποία αναμένεται να καλύψει το κόστος της εκτύπωσης και κυκλοφορίας της συλλεκτικής αφίσας του φεστιβάλ που θα μοιράζεται στους θεατές. Ωστόσο για άλλη μία χρονιά το Φεστιβάλ Πάτρας στερείται μίας κρατικής οικονομικής στήριξης και ενίσχυσης.

Ο Ανδρέας Ανδριόπουλος υπογράμμισε ακόμα ότι καθυστέρησε να αναγγείλει το φετινό πρόγραμμα παραστάσεων καθώς περίμενε την υπογραφή και επίσημη αποστολή της απάντησης από το ΥΠΠΟ και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την παραχώρηση του Αρχαίου Ρωμαικού Ωδείου, που καθυστέρησε και ήρθε στις 3 Ιουλίου.

Η έναρξη του προγράμματος του 33ου Φεστιβάλ Πάτρας θα γίνει την Παρασκευή 1η Αυγούστου 2014 με την θεατρική επιτυχία του περασμένου χειμώνα στην Αθήνα, «Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε» του Ρομπερ Τομά σε διασκευή και σκηνοθεσία των Ρέππα - Παπαθανασίου, με την αγαπητή πρωταγωνίστρια Κάτια Δανδουλάκη ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ Πάτρας θα έχει και δύο σημαντικές αποκλειστικότητες.

Ο λόγος για τον ερχομό της μούσας του Ισπανού σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδοβάρ, Luz Casal, η οποία θα ξεκινήσει την μουσική της περιοδεία από την Πάτρα και το Αρχαίο Ωδείο στις 8 Σεπτεμβρίου 2014 και την καλύτερη ίσως χορεύτρια φλαμένκο στην σημερινή εποχή Sara Baras, η οποία επίσης θα αρχίσει την παγκόσμια περιοδεία της από την Πάτρα, με την παράσταση της «Medusa» στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2014 στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο.

Το Φεστιβάλ Πάτρας είναι γεγονός ότι πλέον προεκτείνεται στη διάρκεια όλου του χρόνου κι έτσι μετά την «Λίμνη των Κύκνων» του Κρατικού Μπαλέτου της Μόσχας που φιλοξένησε στις 10 Φεβρουαρίου 2014 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών στο Ρίο, σχεδιάζει στον ίδιο χώρο να φέρει στις 3 Νοεμβρίου 2014 την παράσταση «Καρυοθραύστης» του Κρατικού Μπαλέτου της Μόσχας και το μπαλέτο – γκαλά των Russian Soloists Ballet Stars στις 15 Δεκεμβρίου 2014.

*Να προσθέσουμε ότι η παράσταση «Βάτραχοι» του Εθνικού θεάτρου θα παιχθεί και για 2η μέρα, στις 19 Αυγούστου 2014 ενώ στο φετινό αξιόλογο πράγματι πρόγραμμα ξεχωρίζει και ο ερχομός της παράστασης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Πέρσες» με τον Γιάννη Φέρτη και τον Άκη Σακελλαρίου ως βασίλισσα Άτοσσα, στις 21 και 22 Αυγούστου, η παράσταση «Η Κοιμωμένη ξύπνησε» της Ξένιας Καλογεροπούλου από το θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στις 27 Αυγούστου αλλά και η παράσταση «Βάκχες» της Άντζελας Μπρούσκου, στις 26 Αυγούστου, με τον Άρη Σερβετάλη που θα παιχθεί και στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 33ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ 2014 - ΘΕΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

Παρασκευή 1-8-2014, ΑΦΟΙ ΤΑΓΑΡΗ ΟΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΕΑΜΑΤΟΣ

Παράσταση, Ρομπέρ Τομά «ΜΑΝΤΕΨΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΑΠΟΨΕ», Ώρα 9:30μμ

Δευτέρα και Τρίτη 4 και 5/8/2014, HIGHWAY PRODUCTIONS

Παράσταση, Αριστοφάνη «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου με την Μαρία Καβογιάννη, την Καίτη Κωνσταντίνου και τη Νάντια Κοντογιώργη.

Τετάρτη 6-8-2014, ΑΦΟΙ ΤΑΓΑΡΗ ΟΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΕΑΜΑΤΟΣ

Παράσταση, Α. Καλίτση «Ωχ…ΗΛΕΚΤΡΑ», με τον Πέτρο Φιλιππίδη, τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση και την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Ώρα 9:30μμ

Δευτέρα και Τρίτη 11 και 12/8/2014, ΥΠΕΡ-ΘΕΑΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

Παράσταση, Νικολάϊ Γκόγκολ «Παντρολογήματα» με τους Γιάννη Μπέζο, Χρήστο Λούλη, Ώρα 9:30μμ

Δευτέρα 18-8-2014

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Παράσταση, Αριστοφάνη «ΒΑΤΡΑΧΟΙ»

Ώρα 9:30μμ

Τρίτη 19-8-2014, θα επαναληφθεί η παράσταση «Βάτραχοι» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.

Πέμπτη και Παρασκευή 21 και 22/8/2014, ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Παράσταση, Αισχύλου «ΠΕΡΣΕΣ», Ώρα 9:30μμ

Τρίτη 26-8-2014, ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΑΝΤΖΕΛΑΣ ΜΠΡΟΥΣΚΟΥ

Παράσταση, Ευριπίδη «ΒΑΚΧΕΣ», Ώρα 9:30μμ

Τετάρτη 27-8-2014, ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Παράσταση, Ξένιας Καλογεροπούλου και Θωμά Μοσχόπουλου «Η ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ ΞΥΠΝΗΣΕ», Ώρα 9:30μμ

Πέμπτη και Παρασκευή 28 και 29/8/2014, ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΚΡΟΠΟΛ, Αριστοφάνη «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ» με τους Γιώργο Κιμούλη, Δημήτρη Πιατά, Φαίη Ξυλά και Θανάση Αλευρά, Ώρα 9:30μμ

Τετάρτη 3-9-2014, 5η ΕΠΟΧΗ ΤΕΧΝΗΣ

Παράσταση, Ευριπίδη «ΤΡΩΑΔΕΣ» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη με την Φιλαρέτη Κομνηνού, τον Στέλιο Μάινα και τον Άρη Λεμπεσόπουλο, Ώρα 9:00μμ

Δευτέρα 8-9-2014, LUZ CASAL

Συναυλία, Ώρα 9:00μμ

Παρασκευή και Σάββατο 12 και 13/9/2014, Ballet Flamenco Sara Baras, Χορευτική Παράσταση, Ώρα 9:00μμ

Δευτέρα 3-11-2014, Κρατικό Μπαλέτο Μόσχας

Παράσταση «Καρυοθραύστης»

Ώρα 5:30μμ και Ώρα 9:00μμ

Δευτέρα 15-12-2014

RUSSIAN SOLOISTS BALLET STARS, Παράσταση

Ώρα 5:30μμ και Ώρα 9:00μμ.

 

Σκηνή από τους "Βατράχους" του Εθνικού θεάτρου.

Σκηνή από τους "Βατράχους" του...

Σκηνή από τους "Βατράχους" του Εθνικού θεάτρου.

Η Sara Baras.

Η Sara Baras.

Η Sara Baras.

H Luz Casal.

H Luz Casal.

H Luz Casal.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture