Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων προκάλεσε σύγχυση παρά ώθηση ανάπτυξης

Το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων ...

Του Ηρακλή Ρούπα, οικονομολόγου

Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν αποτελεί, ούτε βέβαια πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «φιλοσοφική προέκταση» αντεγκλήσεων σοσιαλιστικής και νεοφιλελεύθερης προέλευσης.

Μπορεί να εγχείρημα να απέτυχε κατά την πρόσφατη εφαρμογή του, προσφέροντας ελάχιστα στην αγορά που μαστίζεται από την κρίση, όμως η όλη διαδικασία ανέδειξε πολλά θέματα από τα οποία αν πραγματικά το αποφασίσουμε μπορεί να εξαχθούν συμπεράσματα ουσίας για το μέλλον.

Εν μέσω κρίσης η «αλαζονική» στάση της Κυβέρνησης που προκειμένου να προωθήσει μία κακώς εννοούμενη απελευθέρωση της αγοράς καταστρατήγησε κάθε έννοια συμφωνίας, αλλά και ρεαλισμού προκάλεσε σύγχυση παρά ώθηση ανάπτυξης.

Το άστοχο και ανεδαφικό της ρύθμισης αυτής αποδεικνύεται άλλωστε από το σύνολο των καταγγελιών των ενώσεων καταναλωτών, Περιφερειακών Διοικήσεων και βέβαια της πλειοψηφίας του εμπορικού κόσμου. Αν θέλει η Κυβέρνηση να συμβάλλει στην διαμόρφωση μίας νέας αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπίσει σοβαρά την «επανασύσταση» του ιστού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του λιανεμπορίου γενικότερα.

Στην όλη προσέγγιση αυτή θα πρέπει όμως να μας προβληματίζει το γεγονός ότι παρά τις κινητοποιήσεις φορέων και συλλόγων, ελάχιστοι συμμετείχαν, καταδεικνύοντας για άλλη μία φορά την πιθανότητα ο τρόπος προώθησης αιτημάτων από τους συλλογικούς αλλά και συνδικαλιστικούς φορείς να παραπέμπει σε μία μονόπλευρη και ίσως αναποτελεσματική πλέον λογική διεκδικήσεων.

Θα πρέπει επίσης στην όλη τακτική διεκδικήσεων να αρχίσει να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι ελάχιστοι νέοι συμμετείχαν σε αυτές επιλέγοντας την μερική –τριμηνιαία πολλές φορές- απασχόληση σε αλυσίδες καταστημάτων, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τα ελάχιστα έξοδα διαβίωσης και καθημερινότητας.

Στις αντίθετες αυτές προσεγγίσεις και στην ανάγκη να κερδίσουμε τους νέους στην διαμόρφωση πολιτικής ανάπτυξης, πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να δομήσουν τόσο την πολιτική τους, όσο και την τακτική τους στο να «κερδίσουν» τους νέους αυτούς εργαζόμενους. Είναι πολύ ωραίο να αναδεικνύουμε τα λάθη της Κυβέρνησης και να δίνεται αγώνας για το ορθό, όμως η ανάγκη επιβίωσης των νέων δεν καλύπτεται μόνον με δομημένες συνδικαλιστικές αντιδράσεις.

Πόσοι νέοι άλλωστε από όσους εργάζονται με μειωμένο ωράριο έχουν επιλέξει να εγγραφούν στον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων για παράδειγμα ή άλλους φορείς;

To ζητούμενο λοιπόν είναι να κερδίσουμε αυτούς με την αντικειμενικότητα των λόγων και την πρακτικότητα των διεκδικήσεων. Από την διαμορφωμένη μέσα στην κρίση νοοτροπία τους θα προκύψει η ενεργή συμμετοχή τους στην επόμενη φάση της οικονομίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις