Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Νέα... διαπίστωση: Τώρα αμφισβητείται η αξία των φαρμάκων που αυξάνουν την κακή χοληστερόλη

Νέα... διαπίστωση: Τώρα αμφισβητείται η ...

Δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό

Τα φάρμακα που αυξάνουν την HDL («καλή») χοληστερόλη δεν προλαμβάνουν τους θανάτους, τα εμφράγματα ή τα εγκεφαλικά επεισόδια όπως ήλπιζαν οι επιστήμονες, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ.

«Την προ στατίνων εποχή, υπήρχαν αρκετά στοιχεία που υποδείκνυαν ότι τα φάρμακα που αυξάνουν την HDL χοληστερόλη μειώνουν τα καρδιαγγειακά συμβάματα. Αλλά από όταν αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε τις στατίνες, δεν υπάρχουν νεότερα δεδομένα που να δείχνουν ότι οι θεραπείες που στοχεύουν στην HDL χοληστερόλη κάνουν κάτι να μειώσουν τη θνησιμότητα» εξηγεί ο Δρ Ντάρρελ Φράνσις, μέλος της ερευνητικής ομάδα του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου

Όπως είναι ήδη γνωστό, εν αντιθέσει με την χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL), την λεγόμενη και «κακή» χοληστερόλη που συσσωρεύεται στα αιμοφόρα αγγεία, η HDL χοληστερόλη θεωρείται επωφελής για τον οργανισμό. 

Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα HDL και υψηλά LDL είναι διαπιστωμένο ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Οι στατίνες που μειώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν και τη θνησιμότητα. Παράλληλα, η επιστήμη έχει εστιάσει εδώ και καιρό στην ανάπτυξη φαρμάκων που αυξάνουν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης, ώστε να προκύψουν επιπλέον οφέλη για τον οργανισμό του ανθρώπου. 

Ο Δρ Φράνσις και οι συνεργάτες του μελέτησαν τα αποτελέσματα 39 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων ερευνών, που εστίαζαν στις χρήση τριών σκευασμάτων, της νιασίνης, των φιμπράτων και των αναστολέων της πρωτεΐνης μεταφοράς του χοληστερυλεστέρα (CETP). Αν και τα σκευάσματα διαφέρουν ως προς τον τρόπο δράσης τους, και τα τρία αυξάνουν την ποσότητα της HDL χοληστερόλης στον οργανισμό. 

Συνολικά, τα εν λόγω φάρμακα δεν μείωναν τον αριθμό των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία ή τους θανάτους από καρδιακή νόσο, πριν ή μετά τη χρήση στατίνων. 

Πριν τις στατίνες, οι φιμπράτες μείωναν τα εμφράγματα και ηνιασίνη μείωνε επίσης τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Μετά τις στατίνες, το όφελος από τα δύο σκευάσματα εξαφανιζόταν. 

Οι ερευνητές καταλήγουν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι, η ιδέα ενός σκευάσματος που αυξάνει την HDL χοληστερόλη και άρα μειώνει τον αριθμό των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων δεν είναι σωστή. 

«Ακόμη και αν η HDL απομακρύνει την LDL χοληστερόλη από τις στεφανιαίες αρτηρίες, αυτό δεν σημαίνει ότι οποιαδήποτε θεραπεία αυξάνει την HDL χοληστερόλη αυτομάτως είναι προστατευτική για τον οργανισμό», εξηγεί ο Δρ Φράνσις. 

Πάντως, ανεξάρτητη ομάδα ειδικών επισημαίνει ότι λόγω περιορισμών στις μέχρι τώρα διαθέσιμες μελέτες αλλά και της συνεχιζόμενης έρευνας επί των συγκεκριμένων φαρμάκων, είναι πρώιμο να εγκαταλειφθεί η επιστημονική προοπτική των φαρμάκων που αυξάνουν την υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη. 

«Θα πρέπει να μελετηθούν συγκεκριμένες ομάδες ασθενών πριν εγκαταλείψουμε την ανάπτυξη φαρμάκων που στοχεύουν στην αύξηση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης», σχολιάζει ο Δρ Λεονάρδος Κριθαρίδης, επικεφαλής Καρδιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο «Concord Repatriation» του Σίδνεϊ σε συνοδευτικό άρθρο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being