Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Δεσποζόμενα ζώα στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα

Δεσποζόμενα ζώα στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα

Δρ. Ανδρέας Κομνηνός B.Sc. Hons., Ph.D.

Διαπίστωσα σήμερα 29/7/2014 την ανάρτηση νέων πινακίδων στον αύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα Πατρών. Οι πινακίδες αυτές απαγορεύουν αφ’ενός την παραμονή συνοδευόμενων σκύλων σε ένα κοινόχρηστο χώρο, αφ’ετέρου εντάσσουν την παρουσία των συνοδευόμενων σκύλων στις πράξεις που αποτελούν ασέβεια προς την ιστορία και τη σημασία του χώρου. Η θεώρηση αυτή δικαιολογείται στις πινακίδες όχι με βάση κάποια απόφαση αρμόδιου πολιτικού ή θρησκευτικού φορέα, αλλά του Πατραϊκού λαού.

Οι φιλόζωοι που προσερχόμαστε στο χώρο του Αγ. Ανδρέα και που είμαστε περίοικοι του Ναού, φροντίζουμε το χώρο και είμαστε συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις που ορίζει ο νόμος (ιδίως την περισυλλογή ακαθαρισιών). Με γνώση της ανάγκης για αρμονική συνύπαρξη με τους συμπολίτες μας που επίσης χρησιμοποιούν το χώρο ως παιδότοπο, προσερχόμαστε κυρίως τις βραδυνές ώρες (μετά τις 23:00).

Με θλίβει όμως η επίκληση της βούλησης του Πατραϊκού λαού, ο οποίος ουδέποτε έχει κληθεί να εκφέρει άποψη περί του θέματος. Αντίθετα, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του Πατραϊκού αλλά και ολόκληρου του Ελληνικού λαού, συμπεριλαμβανομένου και του Κλήρου ο οποίος ψηφίζει, εξέφεραν την άποψή τους για το θέμα, ψηφίζοντας και θέτοντας σε εφαρμογή το σχετικό νόμο 4039/2012, όπως συμπληρώθηκε από τον ν.4235/2014.

Σύμφωνα με το νόμο, η παραμονή δεσποζόμενων ζώων και των συνοδών τους δεν απαγορεύεται για κανένα κοινόχρηστο χώρο. Οι απαγορεύσεις λοιπόν των πινακίδων δεν προβλέπονται ούτε από το νόμο ούτε από κάποια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία σε κάθε περίπτωση δε θα εδύνατο να αντικαταστήσει τις διατάξεις του νόμου. Ευτυχώς ή δυστυχώς αυτοί είναι οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της κοινωνίας μας και με αυτούς πρέπει να συμμορφωθούμε, όχι με άλλους που επινοούμε μόνοι μας.

Με θλίβει επίσης ιδιαίτερα η έμμεση «κατηγορία» ότι οι συνοδοί που φέρνουμε τα ζώα μας για τον περίπατό τους στο χώρο είμαστε ασεβείς ή μόνο κατ’ ονοματι Χριστιανοί, όταν εμπράκτως φροντίζουμε όχι μόνο την καλή μεταχείριση των πλασμάτων του Θεού που έτυχε να δεσπόζουμε, αλλά και τον χώρο του Ναού, από τον οποίο καθημερινά περισυλλέγουμε και τοποθετούμε σε κάδους τα σκουπίδια, τα αποφάγια και τις ακαθαρισίες που αφήνουν οι υπόλοιποι «πολιτισμένοι» και «ευσεβείς» συμπολίτες μας.

Αναφέρομαι στους συμπολίτες που τον έχουν μετατρέψει σε παιδότοπο, ή πάρκινγκ για τα οχήματά τους, είτε κατά την προσέλευση για λειτουργίες που τελούνται στο Ναό, είτε για ιδιωτική χρήση, διαθέτοντας μάλιστα ορισμένοι και τηλεκοντρόλ για να αφήνουν τα οχήματά τους στον χώρο που είναι στο πίσω μέρος της εκκλησίας.

Οι πολίτες που συνοδεύουμε τα ζώα μας στο χώρο αυτό είμαστε οι ίδιοι που βαπτιστήκαμε και κοινωνήσαμε εκεί από μικρά παιδιά, παντρευτήκαμε στο Ναό αυτό, κηδεύσαμε τους προγόνους μας και μεγαλώσαμε με σεβασμό προς την ιστορία και το παράδειγμα του Πολιούχου της πόλης μας.

Με το μεγαλύτερο σεβασμό προς την Εκκλησία και τη διοίκησή της, ζητώ να αντικατασταθούν οι προσβλητικές αυτές πινακίδες, με άλλες οι οποίες υπενθυμίζουν τις προβλέψεις του νόμου, δηλαδή, την περισυλλογή ακαθαρισιών των ζώων αλλά και την υποχρεωτική χρήση οδηγού (λουριού) κατά τον περίπατο.

Επίσης καλώ τη διοίκηση του Ναού να μελετήσει τρόπους που θα ενθαρρύνουν την ορθή συμπεριφορά των συνοδών των ζώων, όπως την τοποθέτηση ειδικών διανομέων για σακκούλες περισυλλογής ακαθαρισιών (βλ. Δήμο Θεσσαλονίκης) και την τακτική συνάντηση για δράσεις και συνεννόηση για τη διαφύλαξη της ευπρέπειας που αρμόζει στο χώρο με τους περίοικους γονείς και φιλόζωους. Αν το θελήσει, θα μας βρει πολύ ένθερμους υποστηρικτές για τις σχετικές δράσεις και ενέργειες καθώς και αρωγούς στο κόστος.

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις